Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / "En tullut kyttäämään vaan kohtaamaan"

"En tullut kyttäämään vaan kohtaamaan"

Milla Kakko ja Leena KiiveriKuraattori Leena Kiiveri kohtaa nuoria myös koulun ulkopuolella

Aseman Lapset ry:n keskeinen toimintatapa on mennä sinne, missä nuoret ovat. Nuorisotyön ammattilaiset jalkautuvat kaduille ja kauppakeskuksiin, tulevat nuorille tutuiksi ja voivat myös puuttua ongelmatilanteisiin ja riskikäyttäytymiseen.

Järjestön työntekijöiden mukana jalkautumassa on usein muitakin nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia. Nuorten kohtaaminen heidän vapaa-ajanviettopaikoissaan antaa uutta näkökulmaa esimerkiksi koulukuraattoreille, ja kertoo myös nuorille, että heidän kohtaamistaan pidetään tärkeänä.

– Opintojen sujuvuuden lisäksi tärkeä tehtäväni on nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen. Tähän eväitä antaa myös nuorten kohtaaminen muualla kuin kouluympäristössä, Jyväskylän ammattiopiston kuraattori Leena Kiiveri toteaa.

Välitön ilmapiiri auttaa alkuun

Kiiveri on tänä syksynä jalkautunut muutaman kerran Aseman Lapset ry:n Milla Kakon kanssa. Kokemus on ollut molemmille todella positiivinen.

– Koulun henkilökunnan jalkautumisesta on paljon hyötyä nuorille. Voimme esimerkiksi jakaa huolen eri tavoin oirehtivista nuorista ja tarjota heille sekä keskustelu- että muuta apua, hankesuunnittelija Milla Kakko kertoo.

Kakko vierailee usein ammattiopistolla, ja nuoret tulevat tutuiksi myös siellä.

– Yhteisiä nuoriahan nämä ovat, ja samoja nuoria tavataan koulussa ja kaupungilla. Toki kohtaamisissa on sävyeroja tapaamispaikasta riippuen. Pyrin kuitenkin luomaan välittömän ilmapiirin juuri siellä, missä nuoria kohtaan, Leena Kiiveri sanoo.

Jalkautuminen nuorten pariin on Kiiverille tuttua, sillä hän on tehnyt sitä nuorempana myös vapaaehtoistyönä. Hän ei kuitenkaan näe, että jalkautuminen vaatisi aikaisempaa kokemusta. Tärkeää on, että itse kokee työtavan luontevaksi ja näkee työmuodon tuoman lisäarvon omalle työlleen.

– Kun kohtaan nuoren kaupungilla, saan häneen yhteyden, ja keskusteluja on hyvä jatkaa myös koulussa. Kohtaamalla nuoret heidän  omalla maaperällään voi tehdä arvokkaita havaintoja ja saada lisätietoa nuoren tilanteesta. Ytimeen voi päästä näin nopeammin, Kiiveri kertoo.

Jalkautumalla kiinni ongelmiin

Nuorten päihteiden käytöstä on noussut suuri huoli Jyväskylässä. Ammattiopistollakin päihde- ja mielenterveysongelmat näkyvät arjessa ja niihin puuttumiseen haetaan uusia keinoja. Jalkautuminen nuorten vapaa-ajanviettopaikkoihin auttaa osaltaan näkemään ilmiöitä laajemmin, ja yksittäisen nuoren tilanteeseen puuttuminen voi helpottua.

Esimerkiksi Vantaalla yläkoulujen kuraattorit jalkautuvat säännöllisesti. Tällä tavoin on pystytty myös puuttumaan lintsaamiseen, kun kuraattorit ovat tunnistaneet koulunsa oppilaita kauppakeskuksessa ja saatelleet heidät takaisin kouluun.

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

28.09.17

Osta lippuja Rajattoman joulukonserttiin - tue toimintaamme!

Lions Club Tapiola järjestää Rajaton-yhtyeen joulukonsertin 30.11. Espoon kulttuurikeskuksessa. Lippujen ostajat voivat...

Lue lisää

27.09.17

Aseman Lapset ry mukana Elisa Oyj:n "Pidetään yhtä" -hankkeessa

Yli puolet nuorista haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Näin todetaan eilen julkaistussa Elisa Oyj:n...

Lue lisää

25.09.17

Lions Viapori tukee Walkers-talon toimintaa

Helsingin Kampissa toimivassa Walkers-talossa käy nuoria eri puolilta pääkaupunkiseutua. Walkers-talon kävijämäärät...

Lue lisää

09.09.17

Nolla kiusattua, nolla kiusaajaa (Kesän 2017 ajankohtaiskatsaus)

Alkuvuodesta käynnistyneen K-0 – kiusaamiseen puuttuvan hankkeen tavoite on kunnianhimoinen.  Kiusaaminen näkyy...

Lue lisää