Etusivu / Ajankohtaista / Tapahtumat

Tapahtumat

13.11.2018 - 08:30

SAVE THE DATE - Cafe Walkers ti 13.11. 8.30-10 teemalla "Suurten ikäerojen seurustelusuhteet"

Aseman Lapset kutsuu jälleen nuoria kohtaavia asiantuntijoita ja ammattilaisia keskustelemaan kahvikupin äärelle. Tällä kertaa aiheena on suurten ikäerojen seurustelusuhteet.

Nuorilla on oikeus tasavertaisiin seurustelusuhteisiin mutta suurin ikäeroihin voi liittyä myös huolta, jos ikä- tai kehitystaso poikkeavat tai jos tilanteeseen liittyy muuta seksuaaliseen hyväksikäyttöön viittaavaa. Mitä ammattilaisten on hyvä huomioida, mitä tehdä jos huolestuttaa, miten tukea nuoren omia seurustelun turvataitoja?

Keskustelua ovat alustamassa jalkautuvaa nuorisotyötä tekevä yhteisökehittäjä Eliisa Ahlstedt Aseman Lapsilta, seksuaaliterveystyön vastaava ohjaaja Heidi Simola Helsingin Tyttöjen Talolta sekä erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), sairaanhoitaja Kirsi Porras Väestöliitolta.

Tarkempi kutsu ja ilmoittautumislinkki julkaistaan viikolla 43.


 

8.11.2018 - 09:00

Katusovittelukoulutus nuorten kohtaamisen ammattilaisille Helsingissä 8.11. ja 22.11.2018

Katusovittelu on nuorisoystävällinen ja nopeaan reagointiin pyrkivä rikosten ja riitojen sovittelumenettely alaikäisiä osallisia sisältävissä asioissa.

Katusovittelu on Norjasta lähtöisin oleva työmuoto, jonka Aseman Lapset ry on mukauttanut Suomen olosuhteisiin ja suomalaisen rikosoikeusjärjestelmään sovitettavaksi menettelytavaksi. Katusovittelussa eri aloilla ja organisaatioissa työskentelevät nuorten kohtaamisen ammattilaiset tekevät yhteistyötä alueellisten sovittelutoimistojen kanssa alaikäisiä osallisia sisältävien juttujen sovittelukäsittelyissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tukee katusovittelun levittämis- ja juurruttamistyötä vuosien 2018-2019 aikana.

Katusovittelijan rooli

Sovittelukoulutuksen saaneet ammattikasvattajat - katusovittelijat - toimivat yhteistyössä sovittelutoimistojen ja vapaaehtoissovittelijoiden kanssa tuoden nuorten juttujen käsittelyyn nuorten  kohtaamisen ja tarvittaessa perheiden kanssa työskentelyn erityisosaamistaan.

Tavoitteena on, että mikäli sovitteluissa kohdattavat nuoret tai näiden perheet tarvitsevat enemmän apua tai tukea senhetkiseen elämäntilanteeseensa, pystyvät sovittelijoina toimivat ammattilaiset perinteistä palveluohjausta tehokkaammin auttamaan tai saattamaan nuoret perheineen tarvittavan tukipalvelun piiriin. 

Kohtaaminen sovitteluprosessin puitteissa tuottaa tietoa nuorten elämäntilanteesta ja edesauttaa hyvän kontaktin luomista nuoren ja tämän perheen kanssa. Katusovittelu onkin todettu myös hyväksi keinoksi tavoittaa apua tai tukea tarvitsevia nuoria katusovittelijoiden omien organisaatioiden toimintojen piiriin.

Nuorten kohtaamisen ammattilaisille tarkoitettu koulutus Helsingissä marraskuussa 2018

Marraskuussa 2018 järjestettävässä kaksipäiväisessä koulutuksessa koulutetaan uusia katusovittelijoita mukaan etenkin Helsingin sovittelutoimistossa kohdattavien nuorten juttujen käsittelyyn. Osallistua voivat myös Helsingin ulkopuolelta tulevat eri alojen toimijat, sillä katusovittelumenettely on käytössä useissa eri sovittelutoimistoissa Suomessa.

Sovittelumenetelmä ja sen taustalla oleva restoratiivisen ajattelun ja toiminnan teoria tarjoavat nuoriso- ja sosiaalialojen työntekijöille uusia, konkreettisia keinoja ja työkaluja paitsi konfliktien käsittelyyn ja rikoksilla oireilevien nuorten kanssa tehtävään työhön, myös kaikkeen muuhun asiakastyöhön. Lisäksi koulutus tarjoaa mahdollisuuden uudenlaisiin yhteistyökumppanuuksiin.

Kaksipäiväinen koulutuksen osiot ovat:

 1. Toiminnan tausta ja tavoitteet
 2. Restoratiiviset käytännöt ja sovittelumenetelmän mahdollisuudet nuorten kanssa
 3. Sovitteluprosessi
 4. Katusovittelijana toimiminen

Koulutuksessa käsitellään mm. seuraavia sisältöjä:

 • Restoratiivisen oikeuden filosofian perusteet
 • Rikoksilla oirehtivien lasten ja nuorten kanssa tehtävä työ
 • Osapuolten kohtaaminen
 • Yhteistyö viranomaisten kanssa 
 • Lasten ja nuorten sovittelujen lakitietous
 • Sovittelun kulku ja tavoitteet
 • Sovitteluprosessi lasten ja nuorten sovitteluissa sekä lasten ja nuorten sovittelun erityispiirteet
 • Sovittelijan neuvottelu- ja vuorovaikutustaidot
 • Sovittelutilanteiden harjoittelu ja sovittelun hyvät käytännöt
 • Sopimusten laatiminen ja työkorvauksen toteuttaminen

Koulutuksen kesto on kaksi työpäivää. Koulutus järjestetään Aseman Lapset ry:n Asematunnelin tilassa osoitteessa Kaivokatu 8.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset koulutukseen: Julia Saarholm, Aseman Lapset ry, p. 050 505 8737 tai julia.saarholm [at] asemanlapset.fi (julia.saarholm(a)asemanlapset.fi)


 

23.10.2018 - 15:00

3T-hankkeen avajaiset Nuorten toimintakeskus Hapessa 23.10.2018

3T - Toive, tavoite, tulevaisuus-hankkeen avajaisia vietetään Helsingissä Nuorten toimintakeskus Hapessa (Sörnäisten rantatie 31) tiistaina 23.10.2018 kello 15-18.

3T-hanke pyrkii edesauttamaan nuorten työllistymistä sekä opintoihin pääsyä. Olet tervetullut mukaan tapaamaan toimijoita sekä ideoimaan yhteistyökuvioita.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset sekä kaikki, joita aihe kiinnostaa. 

Ilmoittaudu tilaisuuteen 12.10.2018 mennessä: https://www.livepalvelut.fi/ilmoittaudu-3t-hankkeen-verkostotilaisuuteen

Lisätietoja: Pia Törnvall 041 535 0547 pia.tornvall [at] live.fi


 

18.10.2018 - 17:00

Sovittelijoita yhteen kokoava OpenCoffee-tilaisuus to 18.10. klo 17–19 Aseman Lapset ry:n Citycenterin tilassa

Syysillassa on mukava kokoontua hyvien tyyppien kanssa! Aseman Lapset ry ja Helsingin sovittelutoimisto kutsuvat sovittelun kentällä toimivia keskustelemaan lasten ja nuorten sovittelusta tai ihan vain tutustumaan ja viihtymään koulutettujen katusovittelijoiden, vapaaehtoissovittelijoiden, Aseman Lapset ry:n ja Helsingin sovittelutoimiston henkilökunnan kesken. Tilaisuus ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa.

Tilaisuus järjestetään Aseman Lapset ry:n Citycenterin tilassa, osoitteessa Kaivokatu 8. Tilan löydät, kun nouset Rautatientorin metroasemalta Kompassitasolle ja jatkat karkkikaupan ohi kohti Tokmannille johtavaa käytävää. Mikäli et löydä paikalle tai tulee muuta kysyttävää, kysymyksiisi vastaa Virpi Roponen, p. 040 847 5739. 

Tervetuloa!

Tilaisuuden idea syntyi Helsingin sovittelutoimiston ja Aseman Lapset ry:n keväällä 2018 järjestämässä vapaaehtoissovittelijoille suunnatussa erikoiskoulutuksessa liittyen lasten ja nuorten sovitteluun. Koulutuksessa esitettiin toive vapaamuotoisesta tilaisuudesta, jossa voisi tutustua ja vaihtaa ajatuksia.
 

sovittelun_opencoffee_18.10._klo_17_0.jpg


 

13.10.2018 - 14:00

Nuorisotyön viikko huipentuu Tampereella 13.10.2018

Nuorisotyön viikolla 8.–14.10.2018 nostetaan esille nuorisotyöntekijöiden ja järjestöjen tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi.

Nuorisotyön viikko huipentuu Tampereen Ratinan kauppakeskuksessa lauantaina 13.10.2018 kello 14-20 järjestettävään Ratina squad-tapahtumaan. Tapahtuma tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua nuorisotyön toimijoihin ja palveluihin Tampereen kaupunkiseudun alueella. Nuorisoa Ratina squadissa viihdyttävät Gettomasa ja Cledos.

Aseman Lapset ry:n toimintaa tapahtumassa edustavat yhteisökehittäjä Riikka Koskela sekä projektityöntekijä Tuire Heino. Tapahtumaan osallistuu myös Pirkkalan seudulla syksyllä 2018 liikkuva Walkers-auto.

Tapahtuma on avoin kaikille nuorisotyöstä kiinnostuneille.


 

12.10.2018 - 10:00

Allianssi kutsuu ratkomaan Suomen suurinta ongelmaa!

Järjestöissä, kunnissa ja seurakunnissa tehdään valtavasti arvokasta työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Parhaillaan on käynnissä kymmeniä, jopa satoja eri kanavista rahoitettuja hankkeita. Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi haluaa avata yhteisen keskustelun siitä, miten yhteiskunnan ja nuorisoalan tulisi muuttaa toimintatapojaan, jotta yksikään nuori ei syrjäytyisi. Mikä nykyisessä järjestelmässä toimii, missä on parannettavaa, mistä kannattaisi kokonaan luopua? Mihin yhteiset rahat on viisasta panostaa? Ovatko parhaat tavat ehkäistä syrjäytymistä vielä löytymättä?
 
Mukana keskustelemassa on myös Aseman Lapset ry:n valtakunnallisesta Walkers-toiminnasta vastaava Minna Lahtela.
 
Tiukkojen debattien ja yhteisen työstön lisäksi luvassa on Itä-Pasilan täydeltä karnevaalitunnelmaa: Allianssi-talo ulkoalueineen täyttyy nuorisoalan parhaista - ja hauskimmista - menetelmistä, joilla nuorten syrjäytymistä torjutaan. Hurraa nuoruus, nuorisotyö ja sen tekijät!

Tapahtuma järjestetään perjantaina 12.10.2018. Tsekkaa koko päivän ohjelma ja ilmoittaudu mukaan täällä.


 
12.10.2018 - 08:00

Varhaiskasvatusmessut Finlandia-talossa 12.10.2018

Varhaiskasvatusalan ammattilaisille suunnatut Varhaiskasvatusmessut järjestetään Helsingissä Finlandia-talossa perjantaina 12.10.2018 kello 8-16.

Friends-ohjelma on mukana esittäytymässä messuilla.


 

9.10.2018 - 11:15

Suomen ensimmäiset sovittelijapäivät järjestetään Helsingin kaupungintalolla helmikuussa 

Sovittelun kenttä on  kehittynyt ja ammatillistunut vauhdilla sitten vuoden 2006, jolloin laki rikosten ja eräiden riita-asioiden sovittelusta tuli voimaan. Sovittelua professiona ei Suomessa kuitenkaan vielä tunneta kovinkaan laajasti. Sovitteluverkosto kutsuu alalla ammatikseen tai vapaaehtoisesti työskenteleviä jakamaan ajatuksia ja raikastamaan näkökulmia 6.–7.2.2019 Helsingin kaupungintalolle!

Molempien päivien ohjelmassa on nuorten konflikteihin liittyvää asiaa, ja Aseman Lapsilta mukana nuorten sovittelun ammattilaiset Heikki Turkka, Julia Saarholm ja Jari (Hune) Raikunen. Torstaina 7.2. Heikin ja Hunen johdolla perehdytään esimerkiksi nuorten jengiytymiseen, kiusaamiseen ja häiriköintiin liittyviin sovittelumahdollisuuksiin. 

Ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.


 

28.9.2018 - 09:00

Työrauhaa kohtaamisesta – mitä jokainen opettaja tai ohjaaja voi tehdä? 

Perjantaina 28.9. Espoossa järjestettävässä koulutuksessa tutustutaan työrauhaa ja turvallisuutta edistäviin keinoihin ja toimintamalleihin, joita jokainen opetus- tai ohjaustehtävissä toimiva voi hyödyntää omassa arjessaan. Koulutuksessa tarkastellaan ajankohtaisten teemojen kautta haastavien tilanteiden kohtaamisia sekä aikuisten ja ammattilaisten yhteistyötä työrauhan edistämiseksi.

Kouluttajina toimivat Aseman Lasten hankepäällikkö Heikki Turkka sekä Ammattiopisto Luovin erityisopettaja Juho Viitanen.

Maksuton koulutus järjestetään klo 9-15 Ravintola Niittysillassa, Espoossa, osoitteessa Kappelitie 6 B, ilmoittautumiset tämän linkin kautta.

Koulutus on osa Hyvä fiilis -koulutuskokonaisuutta, jossa tutustutaan monipuolisesti tunne- ja vuorovaikutustaitoihin liittyviin menetelmiin sekä siihen, miten oppilaitosyhteisön pedagogista hyvinvointia ja turvallisuutta voi edistää käytännössä.

Koulutuskokonaisuus toteutetaan Ammattiopisto Luovin, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuksen, Aseman Lapset ry:n sekä Emergy Oy:n yhteistyöllä.

Lue lisää Luovin sivuilta.


 

7.9.2018 - 09:00

Friends-koulutuksia syksyllä 2018

Friends-ohjelman eri versioiden koulutuksia järjestetään syksyllä 2018 eri puolilla Suomea.

Fun Friends -ohjelman koulutuksia (Ohjelmaversio varhaiskasvatus- ja alkuopetusikäisille)

 • 25.10.2018 Tampere
 • 1.11.2018 Jyväskylä
 • Tulossa Lappeenrantaan loppuvuodesta

Lasten ohjelman koulutuksia (Ohjelmaversio alakouluikäisille)

 • 1.11.2018 Jyväskylä
 • 16.11.2018 Helsinki
 • Tulossa Lappeenrantaan loppuvuodesta

 Nuorten ohjelman koulutuksia (Ohjelmaversio yläkouluikäisille)

 • 25.10.2018 Tampere
 • 2.11.2018 Jyväskylä
 • 9.11.2018 Helsinki
 • Tulossa Lappeenrantaan loppuvuodesta

Koulutukset on tarkoitettu lasten ja nuorten parissa työtä tekeville eri alojen ammattilaisille. Koulutuksen hinta on 110 €/henkilö.

Tästä pääset varsinaisiin ilmoittautumislinkkeihin! 


 

Sivut