Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / Teemakysely nuorille: Kuinka voit?

Teemakysely nuorille: Kuinka voit?

Nuoret täyttivät helmikuussa hyvinvointiaiheista kyselyämme talvilomatapahtuma Reaktorissa. Suurin osa hyvinvointikyselyymme vastanneista nuorista koki voivansa hyvin. Kolme neljäsosaa vastaajista koki elämänsä mielekkääksi, ja suurin osa vastaajista koki myös mielialansa yleensä hyväksi ja suoriutuvansa tehtävistään hyvin.

Suurimmat haasteet nähtiin unen ja liikunnan vähäisessä määrässä sekä stressin määrässä. Myös negatiivisten tunteiden käsittelytavoissa olisi vastausten mukaan osalla nuorista kehittämistarpeita.

Vastaajat olivat iältään 11–21-vuotiaita, ja heitä oli kaikkiaan 92. Nuoret vastasivat kyselyyn Reaktori-tapahtumassa Aseman Lasten messuosastolla, ja vastaajien kesken arvottiin leffaliput.

Lyhyessä kyselyssä vastattiin hyvinvointia koskeviin väittämiin asteikolla yhdestä viiteen, ja mukana oli myös muutama avoin kysymys. Kysyimme, kokevatko nuoret voivansa hyvin, ja jaoimme kysymykset eri osa-alueisiin kuten uni, liikunta, ihmissuhteet, stressi, rentoutuminen ja ravinto. Lisäksi kysyttiin kiitollisuudenaiheita sekä rentoutumiskeinoja.

Nuoret ovat kiitollisia läheisistään

Kun nuorilta kysyttiin kenelle tai mistä he ovat kiitollisia, vastauksissa korostui tärkeiden aikuisten ja kavereiden merkitys. Useimmiten kiitollisia oltiin äidille, vanhemmille, perheelle ja muille sukulaisille, ystäville sekä tyttö- ja poikaystäville. Nuoret kokivat saaneensa tukea elämänsä kiemuroihin ja arvostivat sitä, että huonoinakin hetkinä heillä on ollut tärkeitä ihmisiä lähellään. Tässä muutamia poimintoja nuorten vastauksista.

”Kiitos äiti kun oot jaksanu mua. Oon ollu 92% ärsyttävä kusipää mut jaksat ja rakastat mua silti.”

”Olen kiitollinen valmentajalleni kaikista hyvistä neuvoista ja luottamuksesta.”

Lähes kaikilla vastaajilla on hyviä ystäviä, ja heistä oltiin todella kiitollisia.

”Olen kiitollinen parhaalle ystävälleni, koska hän kertoo minulle joka päivä kuinka ihana ystävä olen ja kuinka hän ei haluaisi menettää minua.”

Kiitollisia oltiin myös etuoikeutetusta asemasta asua hyvinvointivaltiossa, terveydestä, opiskelupaikasta ja harrastusmahdollisuuksista.

Stressiä ja tunnetaitojen opettelua

Kyselyn mukaan jossain määrin stressaantuneeksi itsensä koki yli puolet nuorista. Vastauksista ei käy ilmi, mistä nuoret kokevat stressin johtuvan ja ovatko stressikokemukset hetkittäisiä vai pidempiaikaisempia.

Negatiivisten tunteiden käsittelytavoista kysyttiin esimerkin kautta: ”Saat kuulla huonoja uutisia. Olosi on ikävä ja ahdistunut. Mitä teet?” Pahasta olosta puhuminen tuntui nuorista luontevalta, sillä suurin osa vastasi kertovansa tilanteesta ja tunteistaan kaverille tai turvalliselle aikuiselle. Yli puolet kertoi keskittyvänsä tekemään jotain, mikä saa ajatuksen muualle, kuten piirtämään, pelaamaan tai urheilemaan. Toisaalta hiukan huolestuttavaa oli se, että neljännes vastaajista ei kertoisi tilanteesta ja tunteistaan kenellekään vaan toivoisi olon menevän itsestään ohi. Toisaalta tähän kysymykseen oli mahdollista valita useampi vastausvaihtoehto, eli osa vastaajista saattaa toimia samantyylisessä tilanteessa eri kerroilla eri tavalla.

Musiikki, ystävät ja liikunta rentouttavat

Stressistä huolimatta suurin osa nuorista kertoi kuitenkin osaavansa myös rentoutua. Nuorten maailmassa esimerkiksi sosiaalisen median luoma paine olla jatkuvasti linjoilla ja reagoimassa voi aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa rauhoittumista. Toisaalta kyselystämmekin kävi ilmi, että nuoret myös kokevat rentoutuvansa puhelimen, television ja muiden laitteiden ääressä. Niiden avulla pidetään yhteyttä ystäviin ja perheeseen, kuunnellaan musiikkia, luetaan, katsotaan elokuvia ja pelataan.

”Minut saa rentoutumaan ohjelmat, taide, tekeminen. Oma aika ja lupa löysäillä, uiminen, kaverit ja seurustelukumppani.”

Useampi kuin kolmannes vastaajista kertoi rentoutuvansa musiikkia kuuntelemalla tai sitä itse tuottamalla.

”Musiikki on todella vahva osa elämää, pianon ja rumpujen soittaminen lieventää stressiä ja auttaa keskittymään. Tanssiessa saan purettua päivän huolet ja ylimääräiset energiat.”

Joka viides vastaaja mainitsi rentoutumistavakseen erilaiset urheilulajit ja ulkoilun. Toisaalta puolet vastaajista piti harrastamansa liikunnan määrää liian vähäisenä.

Muita rentoutumiskeinoja olivat esimerkiksi pelaaminen, kavereiden ja perheen kanssa ajan viettäminen, lukeminen, piirtäminen, nukkuminen ja luotettavalle ihmiselle puhuminen. Myös hyvä ruoka ja lemmikkieläimet mainittiin rentouttavina tekijöinä. Mainitsipa joku rauhoittavaksi asiaksi senkin, että kaikki asiat ovat järjestyksessä ja aikataulutettuna.

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

29.06.18

Työntekijä tutuksi: Tom, Walkers-nuorisotyöntekijä

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee monenlaista työtä. Tehtävänäni...

Lue lisää

21.06.18

Mopomiitit, rällääjien miitti vai harrastelijoiden tapaaminen?

Kuva: RWJFILMS Tattarisuolla, kuun viimeisenä lauantaina, joku huutaa "Revitä ny vähäse" Yamaha-...

Lue lisää

21.06.18

Työntekijä tutuksi: Minttu, Friends-suunnittelija/kouluttaja

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee nuorten kanssa monenlaista...

Lue lisää

21.06.18

Työntekijä tutuksi: Viivi, viestintäkoordinaattori

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee nuorten kanssa monenlaista...

Lue lisää