Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka jäseneksi Nuorisotakuu-kärkihankkeen neuvottelukuntaan

Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka jäseneksi Nuorisotakuu-kärkihankkeen neuvottelukuntaan

Aseman Lapset ry:ssä kiusaamiseen puuttuvaa K-0-hanketta luotsaava Heikki Turkka kutsuttiin mukaan hallituksen asettamaan Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan -kärkihankkeen neuvottelukuntaan. Kärkihankkeen tavoitteena on tukea nuorten elämänhallintaa, opintopolkujen rakentumista ja työllistymistä ja lisäksi syventää yhteistyötä nuorten tukemisessa ja koota hyvät toimintatavat hyödynnettäväksi valtakunnalliseksi.

Jäsenyys syksyllä 2017 aloittavassa neuvottelukunnassa on Turkalle suuri kunnia. ”Hienoa, että neuvottelukuntaan on pyydetty myös katutasolla nuorten parissa toimivia tahoja ja sellaisia, jotka työssään kohtaavat ja käsittelevät nuorten kanssa myös niitä elämän säröisempiä puolia”, hän toteaa.

heikki_hlokunta.jpg

Nuorisotyön huomiota syrjäytymisen ehkäisyyn

Sosiaalikasvattajaksi kouluttautunut Turkka tunnetaan siitä, että hän pitää tiukasti yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevien puolta. ”Kohta 30 vuotta olen työskennellyt erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja perheiden kanssa. Useiden näiden nuorten elämissä on ollut läsnä esimerkiksi oppimisen pulmia tai rikoksilla tai päihteillä oirehtimista. He tarvitsevat turvallisia yhteisöjä ja aikuisia kaikkein eniten, mutta usein he ovat niitä, jotka ohjataan ensimmäisenä ´jonnekin muualle´”, Turkka tiivistää.

Aseman Lapset ry:ssä Turkka on työskennellyt vuodesta 2011 eri hankkeiden parissa. Järjestötyö ja hankemaailma ovat tuottaneet näkymää erityisesti julkisten palveluiden kitkakohtiin.

”Järjestötyössä saa työskennellä yhdessä linjaorganisaatioiden kanssa ja näkee rakenteisiin kytkeytyvän luonnollisen problematiikan. Myös nuorisotyön ammattilaisten olisi pystyttävä kiinnittämään vielä enemmän huomiota niihin nuoriin, jotka ovat tuen tarpeessa. Ja tätä huomiota tulisi antaa entistä oikea-aikaisemmin.”

Syrjäytymisen ehkäisyä miettiviltä tahoilta Turkka peräänkuuluttaa ratkaisukeskeisyyttä, rajapintojen ravistelua ja aitoa yhteistyötä – sekä sitä oikea-aikaisuutta asioihin tarttumisessa. ”Jos oikeasti vaikuttavaa ja inhimillistä kärsimystä estävää työtä tahdotaan tehdä, tulisi esimerkiksi etsivän nuorisotyön työskennellä jo nykyistä nuorempien kanssa”, Turkka pohtii. ”On syytä pohtia miten turvata hyvän elämän edellytykset näille 69000 jo nyt syrjään joutuneelle nuorelle. Lisäksi jos  haluamme yhteiskuntana huolehtia siitä, ettei heitä tule lisää, olisi syytä panostaa jo 6–9-luokkalaisiin.”

Rajapintojen ravistelua ja vastuunkantoa

Neuvottelukunnan tehtävänä on kärkihankkeen toimeenpanon ja toimenpiteiden seuranta ja arviointi, maakuntauudistuksen seuraaminen nuorille suunnattujen palvelujen näkökulmasta sekä olemassa olevien tai kehitettävien hyvien käytäntöjen kokoaminen hyödynnettäväksi kuntien ennaltaehkäisevässä työssä.

Maakunta- ja sote-uudistus ja näiden vaikutukset nuorten palveluihin mietityttävät Turkkaa. Kokonaisuus on varsin auki pelkästään terveydenhuollon järjestämisen osalta. Suuri osa apua tarvitsevista nuorista tarvitsee niin sosiaali- ja terveys- kuin opetus- tai kuntoutuspalveluita – ja mahdollisimman yhteen sopivana kokonaisuutena.

”Esimerkkiä keskittämisen vaikutuksista nuorten osalta ei kaukaa tarvitse hakea. Kuntaliitosten myötä monille haja-asutusalueille ei enää riitä palveluita. Meidän järjestö on laajentunut esimerkiksi sen vuoksi, että olemme käynnistäneet hankkeita, joiden avulla mennään niiden nuorten luokse, jotka eivät hakeudu nuorisopalveluiden perässä keskuksiin. Meillä on iso prosentti, joka tarvitsee kanssakulkijoita, tulkkeja ja muita asioinneissa auttavia tahoja. Ei ole realistista olettaa, että he osaavat hakea palvelunsa komplekseista tai sähköisestä asioinnista saati ymmärtää sote- ja hyte-kieltä.”

Turkka kaipaakin vastuunkantoa nuorista sekä päättäjiltä ja viranhaltijoilta että ihan jokaiselta sosiaali-, terveys- tai kasvatussektorin työntekijältä. ”Meidän järjestössä nähdään paljon vaivaa sen eteen, että tavoitetaan nuoret ja kohdataan heitä siellä missä he jo ovat. Kaikkien palkkansa näiltä aloilta saavien pitäisi panostaa ennen kaikkea siihen, että jokainen kohdattu nuori on paitsi yhteinen, myös just oma ja meille oikea nuori. En haluaisi kertaakaan enää kuulla tarinaa siitä, kuinka joku nuori sopii johonkin palveluun sitten kun on ensin käynyt jossain muualla jollain tavalla muuttumassa.”

Nyt asetetun neuvottelukunnan toimikausi on 4.10.2017–31.12.2018 ja se korvaa aikaisemmin asetetun nuorisotakuu-kärkihankkeen johtokunnan. Sen puheenjohtajana toimii kansanedustaja Tiina Elovaara. Muita neuvottelukunnan jäseniä ovat Päivi Honkatukia (Tampereen yliopisto), Ulla Hämäläinen (valtiovarainministeriö), Jari Juhola (TaNMKY ry), Niina Junttila (Turun yliopisto), Hilkka Kemppi (Valtion nuorisoneuvosto), Arno Kotro (opettaja), Tommi Laitio (Helsingin kaupunki), Karel McLeod Smith (Hyria koulutus), Joonas Mikkilä (Suomen Yrittäjät ry), Ulla Parviainen (kansanedustaja), Eero Rämö (Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry), Pasi Savonmäki (Keski-Suomen ELY-keskus) ja Juhana Vartiainen (kansanedustaja).

Lisää tietoa työnsä aloittavasta neuvottelukunnasta ja nuorisotakuusta http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410845/nuorisotaku... sekä www.nuorisotakuu.fi.

Lisää uusi kommentti

Uutiset

18.01.19

Kannanotto: Kiusaajan tai kiusatun siirtämisessä toiseen kouluun on monia sudenkuoppia – kiusaamiseen tulee puuttua aikuisten yhteistyöllä

(Teksti julkaistu alunperin Helsingin Sanomissa 18.1.2019) Emme ole työssämme tavanneet pahoja lapsia. Pikemminkin...

Lue lisää

10.01.19

Nuorten oleskelutila Stedin aukioloajat muuttuneet

Helsinkiin kauppakeskus Rediin on syksyllä 2018 avattu nuorille avoin oleskelutila Stedi, jonka toiminnasta Aseman...

Lue lisää

21.12.18

Terveiset Tampereen löytävästä nuorisotyöstä

Tämä syksy on edennyt vauhdikkaasti. Tämä nuoriso-ohjaaja olisi hetkittäin kaivannut Petteri Punakuonoa näyttämään...

Lue lisää

18.12.18

Blogisarja, osa 3: Kohtaamalla luottamusta ja hyvinvointia koulujen arkeen

Useimmat muistavat kouluajoiltaan oppisisältöjä paremmin arjen kohtaamisia, olivatpa ne sitten positiivisia tai...

Lue lisää