Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / Hiphop-artisti Dilemma: "Toivon, että nuoret jaksavat uskoa itseensä, vaikka maailma on joskus raaka"

Hiphop-artisti Dilemma: "Toivon, että nuoret jaksavat uskoa itseensä, vaikka maailma on joskus raaka"

Joonas Linnamaa alias Dilemma on hiphop-artisti ja entinen perheväkivallan uhri, joka julkaisi omista kokemuksistaan kertovan kappaleen Mä en pelkää sua enää. Haastattelimme Joonasta, joka haluaa kappalellaan puhutella erityisesti nuoria.

img_2264_copy_0_0.jpg

Kiitos rohkeasta avauksesta, Joonas! Kenelle sanomasi on suunnattu?

– Kaikille väkivallan uhreille – erityisesti nuorille. Kiusaaja voi olla ihminen koulussa, perheessä, työpaikalla. Henkinen ja fyysinen väkivalta voivat olla yhtä vahingoittavia.

Biisi tarjoaa vaihtoehdon: ei tarvitse enää pelätä vaan parhaimmassa tapauksessa vaikeatkin kokemukset voivat toimia voimavarana.

Mitä haluat viestilläsi saavuttaa?

– Kannustaa avoimuuteen ja rehellisyyteen. Aiemmin häpesin kokemuksiani ja pidin niitä heikkouksina, mikä teki musta epävarman. Kun aloin käsitellä asioita ja puhua niistä, ymmärsin että ne ovat osa minua.

Miten taustasi on muovannut sinua?

– Kestän paljon. Elän, pukeudun ja teen sellaista musiikkia kuin haluan, enkä ajattele mitä muut ovat siitä mieltä. Uskallan olla sitä mitä olen.

Sanoit aiemmin, että et puhunut kokemuksistasi kenellekään ennen biisin kirjoittamista. Miksi aika oli kypsä juuri nyt?

– En ole aiemmin käsitellyt asiaa juurikaan. Ajattelin, että olen viallinen yksilö ja ansaitsin kaiken. Biisi syntyi itsestään, sillä olin nyt henkisesti kypsä siihen.

Nyt tilanne on kääntynyt aivan päälaelleen: puhun koko ajan asiasta, jonka ennen piilotin kaikilta. Prosessi on ollut hyvin avartava. Moni ihminen on rohkaistunut jakamaan kanssani samankaltaisia kokemuksiaan.

Oletko puhunut sen ihmisen kanssa, joka sinua satutti?

– Olen. Keskustelimme pian sen jälkeen, kun muutin pois kotoa. Hän pyysi anteeksi ja hänellä oli paha olla asian kanssa. Meidän välillämme ei ole enää pahaa verta. Tällä hetkellä olen kiitollinen lapsuudestani. Tiedän että ei ole kyse mistään pahan ja hyvän välisestä kamppailusta, vaan olosuhteista, jotka häneen vaikuttivat.

Voiko sinusta antaa anteeksi jollei pyydetä?

– Voi. Se on henkilökohtainen prosessi, jossa voi toki auttaa eteenpäin jos näkee, että toinen on pahoillaan. Mutta anteeksianto pelkkänä muodollisuutena on mun mielestä turha, jollei sitä todella tarkoita.

Entä millaista oli oma teini-ikäsi muuten? Mistä innostuit ja mitä harrastit?

– Hip hop ja rap olivat mun alakulttuuri – kaikki mitä se piti sisällään.

Harrastin tanssia: breakdancea ja street dancea, lockingia ja poppingia. Kirjoitin myös biisejä itsekseni. Kavereiden kanssa tanssittiin Kisiksellä ja rymyttiin kaduilla, heitettiin freestyleä. Liikuttiin aina isossa porukassa ja oltiin osa samaa yhteisöä.

Koko kulttuuri hip hopissa on ollut mulle tärkeä, ja tekemällä musiikkia voin ilmaista itseäni.

Me Aseman Lapset ry:llä puhumme usein turvallisista aikuisista nuorten elämässä. Oliko sinulla nuorena elämässäsi turvallisia aikuisia, huomasiko kukaan että sinulla oli paha olla?

Ei oikeastaan. Meillä oli yläasteellakin yli 30 hengen luokka – ei siinä hiljainen pieni poika oikein näy. Opin myös piiloutumaan, kuten biisissänikin sanon: "aloin rakentaa ympärilleni suojaa, tekohymyä jonka alta ei kukaan mitään huomaa".

Mitä haluaisit sanoa nuorille, jotka painivat samanlaisten asioiden kanssa kuin sinä nuoruudessasi?

– Haluan, että kukaan ei uhriudu tai menetä toivoaan. Ympäristö voi olla tosi raaka, mutta aina on keinot selviytyä – tärkeintä on, että uskaltaa kääntyä asioiden kanssa ulospäin. Pitää säilyttää usko itseensä, vaikka maailma tuntuisi kuinka rankalta.

Olin perheväkivallan ja koulukiusaamisen uhri 12-16-vuotiaana, ja isoin virheeni oli, että pysyin hiljaa ja häpesin. Ajattelin vahingoittavani perhettäni jos puhun jollekin. Kuvittelin, että elämä vaan on tällaista.

Vasta nyt kun olen ollut avoin asioideni kanssa, olen oppinut olemaan onnellinen ja iloinen. Molemmilla puolilla olleena – vaienneena ja avoimena – valitsen nykyään avoimuuden joka kerta.

Katso Dilemman musiikkivideo alta!

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

28.09.17

Osta lippuja Rajattoman joulukonserttiin - tue toimintaamme!

Lions Club Tapiola järjestää Rajaton-yhtyeen joulukonsertin 30.11. Espoon kulttuurikeskuksessa. Lippujen ostajat voivat...

Lue lisää

28.09.17

"En tullut kyttäämään vaan kohtaamaan"

Kuraattori Leena Kiiveri kohtaa nuoria myös koulun ulkopuolella Aseman Lapset ry:n keskeinen toimintatapa on mennä...

Lue lisää

27.09.17

Aseman Lapset ry mukana Elisa Oyj:n "Pidetään yhtä" -hankkeessa

Yli puolet nuorista haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Näin todetaan eilen julkaistussa Elisa Oyj:n...

Lue lisää

25.09.17

Lions Viapori tukee Walkers-talon toimintaa

Helsingin Kampissa toimivassa Walkers-talossa käy nuoria eri puolilta pääkaupunkiseutua. Walkers-talon kävijämäärät...

Lue lisää