Etusivu / Ajankohtaista / Uutiset / Wauto yhdisti kuhmolaiset

Wauto yhdisti kuhmolaiset

kuhmowauto_0.jpg

Walkers-auto, tuttavallisemmin Wauto, on matkailuautoon rakennettu matalan kynnyksen kohtaamispaikka nuorille. Walkers-auto tarjoaa nuorisoalan ammattilaisille keinon täydentää paikallisen nuorisotyön katvealueita. Wauto liikkuu siellä missä nuoretkin – näin kohdataan sellaisiakin nuoria, jotka eivät ole muiden palveluiden piirissä ja voidaan reagoida nopeasti nuoria koskettaviin huolestuttaviin ilmiöihin. Ympäri Suomen liikkuu neljä Wautoa, Ilves, Kissa, Leijona ja Tiikeri. Wautoista Ilves toimi Kuhmossa viime kesänä

Kuhmon alueella huolta on aiheuttanut nuorten miesten tilanne. Miesten koulutustaso jää alhaiseksi ja he jäävät asumaan kotiseudulleen nuorten naisten muuttaessa opiskelun perässä muualle Suomeen.

– Jokaisella alueella on omat ominaispiirteensä nuorten kasvun kannalta. Kainuussa  ylipäänsä nuorisotyöttömyys on iso kysymys. Samoin esimerkiksi se, että nuorille miehille ei yksinkertaisesti riitä kumppaneita, kertoo Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.

Wauto-toiminta on pääasiassa suunnattu alle 18-vuotiaille nuorille, mutta Kuhmossa Wautoon tervetulleita olivat kaikki alle 29-vuotiaat. Ikärajan nosto lisäsi toimintamahdollisuuksia, sillä Kuhmo on pieni kunta, jossa lapsia ja nuoria on vähän.

Kuhmossa Wauto-toiminnasta vastasi Kuhmon 4H-yhdistys. Toimintaa toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Kuhmon Nuorisopalvelujen, Etsivän nuorisotyön ja Kuhmon seurakunnan kanssa. Wauton liikuttamiseen osallistui myös aikuissosiaalityö. Toimijoiden kesken vallitsi hyvä yhteishenki.

– Pääsimme paremmin selville kuhmolaisten lasten ja nuorten kuulumisista, kun toimimme yhteistyössä, luonnehtii Kuhmon 4H-yhdistyksen toimintavastaava Katriina Sorjonen.

Wauto taittoi pitkiäkin matkoja

Kuhmossa etäisyydet ovat pitkät ja keskustasta kunnan reunoille saattaa matkaa olla 50 kilometriä. Syrjäisemmillä alueilla Wauto otettiin erityisen innostuneesti vastaan. Wauto-toiminnasta eivät olleet kiinnostuneita ainoastaan alueen nuoret, vaan Wautoon tutustumaan saattoi saapua nuoren koko perhe. Eräälläkin kylällä Wauto vieraili vanhempien pyynnöstä. Toiveita Walkers-auton reittiin liittyen tuli useita, mutta kaikkialle Wauto ei valitettavasti ehtinyt.

– Kuhmolaisilla nuorilla ja aikuisilla on suuri tarve puhua ja tulla kohdatuksi. Wauto oli välillä niin täynnä, että pelkäsimme sen kaatuvan, kertoo 4H:n Katriina Sorjonen.

Keskustelua käytiin muun muassa paikallisten mopopoikien liikennekäyttäytymisestä, sillä poikien hurjastelu aiheutti huolta paikallisissa. Puheenaiheet liikkuivat myös nuorten varhaisessa aikuistumisessa. Kuhmossa ainoa toisen asteen oppilaitos on lukio, joten osa nuorista muuttaa varhain muualle opiskelemaan. Muuttoliike suuntautuu muun muassa lähikaupunkiin Kajaaniin. Opiskelupaikkakunnalla nuorella ei ole tuttuja aikuisia ympärillään, ja turvaverkon puuttuessa nuoren elämää uudessa ympäristössä saattavat värittää talousvaikeudet tai päihdeongelmat.

Kokonaisuudessaan Wauto-jakso koettiin positiiviseksi kokemukseksi.

– Alkuun nuoret ihmettelivät mikä Wauto oikein on. Oli palkitsevaa, kun nuoret lämpenivät ja heihin saatiin aito kontakti, Sorjonen pohtii.

Nuorilta saadusta palautteesta tuli ilmi, että Wauton vierailu oli viikon kohokohta. Wauton kurvaamista omalle kylälle odotettiin kovasti. Nuorilta saatiin myös kehitysidea: Walkers-autoihin olisi saatava tunnussoittoääni, näin Wauton saapumisen voisi kuulla jo kaukaa.

Kuhmon nuoret olivat iloisia siitä, että Walkers-auto Ilves suuntasi Kuhmosta seuraavaksi Kajaaniin – kaupunkiin, johon osa nuorista oli muuttamassa opiskelujen perässä. Tuttu Wauto, turvalliset aikuiset ja kupillinen kuumaa kahvia ovat vastassa myös uudessa kotikaupungissa.

Kirjoittanut viestintäharjoittelija Seija Laitinen 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

18.12.18

Aseman Lapset ry:n Bunkkeritiimi kohtaa pitkittyneitä nuorten konflikteja

(Teksti on alun perin julkaistu Haaste-lehdessä 4/2018.)  Aseman Lapset ry:n Bunkkeritiimi työskentelee nuorten...

Lue lisää

27.11.18

Nuorten oleskelutila Stedi avattu kauppakeskus Rediin

Helsinkiin kauppakeskus Rediin on avattu nuorille avoin oleskelutila Stedi, jonka toiminnasta Aseman Lapset ry vastaa...

Lue lisää

10.10.18

Walkers-bussi jatkaa Itäkeskuksessa vuoden loppuun saakka

Alkusyksyn Helsingin Itäkeskuksessa toiminut Walkers-bussi jatkaa alueella toisen kohtaavan työn jakson. Nuoret ovat...

Lue lisää

24.09.18

Espoon Leppävaarassa pureudutaan alakouluikäisten ajanviettoon julkisissa tiloissa

Yhä useampi alakouluikäinen on löytänyt esimerkiksi kauppakeskukset vapaa-ajanviettopaikoikseen. Ilmiö on jo jonkin...

Lue lisää