Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Seksuaalisuus ja seksi ovat aina ajankohtaisia aiheita

Seksuaalisuus ja seksi ovat aina ajankohtaisia aiheita

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018)

Tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta on saatavilla enemmän kuin koskaan, mutta samat kysymykset askarruttavat nuoria vuodesta toiseen. Epävarmuuden ja olenko normaali -pohdintojen keskellä nuori tarvitsee aikuista keskustelukumppaniksi.

Seksuaalisuus on intiimi aihe, mikä tekee siitä keskustelemisen usein hankalaksi. Nuori ei välttämättä uskalla tai halua puhua asiasta vanhempiensa kanssa, eikä keskustelun avaaminen ole aina vanhemmillekaan helppoa. Monesti nuoren onkin helpompi jutella aikuiselle, joka ei ole läsnä nuoren päivittäisessä arjessa. Jos esimerkiksi nuorisotyöntekijällä on luonteva keskusteluyhteys nuoren kanssa, kannattaa hänen jutella myös seksiasioista. Harvalla nuorella on liiaksi aikuisia, joiden kanssa puhua näistä asioista luottamuksellisesti.

seksuaalisuusjuttuun2_pieni.jpg

Laaja aihe kaipaa monipuolista käsittelyä

Aseman Lapset ry:n projektityöntekijä, seksuaalineuvojaksi kouluttautunut Tuire Heino kohtaa työssään nuoria, joita seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat askarruttavat. Nuorilla on usein myös harhakäsityksiä eri aiheisiin liittyen.

– Nuorilta puuttuu tietämystä esimerkiksi siitä, miten mikäkin seksitauti voi tarttua. Saatetaan osata nimetä ainoastaan HIV. Oikean tiedon saaminen olisi tärkeää, Heino kertoo.

Puhe seksuaalisuudesta on paljon muutakin kuin puhetta seksistä. Se on keskustelua esimerkiksi itsetunnosta, omanarvontunnosta, toisten kunnioittamisesta, omista rajoista, seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai perheen perustamisesta. Puhutaan siis monesta tärkeästä, kasvuun ja itsenäistymiseen liittyvästä teemasta, joiden käsittelyyn nuori tarvitsee aikuisen tukea.

Nuori voi myös kaivata sitä, että aikuinen puuttuu mahdolliseen riskikäyttäytymiseen tai avaa keskustelun hankalistakin aiheista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teini-ikäisen seurustelu täysi-ikäisen kanssa, vastikkeellinen seksi tai nuorille hyvin yleinen huoli siitä, että nuorella ei ole vielä seksielämää.

Lisää tietoa kaivataan

– Kun nuorilta tiedustellaan, miten seksuaalisuudesta on keskusteltu koulussa oppitunneilla, he usein kertovat, että heillä ei ole muistikuvia aiheesta. Seksuaalikasvatus saatetaan sivuuttaa kokonaan, sillä se esitellään oppikirjoissa niin myöhään tai sitten on ainoastaan kerrottu, kuinka raskautta ja tauteja ehkäistään. Ei ole huomioitu, että seksuaalisuudesta tulisi keskustella laajempana kokonaisuutena, Tuire Heino sanoo.

Aseman Lapset ry:llä käytäntönä on, että ilmaisia kondomeja jaettaessa esimerkiksi Walkers-talolla tai -bussilla, nuorilta kysytään aina niiden käyttöön liittyvä kysymys tai pari. Näin saadaan tilaisuus avata keskustelu. Heino kertoo, että nuori saattaa tulla tilanteeseen naureskellen ja aiheesta pilaa tehden, mutta yhtäkkiä ympärille kerääntyykin suuri joukko nuoria kuuntelemaan, mitä keskustellaan. Nuorilla on selkeästi tarve saada tietoa, ja huumorilla voidaan peittää omaa epävarmuutta.

Oma normaalius mietityttää

Väestöliiton nuorten verkkopalveluja käyttävät monen ikäiset ja eri kehitysvaiheissa olevat nuoret, ja seksiin liittyviä kysymyksiä tulee eri näkökulmista. Väestöliiton asiantuntija Anne Pelander on tehnyt verkkoseksuaalineuvontaa vuodesta 2006.

Nuoret muun muassa tiedustelevat, mitä eri termit tarkoittavat, mistä voi tietää olevansa valmis seksiin ja mitä tulisi ottaa huomioon seksielämää aloittaessa. Nuoria mietityttää myös se, kenen ehdoilla seksiin edetään.

– Viesteissään nuoret usein kaipaavat näkemystä ja vahvistusta sille, ovatko omat ajatukset esimerkiksi itsetyydytykseen tai seksuaalifantasioihin liittyen normaaleja, Pelander kertoo.

Normaalius on tärkeä teema muutenkin: poikia esimerkiksi huolettaa vuodesta toiseen, onko oma penis riittävän kokoinen ja toimiiko se kuten pitää. Yleisesti seksiin liittyy paljon odotuksia ja suorituspaineita.

– Matalan kynnyksen verkkopalvelussa kysytään sellaisista asioista, joita ei ehkä uskallettaisi kysyä kasvotusten keneltäkään. Tällaisessa palvelussa seksiin liittyvät ongelmat korostuvat, Väestöliiton Pelander kuvaa.

Keskustellessa seksistä ja seksuaalisuudesta nuoren kanssa aikuisen ei tarvitse olla aiheen asiantuntija. Riittää, että osaa aidosti kuunnella nuorta ja suhtautua keskusteluun avoimin mielin. Aikuisen ennakkoluuloton ja rento asenne seksiin ja seksuaalisuuteen luo nuorelle olon, että nämä ovat myönteisiä asioita, joista voi keskustella avoimesti. Vastauksia voi etsiä yhdessä ja sekin on tärkeää todeta, ettei kaikkiin asioihin ole olemassa oikeaa vastausta tai toimintatapaa.

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

02.05.19

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia...

Lue lisää

22.03.19

KUTSU nuorten asioista kiinnostuneille kansanedustajaehdokkaille - Pääkaupunkiseutua nuorten silmin ma 1.4. & ma 8.4.

Aseman Lapset ry järjestää vaalien alla Helsingin ja Uudenmaan alueen kansanedustajaehdokkaille tarkoitetut...

Lue lisää

18.02.19

Kiusaamiseen puuttuva K-0-työ etenee

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018) K-0 on Aseman Lapset ry:n vuonna 2017...

Lue lisää

11.02.19

Maahanmuuttajaäidit mukana Friends-tunneilla

Vantaalla Rajakylän koulussa maahanmuuttajaäidit ovat mukana koulun arjessa ja oppivat kieltä ja kulttuuria sekä...

Lue lisää