Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Takku-hankkeessa selvitetään opiskelun esteitä

Takku-hankkeessa selvitetään opiskelun esteitä

Yhteistyössä Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on vähentää toisen asteen opintojen keskeytymistä. 

Toisen asteen opinnot eivät kaikkien kohdalla etene toivotusti ja esimerkiksi runsaat poissaolot ovat vaarassa estää opintojen etenemisen. Kesällä käynnistyneen Takku-hankkeen työntekijät eli Takku-ohjaajat toimivat linkkinä oppilaitoksen ja opiskelijan välillä tukien opiskelijaa yksilöllisesti, rinnalla kulkien. 

Ohjaajat selvittävät opiskelijan kanssa, mistä poissaolot tai muut opintojen edistymisen esteet johtuvat, ja millaista tukea opiskelija tarvitsee pystyäkseen sitoutumaan opintoihinsa. Yhdessä voidaan laatia esimerkiksi suunnitelma rästiin jääneiden koulutehtävien hoitamiseksi. 

Oppilaitoksissa on kova tarve ammattilaisille, joilla on aikaa ja osaamista kohdata nuorten moninaisia tilanteita. Esimerkiksi Gradiaan tulee nuoria useilta paikkakunnilta eikä itsenäistyminen aina suju kivuitta. Vaikka nuori tunnistaisi avun tarpeen, voi tukipalveluiden piirin hakeutuminen itsenäisesti tuntua ylivoimaiselta. Takku-ohjaaja voikin lähteä saattamaan ja tarvittaessa myös osallistua nuoren tilannetta tukeviin tapaamisiin. 

Kolmihenkinen tiimi opiskelijoiden tukena  

Hankkeen kohderyhmänä ovat 15–29-vuotiaat nuoret. Ensisijaisesti nuoret ohjautuvat hankkeeseen oppilashuollon tai nuoren oman yhteydenoton kautta. Ohjaajiin voi olla yhteydessä myös, jos on huolta kaverin tilanteesta. 

Tuen piiriin pyritään saamaan erityisesti sellaisia nuoria, joiden opiskelua päihteidenkäyttö tai mielenterveysongelmat vaikeuttavat. Työssä keskitytään kokonaisvaltaisen arjen hallinnan ja hyvinvoinnin tukemiseen kiinteässä yhteistyössä oppilashuollon ja muiden ammattilaisten kanssa. 

Hankkeessa työskentelee kolmihenkinen tiimi: Gradialta projektipäällikkö Heli Metsänen ja nuorisotyöntekijä Päivi Puttonen puolet työajastaan sekä Aseman Lapsilta projektityöntekijä Milla Suorsa

Yhteistyö Takku-ohjaajien kanssa toivottavasti vahvistaa myös opetus- ja ohjaushenkilökunnan taitoja nuorten kohtaamisessa ja ohjaamisessa. Tavoitteena on erityisesti vahvistaa päihde- ja mielenterveysongelmien riittävän varhaista tunnistamista ja osaamista ohjata nuoret tarvittavan tuen piiriin. 

Tukipalveluja viedään nuorten luokse 

Työn tavoitteena on madaltaa ohjaus- ja tukipalveluihin osallistumisen kynnystä viemällä palveluita niihin ympäristöihin, joissa nuoret muutenkin liikkuvat tai viettävät aikaansa, kuten kaupunkialueen kauppakeskuksiin.  

Lisäksi työtä kohdennetaan Gradian kampuksille ja asuntoloihin Jyväskylässä ja Jämsässä. Käytännössä työntekijät jalkautuvat näihin ympäristöihin. Hankkeen työntekijät ovat jo kiertäneet ahkerasti Gradian kampuksia ja tehneet kasvojaan nuorille ja oppilaitoksen henkilökunnalle tutuiksi. Hankkeessa hyödynnetään myös etäneuvontaa ja -ohjausta esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Tiedossa on, että osa opiskelijoista jää aamuisin Jyväskylän keskustaan viettämään aikaa kouluun menon sijaa. Kauppakeskus Forumissa sijaitsevassa nuorten kohtaamispaikka Bostarissa aloitetaankin maanantaisin kokeilu, jossa opiskelijoita kutsutaan aamupalalle. Aamukahvin lomassa lähdetään purkamaan lintsaamisen syitä. Hankkeen työntekijöitä voi tavata Bostarissa myös torstaisin viikosta 34 lähtien. 

Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston (ESR) avustuksella.  

Lisätietoja:  

Milla Suorsa
projektityöntekijä
p. 043 211 1403
milla.suorsa [at] asemanlapset.fi

Heli Metsänen 
projektipäällikkö
p. 040 341 54 70
heli.metsanen [at] gradia.fi

takku-tiimirajattu_0.jpg

Kuvassa vasemmalla Milla, keskellä Päivi ja oikealla Heli.

Lisää uusi kommentti

Uutiset

13.08.19

Blogikirjoitus: Jos kodin ja koulun välinen yhteistyö on rikki

Jokaisella huoltajalla on oikeus luottaa siihen, että lapsella on turvallinen kasvuympäristö. Lapsen ollessa koulussa...

Lue lisää

02.05.19

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia...

Lue lisää

18.02.19

Kiusaamiseen puuttuva K-0-työ etenee

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018) K-0 on Aseman Lapset ry:n vuonna 2017...

Lue lisää

12.02.19

Seksuaalisuus ja seksi ovat aina ajankohtaisia aiheita

(Julkaistu alun perin Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsauksessa 2/2018) Tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta on...

Lue lisää