Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / Mustetta Valkealla - nuorten sarjakuvatapahtumasta taidenäyttely Oulun kaupunginkirjastoon

Mustetta Valkealla - nuorten sarjakuvatapahtumasta taidenäyttely Oulun kaupunginkirjastoon

”Tiesitkö, että sun pylly tärisee kun sä kävelet?” murrosikään kohta ehtivä tyttö pamautti naiselle ivallisesti.

Järjestimme yhteistyössä Oulun kaupungin, Walkers Oulun ja Oulun sarjakuvakeskuksen kanssa ”Mustetta Valkealla" pop up -sarjakuvatyöpajan ja nuorten kohtaamistapahtuman kauppakeskus Valkean kesäkadulla perjantaina 20.10.2017.

Sarjakuvatyöpajan ohjasi Veli-Matti Ural Oulun sarjakuvakeskuksesta, ja kaupungin nuorisoalan ammattilaiset pitivät Valkean lavalla käynnissä erilaisia muita ajanviettomahdollisuuksia, mm. korttirinkiä ja seurapelejä. Walkers Oulun väki yhdessä allekirjoittaneen ja kaupungin nuorisoalan ammattilaisten kanssa jalkautuivat nuorten luo. Meidän roolinamme oli kohdata, kuunnella ja käydä keskusteluja nuorten tahtiin sekä ohjata nuoria mukaan sarjakuvatyöpajaan tai lavalle viettämään aikaa.

Mustetta Valkealla -tapahtuma tarjosi nuorille kohtaamisia turvallisten aikuisten kanssa heidän omassa, meidän yhteisessä ympäristössä. Nuorilla oli mahdollisuus tapahtumassa tulla kohdatuksi omien vahvuuksiensa kautta – osalla piirtämällä sarjakuvaa ja osalle pelailemalla tai vain hengailemalla kauppakeskuksessa. Tärkeää oli myös, että ne nuoret, jotka eivät halunneet osallistua aktiviteetteihin saivat siihenkin oikeuden ja mahdollisuuden. Nuoruus on sallittua, ja meidän aikuisten tehtävä on luoda puitteet turvalliseen kasvuympäristöön.  

Nämä teokset ovat sarjakuvatyöpajan tuotoksia kyseisestä tapahtumasta. Teoksissa ilmenee kuinka kesäkadun vilinästä erottuu nuorten yksilöllisiä  tarinoita. Kuvissa puhuttelevaa on kuinka usein yleistyksien kohteena olevan ikäluokan jokainen näkökulma, elämänkatsomus ja yksilöllisyys korostuu.

Yhden teoksen taustalla on oma merkityksettömyyden tunne, toisessa ilo sujuvasta arjesta. Jokainen meistä haluaa tulla kohdatuksi parisuhteessa, työpaikalla ja ystävien seurassa kunnioittavasti. Tämä näyttely voi toimia myös muistutuksena, että läheisten, tuttavien ja miksei tuntemattomienkin vahvuuksien tunnustaminen luo hyvää ilmapiiriä ja lisää hyvää oloa. Nuoret, jos ketkään näitä vahvuuksien tunnustuksia tarvitsevat.

Haluan kiittää naista, jonka pyllyn tärähtely mainittiin. Jaksoit ottaa tunteen vastaan, olit nuoren luottamuksen arvoinen haukkumatta häntä, kirjoittamatta facebookiin tai muuten tekemällä ikävää suhteeseenne. Mahtava, että on aikuisia, jotka ymmärtävät, että nuorella oli huoli omasta ulkonäöstään ja koki riittämättömyyden tunnetta. Sen hän kanavoi tähän naiseen, äitiinsä.

Tapahtumassa tehdyistä kuvista koostettu Mustetta Valkealla -sarjakuvanäyttely on esillä Oulun kaupunginkirjastossa 6.- 26.11.2017, tila "Kässy", 3. kerros.

Simo Kivari
Löytävä nuorisotyö -hanke
Aseman Lapset ry

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

10.10.18

Walkers-bussi jatkaa Itäkeskuksessa vuoden loppuun saakka

Alkusyksyn Helsingin Itäkeskuksessa toiminut Walkers-bussi jatkaa alueella toisen kohtaavan työn jakson. Nuoret ovat...

Lue lisää

24.09.18

Espoon Leppävaarassa pureudutaan alakouluikäisten ajanviettoon julkisissa tiloissa

Yhä useampi alakouluikäinen on löytänyt esimerkiksi kauppakeskukset vapaa-ajanviettopaikoikseen. Ilmiö on jo jonkin...

Lue lisää

03.09.18

Neljä Walkers-autoa liikkeellä eri puolilla Suomea loppuvuoden

Aseman Lapset ry:n Walkers-autoja on nyt neljä: Kissa, Ilves, Leijona ja Tiikeri. Nämä matkailuautoista liikkuviksi...

Lue lisää

31.08.18

Vanhemmat ja lapset yhdessä tunnetaitoja kehittämässä

Vaasassa lastenpsykiatrian poliklinikalla vanhemmat kävivät Friends-ohjelman ensin itse läpi, jonka jälkeen oli heidän...

Lue lisää