Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / Mustetta Valkealla - nuorten sarjakuvatapahtumasta taidenäyttely Oulun kaupunginkirjastoon

Mustetta Valkealla - nuorten sarjakuvatapahtumasta taidenäyttely Oulun kaupunginkirjastoon

”Tiesitkö, että sun pylly tärisee kun sä kävelet?” murrosikään kohta ehtivä tyttö pamautti naiselle ivallisesti.

Järjestimme yhteistyössä Oulun kaupungin, Walkers Oulun ja Oulun sarjakuvakeskuksen kanssa ”Mustetta Valkealla" pop up -sarjakuvatyöpajan ja nuorten kohtaamistapahtuman kauppakeskus Valkean kesäkadulla perjantaina 20.10.2017.

Sarjakuvatyöpajan ohjasi Veli-Matti Ural Oulun sarjakuvakeskuksesta, ja kaupungin nuorisoalan ammattilaiset pitivät Valkean lavalla käynnissä erilaisia muita ajanviettomahdollisuuksia, mm. korttirinkiä ja seurapelejä. Walkers Oulun väki yhdessä allekirjoittaneen ja kaupungin nuorisoalan ammattilaisten kanssa jalkautuivat nuorten luo. Meidän roolinamme oli kohdata, kuunnella ja käydä keskusteluja nuorten tahtiin sekä ohjata nuoria mukaan sarjakuvatyöpajaan tai lavalle viettämään aikaa.

Mustetta Valkealla -tapahtuma tarjosi nuorille kohtaamisia turvallisten aikuisten kanssa heidän omassa, meidän yhteisessä ympäristössä. Nuorilla oli mahdollisuus tapahtumassa tulla kohdatuksi omien vahvuuksiensa kautta – osalla piirtämällä sarjakuvaa ja osalle pelailemalla tai vain hengailemalla kauppakeskuksessa. Tärkeää oli myös, että ne nuoret, jotka eivät halunneet osallistua aktiviteetteihin saivat siihenkin oikeuden ja mahdollisuuden. Nuoruus on sallittua, ja meidän aikuisten tehtävä on luoda puitteet turvalliseen kasvuympäristöön.  

Nämä teokset ovat sarjakuvatyöpajan tuotoksia kyseisestä tapahtumasta. Teoksissa ilmenee kuinka kesäkadun vilinästä erottuu nuorten yksilöllisiä  tarinoita. Kuvissa puhuttelevaa on kuinka usein yleistyksien kohteena olevan ikäluokan jokainen näkökulma, elämänkatsomus ja yksilöllisyys korostuu.

Yhden teoksen taustalla on oma merkityksettömyyden tunne, toisessa ilo sujuvasta arjesta. Jokainen meistä haluaa tulla kohdatuksi parisuhteessa, työpaikalla ja ystävien seurassa kunnioittavasti. Tämä näyttely voi toimia myös muistutuksena, että läheisten, tuttavien ja miksei tuntemattomienkin vahvuuksien tunnustaminen luo hyvää ilmapiiriä ja lisää hyvää oloa. Nuoret, jos ketkään näitä vahvuuksien tunnustuksia tarvitsevat.

Haluan kiittää naista, jonka pyllyn tärähtely mainittiin. Jaksoit ottaa tunteen vastaan, olit nuoren luottamuksen arvoinen haukkumatta häntä, kirjoittamatta facebookiin tai muuten tekemällä ikävää suhteeseenne. Mahtava, että on aikuisia, jotka ymmärtävät, että nuorella oli huoli omasta ulkonäöstään ja koki riittämättömyyden tunnetta. Sen hän kanavoi tähän naiseen, äitiinsä.

Tapahtumassa tehdyistä kuvista koostettu Mustetta Valkealla -sarjakuvanäyttely on esillä Oulun kaupunginkirjastossa 6.- 26.11.2017, tila "Kässy", 3. kerros.

Simo Kivari
Löytävä nuorisotyö -hanke
Aseman Lapset ry

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

07.08.18

Leijona-Wauto syksyksi saamelaisten kotiseutualueelle

Liikkuva nuorten kohtaamispaikka syksyksi saamelaisten kotiseutualueelle Matkailuautosta nuorten kohtaamispaikaksi...

Lue lisää

20.07.18

Työntekijä tutuksi: Lauri, kesätyöntekijä

Kesäkuussa toimistollemme ilmestyi uusi hahmo, Lauri. Päivien mittaan kävi ilmi, että hänelle maistuu ainakin rokki,...

Lue lisää

12.07.18

Työntekijä tutuksi: Minttu, Friends-suunnittelija/kouluttaja

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee nuorten kanssa monenlaista...

Lue lisää

29.06.18

Työntekijä tutuksi: Tom, Walkers-nuorisotyöntekijä

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee monenlaista työtä. Tehtävänäni...

Lue lisää