Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Maahanmuuttajaäidit mukana Friends-tunneilla

Maahanmuuttajaäidit mukana Friends-tunneilla

Vantaalla Rajakylän koulussa maahanmuuttajaäidit ovat mukana koulun arjessa ja oppivat kieltä ja kulttuuria sekä tunnetaitoja.  

Luokanopettaja Pauliina Kemppaisen tokaluokka on syksyn ajan käynyt läpi Friends-ohjelmaa. He opettelevat sosiaalisia taitoja ja tunnetaitoja samalla tavalla kuin muutkin ohjelmaa käyttävät ryhmät. Erilaista Rajakylän koulussa on se, että tunneille osallistuu myös muutamia aikuisia, jotka eivät ole apuopettajan roolissa vaan itsekin oppimassa.

Yhteensä noin kymmenen maahanmuuttajanaista on mukana Edupolin Äidit mukana -hankkeessa. He osallistuvat kolmena aamupäivänä viikossa matematiikan ja äidinkielen tunneille ja tekevät samoja tehtäviä kuin lapset. Sen jälkeen he opiskelevat tieto- ja viestintätekniikkataitoja sekä oppimaan oppimisen taitoja ja opettelevat tuntemaan suomalaista yhteiskuntaa.

Suosittuja tunnetaitotunteja nayttokuva_2019-2-21_kello_17.27.31_0_0.png

Aseman Lasten Friends-kouluttajat ovat ohjanneet tunteja yhdessä Kemppaisen kanssa tämän syksyn ajan. Tunnit ovat olleet mieluisia sekä lapsille että aikuisille.

– Friends-tunneilla on kerrankin aikaa pysähtyä ja puhua tunteista. Lapset rakastavat sellaista, ja äidit ovat myös kertoneet tykkäävänsä näistä tunneista paljon, Kemppainen kertoo.

Friends-ohjelmassa opetellaan muun muassa tunnistamaan ja käsittelemään tunteita, kohtaamaan vastoinkäymisiä sekä käyttämään myönteisiä ajatusmalleja. Tunneilla käytettävät harjoitukset ovat omiaan opettamaan tunnesanastoa niin suomenkielisille kuin kieltä opiskelevillekin.

Keväällä naiset osallistuvat työkokeiluun ja saavat mahdollisuuden siirtyä ammattiopintoihin ja työelämään nopeammassa aikataulussa perinteiseen koulutusmalliin verrattuna. Äidit mukana -hanke toimii Rajakylän koulussa nyt ensimmäistä kertaa, aikaisemmin yksi ryhmä on toiminut läheisessä Länsimäen koulussa. Osallistujia on muun muassa Venäjältä, Somaliasta, Albaniasta ja Irakista.

– On hienoa nähdä, että koulun ovet ovat auki ja maahanmuuttajanaiset on otettu ennakkoluulottomasti mukaan koulun arkeen, Friends-kouluttaja Armi Wallén sanoo.

Mahdollisuus opiskeluun ja työhön

Hankkeeseen osallistuvista äideistä osa on ollut jo pitkään Suomessa, osa vähemmän aikaa. He ovat olleet lähinnä kotona lasten kanssa eikä heillä ole ollut mahdollisuutta tehdä muita töitä tai opiskella. Osa naisista puhuu jonkin verran suomea, toiset harjoittelevat alkeita. Järjestetty lastenhoito mahdollistaa naisten opiskelun.

Edellisessä ryhmässä oli mukana nainen, joka oli asunut Suomessa 17 vuotta. Hän oli ollut pitkän aikaa kotona lasten kanssa eikä juurikaan osannut suomenkieltä. Hankkeeseen osallistumisen myötä hän on oppinut lukemaan ja kirjoittamaan suomea, Pauliina Kemppainen kertoo.

Juttu on alunperin julkaistu Aseman Lapset ry:n kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä ajankohtaiskatsauksessa 2/2018.

Lisää uusi kommentti

Uutiset

02.05.19

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia...

Lue lisää

22.03.19

KUTSU nuorten asioista kiinnostuneille kansanedustajaehdokkaille - Pääkaupunkiseutua nuorten silmin ma 1.4. & ma 8.4.

Aseman Lapset ry järjestää vaalien alla Helsingin ja Uudenmaan alueen kansanedustajaehdokkaille tarkoitetut...

Lue lisää

18.02.19

Kiusaamiseen puuttuva K-0-työ etenee

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018) K-0 on Aseman Lapset ry:n vuonna 2017...

Lue lisää

12.02.19

Seksuaalisuus ja seksi ovat aina ajankohtaisia aiheita

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018) Tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta on...

Lue lisää