Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Katusovittelusta kohti konfliktinratkaisua

Katusovittelusta kohti konfliktinratkaisua

Kansan Uutiset uutisoi 7.7.2019 suomalaisesta konfliktien sovittelumallista otsikolla ”Suomalainen konfliktien sovittelumalli – Forssan Malli – on vientituote”. Julkaisemme artikkelin kirjoittajan Tuomas Murajan luvalla myös artikkeliin liittyvän julkaisemattoman kainalojutun ” Katusovittelusta kohti konfliktinratkaisua”:


Katusovittelusta kohti konfliktinratkaisua

Teksti: Tuomas Muraja

Suomessa katusovittelua käytetään nuorten konfliktien selvittelyyn, sopimiseen ja seurantaan.

“Nuoret ovat luonnollisesti meidän kohderyhmäämme. Nuorten väkivallanteoista 50 prosenttia on kostoja, mikä kertoo siitä, että selvittämättömiä konflikteja on olemassa”, sanoo hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman Lapset ry:stä.

Hän on käynyt tutustumassa katusovitteluun Oslossa ja mallintanut siitä Suomeen sopivaa toimintatapaa. Nyt Viron oikeusministeriö on pyytänyt suomalaisia konsultoimaan ja rakentamaan heille toimivaa mallia nuorten rikosoirehdintaan, jossa katusovittelu tulee olemaan isossa roolissa.

Katusovittelu-hankkeen kouluttajana Aseman Lapset ry:ssä työskentelevä Julia Saarholm kertoo, että heitä pyydetään yhä useammin selvittelemään niin sanottuja uhrittomia konflikteja, joissa alueen toimijat ovat ihmeissään jonkun tietyn ilmiön äärellä. Viimeksi he olivat tällaisen tapauksen parissa Meri-Lapissa poliisin ja tullin apuna.

Konfliktit syntyvät kouluissa ja kauppakeskuksissa, siellä missä nuoret aikaansa viettävät. Aseman Lapset on kouluttanut usealla paikkakunnalla satoja kasvatusalan ammattilaisia sovittelutyöhön. Osa hyödyntää koulutuksen antia omassa työssään nuorten parissa ja osa ryhtyy sovittelemaan työajallaan nuorten konflikteja sovittelutoimiston auktoriteetin alaisuudessa. Katusovittelu pyritään järjestämään mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen huonon kierteen katkaisemiseksi.

“Pelkästään Helsingissä katusovittelijat ovat sovitelleet vuosien 2017-2018 aikana noin 200 juttua. Katusovittelu-hankkeen väki on sovitellut myös pitkittyneitä ja laajaksi levinneitä konflikteja sekä auttanut analysoimaan niitä, jotta paikalliset toimijat pääsevät yhdessä käsiksi siihen paremmin”, Turkka sanoo.

Sovittelunohjaajat ja vapaaehtoiset kertovat sovittelun osapuolille mahdollisista tukipalveluista. Sovittelu on ripeä, joustava ja byrokratiaa vähentävä tapa toimia. Julia Saarholmin mukaan sovittelu on myös erittäin tuloksellista toimintaa. Hän huomauttaa, että tilastojen mukaan vain muutama prosentti oikeuden määräämistä vahingonkorvauksista maksetaan, mutta sovittelussa korvauksista toteutuu yli 80 prosenttia.

Katusovittelijan lisäarvo on se, että hän myös tarvittaessa saattaa nuoren ja tämän perheen tarvittavien jatkopalveluiden pariin.

Aseman Lasten hankkeet ovat siirtymässä sovittelusta kohti konfliktienratkaisua. Sovittelu on toki yhä yksi käytettävistä malleista tilanteiden selvittämiseksi.

“Keskeistä on tehdä ongelma näkyväksi”, Turkka tiivistää. Helppoa, nopeaa tai selkeää ratkaisua ei ole hänen mukaansa olemassa. On edettävä pienin askelin, tehtävä pieniä päätöksiä ja analysoitava ne saman tien.

“Eduskunnan hätäistunnot julkisuuteen nousseiden lohduttomien lastensuojelutapausten takia eivät ole ratkaisu. Pahimmillaan ne vain kuormittavat entisestään nyt jo äärirajoilla painiskelevien sosiaalityöntekijöiden taakkaa.”

Monesti ulkopuolisia konfliktinratkaisijoita karsastetaan. Oma pesä haluttaisiin siivota itse, mutta ammattilaisten työn tärkeys ymmärretään tavallisesti pian. Oppilaitoksissa tiedetään, että pyyntö on tullut korkeammalta taholta, esimerkiksi poliisilta, mikä antaa selkänojaa, nopeutta ja joustavuutta ongelmien ratkaisemiseen.

Toinen pitkäjänteistä konfliktinratkaisutyötä haittaava tekijä on hankkeiden lyhytkestoisuus. Turkka perää pitkäjännitteisempää otetta esimerkiksi katusovitteluun ainaisen epävarmuudessa elämisen asemesta.

“Voitaisiin ajatella konfliktiratkaisukeskuksen perustamista projektien sijaan. Se olisi kuin palolaitos, josta lähdetään heti paikalle, kun hälytys tulee”, Turkka kuvailee.

- - -

Lue lisää katusovittelusta Aseman Lasten sivuilta.

Lisää uusi kommentti

Uutiset

02.05.19

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia...

Lue lisää

11.04.19

Eskarit opettelevat tunnetaitoja koulua ja elämää varten

Esikoululaiset saivat välineitä tunteiden tunnistamiseen ja haasteiden kohtaamiseen Friends-kerhossa. Munkkiniemessä...

Lue lisää

22.03.19

KUTSU nuorten asioista kiinnostuneille kansanedustajaehdokkaille - Pääkaupunkiseutua nuorten silmin ma 1.4. & ma 8.4.

Aseman Lapset ry järjestää vaalien alla Helsingin ja Uudenmaan alueen kansanedustajaehdokkaille tarkoitetut...

Lue lisää

18.02.19

Kiusaamiseen puuttuva K-0-työ etenee

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018) K-0 on Aseman Lapset ry:n vuonna 2017...

Lue lisää