Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Turvallisuuskävely antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa arkiympäristöön

Turvallisuuskävely antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa arkiympäristöön

Nuoret viettävät paljon aikaa ulkona ja heillä on usein hyödyllistä tietoa ja kehitysideoita, joita aikuiset eivät tule ajatelleeksi. Yksi tapa selvittää niitä on nuorten turvallisuuskävelyt, joita Aseman Lapset ry järjestää esimerkiksi kaikilla Walkers-bussin toiminta-alueilla. Osallistuin kävelylle Vantaan Myyrmäessä.

Saavun junalla Myyrmäkeen ja suuntaan Paalutorin laidalle linja-autosta nuorisokahvilaksi muutetulle Walkers-bussille. Kuten bussin toiminnassa muutenkin, myös turvallisuuskävelyillä on aina mukana alueen toimijoita. Tällä kertaa kävelylle osallistuu Aseman Lasten työntekijöiden lisäksi nuorisotyöntekijöitä alueen nuorisotalolta, erityisnuorisotyöstä, Nuorisotyö raiteilla -hankkeesta sekä kirjaston järjestyksenvalvoja.

Sisällä bussissa neljä kahdeksasluokkalaista nuorta odottelee tilaisuuden alkamista. Bussin työntekijä Samuel Meijer huolehtii, ettei kävelylle lähdetä nälkäisinä ja tarjoilee karjalanpiirakoita, hedelmiä sekä kahvia ja teetä.

Käymme läpi esittelykierroksen, jonka jälkeen bussin työntekijät Mika Rouvinen ja Taina Viikari ohjeistavat kävelyn tarkoituksesta ja kulusta. Ideana on, että nuoret pääsevät kertomaan alueella työskenteleville aikuisille, mitkä paikat he kokevat turvallisiksi ja mitkä paikat turvattomiksi. Reitti on suunniteltu nuorille suunnatun ennakkokyselyn pohjalta. Myyrmäessä kyselyyn vastasi 49 nuorta bussilla ja alueen kouluissa.

Vetäjät jakavat meille kartat, joihin reitti on merkitty: nuorisotila Arkki, asemanseutu, Artsinpolun kalliot, kirjasto, kauppakeskus Myyrmanni ja Kilterin koulun piha. Jokaisessa paikassa pysähdytään keskustelemaan nuorten kyselyyn kirjaamista huomioista ja mietitään yhdessä, miten aluetta voisi kehittää viihtyisämmäksi. Nuoria pyydetään ottamaan kuvia, jotta kävelystä voidaan koota myös näyttely alueelle.

Ennen liikkeelle lähtöä yksi nuori liittyy vielä seurueeseen.
 

Miksi nuorten turvallisuuskävelyjä?

Käveleminen ja valokuvaaminen tarjoavat nuorille toiminnallisen tavan vaikuttaa omaan arkiympäristöön. Nuorten kuulemisen lisäksi heitä herätellään pohtimaan myös oman toiminnan merkitystä alueen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Aikuiset tukevat ajatusten sanoittamisessa ja oivallusten syntymisessä.

Ensimmäistä kertaa kävelylle osallistuva Nuorisotyö raiteilla -hankkeen työntekijä Emma Kallunki kertoo, että turvallisuudesta puhuminen on omassa työssä arkea. Kävelyllä asiat kuitenkin konkretisoituvat eri tavalla.

Poliisi ei tällä kertaa ehtinyt mukaan mutta yleensä siihen pyritään. Poliisi voi rikostilastojen valossa oikoa mahdollisia vääristyneitä huhupuheita.

“Nuorten keskuudessa monet huhut lähtevät helposti paisumaan ja näin aiheutuu turhia pelkoja”, Samuel Meijer valaisee.
 

Päihtyneet aikuiset aiheuttavat turvattomuutta

Myyrmäessä asemanseutu korostuu nuorten vastauksissa turvattomana paikkana. Turvattomuuden tunnetta aiheuttaa erityisesti aikuisten päihteiden käyttö ja siitä seuraava rauhattomuus. Päihtyneet aikuiset voivat käyttäytyä arvaamattomasti ja ovat siksi pelottavia. Nuoret kertovat esimerkiksi epämiellyttävästä huutelusta. Myös pelko väkivallasta ja ryöstetyksi tulemisesta toistuu vastauksissa.

Turvallisiksi puolestaan koetaan paikat, joissa on turvallisia aikuisia: kauppakeskus Myyrmanni, kirjasto ja Nuorisotila Arkki.

“Arkissa on nuorisotyöntekijöitä, jotka pitävät huolen, että meillä on siellä kaikki hyvin. Ja varmaan Manni, koska siellä on stevei [järjestyksenvalvojia]”, yksi nuorista kertoo.

Kauppakeskus Myyrmannissa toimii kaksi nuorten omaa järjestyksenvalvojaa eli Nojaa, joista toiseen kävelyn lomassa viitataan tuttavallisesti etunimellä. Myyrmannin nojat käyvät säännöllisesti moikkaamassa nuoria myös Arkissa.

Monien muiden alueiden tapaan järjestyksenvalvojien merkitys korostuukin myös Myyrmannin kävelyllä. Nuoret puhuvat hyvin positiivisesti niistä järjestyksenvalvojista, jotka suhtautuvat heihin reilusti. Parhaimmillaan he kysyvät kuulumisia ja tuntevat nuoret nimeltä. Usein tällaiset aikuiset ovat myös niitä auktoriteetteja, joita lopulta kuunnellaan.

Kävelyllä kirjaston järjestyksenvalvoja muistuttaa nuoria, että aina saa tulla nykäisemään hihasta. Nuoria rohkaistaan kertomaan arjen ympäristössä kokemistaan ikävistä tilanteista aikuisille siinäkin tapauksessa, että tilanne on jo ohi.
 

Toiveena harrastusmahdollisuuksia ja ajanviettopaikkoja

Alueesta riippumatta nuorten toiveissa toistuu harrastuksiin ja muuhun ajanviettoon liittyvät toiveet sekä erilaisten kauppojen ja ravintoloiden saaminen alueelle. Tavattomia eivät ole myöskään toiveet esimerkiksi valaistuksen tai istutusten lisäämisestä.

Myyrmäkeen nuoret toivovat muun muassa nuorisotilaa kauppakeskukseen, pysyvää Walkers-bussia tai Walkers-kahvilaa, Arkkiin parempia biljardivälineitä ja sitä, että tila olisi auki joka päivä. Lisäksi toivottiin uimahallin kunnostusta, merkkivaatteiden myymälöitä sekä “harrastuksia, jonne pääsee vaikka ne olisi jo alkanut ja ettei ne olisi kauhean kalliita”.

Päätämme kävelyn Kilterin koulun pihalle. Vetäjät varmistavat vielä, että nuoret saivat sanoa kaiken haluamansa. Kiitokseksi osallistumisesta nuoret saavat leffaliput.

Palaamme bussille, jonne löytää nopeasti parisenkymmentä nuorta. Tila täyttyy lämpimästä tunnelmasta: päivän kuulumisten vaihdosta Uno-korttien ja kahvin äärellä.

Teksti ja kuva: Iina Juntunen. Juttu on julkaistu aluenperin Haaste-lehdessä 1/2019.

kavellaan_al-logo_ntr-logo_1_0.jpg

Lisää uusi kommentti

Uutiset

13.08.19

Takku-hankkeessa selvitetään opiskelun esteitä

Yhteistyössä Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on...

Lue lisää

13.08.19

Blogikirjoitus: Jos kodin ja koulun välinen yhteistyö on rikki

Jokaisella huoltajalla on oikeus luottaa siihen, että lapsella on turvallinen kasvuympäristö. Lapsen ollessa koulussa...

Lue lisää

12.08.19

Sovittelun asiantuntijat kokoontuvat Turkuun 15.8. – teemana lasten ja nuorten rikollisuus

12.08.2019 MEDIATIEDOTE Monipuolinen joukko suomalaisia sovittelun, nuorisotyön ja rikollisuuden tutkimuksen...

Lue lisää

09.08.19

Laihialla otetaan Friends käyttöön pian kaikissa eskareissa ja kouluissa

Yli sata laihialaista opettajaa koulutettiin elokuun alussa tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavan Friends-...

Lue lisää