Etusivu / Aseman Lapset ry / Café Walkers

Café Walkers

Café Walkers on Aseman Lapset ry:n järjestämä lapsia ja nuoria työssään kohtaaville ammattilaisille ja asiantuntijoille tarkoitettu keskustelufoorumi.

Kutsumme säännöllisesti eri alojen ammattilaisia kahvikupin äärelle pohtimaan lapsiin ja nuoriin liittyviä ajankohtaisia ilmiöitä. Jokaisella Café Walkersilla on oma arkisen työmme havainnoista kummunnut teema. Keskustelua viritetään aiheeseen liittyvillä asiantuntija-alustuksilla. Tämän jälkeen sana on vapaa. Café Walkersien tavoitteena on yhdessä tunnistaa ja nostaa lasten ja nuorten elämään liittyviä ilmiöitä esille ja etsiä keinoja toimia ennen kuin ilmiöt ehtivät kasvaa ongelmaksi.

Jos olet kiinnostunut tulevista Café Walkerseista tai sinulla on mielessäsi teema, josta olisi hyvä keskustella, ilmoita siitä meille täällä. Lähetämme sinulle kutsun, kun seuraavan Café Walkersin ajankohta ja aihe ovat varmistuneet.
 

Aikaisemmat Café Walkersit


Café Walkers ti 13.11.2018 teemalla "Nuorten suurten ikäerojen seurustelusuhteet"

Nuorilla on oikeus seurustelusuhteisiin mutta suuriin ikäeroihin voi liittyä huolta, jos nuorten ikä- tai kehitystaso poikkeavat toisistaan tai jos tilanteeseen liittyy muuta seksuaaliseen hyväksikäyttöön viittaavaa. Aamun aikana sivuttiin aiheeseen liittyen useita näkökulmia; avattiin syitä, miksi nuoret hakeutuvat seurustelusuhteisiin itseään selkeästi vanhempien kanssa, milloin pitää huolestua ja miten asioita voi ottaa puheeksi. Keskustelua oli alustamassa jalkautuvaa nuorisotyötä tekevä yhteisökehittäjä Eliisa Ahlstedt Aseman Lapset ry:stä, seksuaaliterveystyön vastaava ohjaaja Heidi Simola Espoon ja Helsingin Tyttöjen taloilta sekä erityisasiantuntija Kirsi Porras Väestöliitto ry:n Nuorten tiimistä. Tilaisuudessa oli nelisenkymmentä keskustelijaa, edustajia mm. opiskeluterveydenhuollosta, nuorisotyöstä ja poliisista.


Café Walkers ma 4.12.2017 teemalla "Alakouluikäiset julkisten tilojen suurkuluttajat"

Joulukuussa keskusteltiin 9–12-vuotiaiden ajanvietosta kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa. Aseman Lasten toiminnassa oli vuoden mittaan kohdattu näitä ”tirriäisiä” lisääntyvissä määrin. Tämän myötä keskustelua oli herättänyt se, miten alakouluikäisten ”hengaaminen” vastaa tämän ikäluokan kehitystarpeisiin, mitä erityiskysymyksiä heidän kohdallaan tulisi huomioida ja onko näiden pienempien vapaa-ajanviettotarpeet ylipäätänsä huomioitu riittävästi yleisessä palvelukentässä? Tilaisuudessa teemaa oli alustamassa Aseman Lapset ry:n ja Nuorten palvelu ry:n väkeä.


Café Walkers ti 9.5.2017 teemalla "Läppää, kiusaamista vai rikos – Nuorten konfliktit ja koulu"

Toukokuisessa Cafe Walkersissa pohdittiin muun muassa siitä, mitä turvallinen koulu tarkoittaa, millaista tukea koulun henkilökunta toivoo hankalien tilanteiden ratkaisemiseksi ja mitä tehdä esimerkiksi siinä tilanteessa, jossa vanhemmat eivät enää koe voivansa luottaa kouluun.

Keskustelua alustivat Maatu Arkio-Lampinen Rikosuhripäivystyksestä, vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen Helsingin poliisilaitokselta, Ville Koikkalainen Aseman Lapset ry:n K0 - Kiusaamiseen puuttuvasta hankkeesta sekä Timo Kyllönen Aseman Lapset ry:n katusovittelutoiminnasta.


Café Walkers ke 2.11.2016 teemalla "Yhteistyöllä Jyväskylän Kauppakadusta kaikille viihtyisämpi"

Café Walkers järjestettiin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, kun Jyväskylässä kokoonnuttiin pohtimaan keskusta-alueen turvallisuuden ja viihtyisyyden parantamista ja yhteistyön mahdollisuuksia. Keskustelun keskiössä oli nuorten vapaa-ajanvietto alueella sekä toisinaan epätoivottava aikuisten ja nuorten välinen kanssakäyminen esimerkiksi päihteidenvälityksen muodossa.

Keskustelua alustivat Forumin ja Jyväskeskuksen kauppakeskuspäällikkö Tanja Hyytiäinen, Sokoksen tavaratalonjohtaja Jarkko Elola, vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen Jyvaäskylän poliisiasemalta sekä kehittämispäällikkö Risto Kähkönen Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluista.


Café Walkers to 12.5.2016 teemalla "Nuorisotyötä pyörien päällä – liikkuvat nuorisotilat"

Toukokuun Café Walkersissa keskusteltiin liikkuvien nuorisotilojen tarpeesta ja mahdollisuuksista. Katseet käännettiin myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja  pohdittiin muun muassa siitä, miten vastataan kuntaliitosten tuomiin haasteisiin, kun nuorisopalvelut keskittyvät ydinalueille.

Aiheen pariin johdattelivat Aseman Lasten Walkers-autotoimintaa koordinoiva Minna Lahtela, kultuuriasiainneuvos Immo Parviainen Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolta sekä ylikonstaapeli Anne Laakso Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.


Café Walkers to 4.2.2016 teemalla "Nuoret kaupunkitilan haltuunottajina"

Kevään ensimmäisessä Café Walkersissa keskusteltiin nuorten liikkuvuudesta ja kaupunkitilan haltuunotosta. Tällä kertaa keskityttiin erityisesti pääkaupunkiseudun raideliikenteen laajenemiseen ja sen mukanaan tuomiin uusiin ilmiöihin.

Keskustelua alustivat Niina Koski ja Sauli Taipale Vantaan nuorisopalveluiden Nuorisotyö raiteilla -hankkeesta, Lasse Raivio Espoon nuorisopalveluista sekä Aseman Lapset ry:n katusovittelun hankepäällikkö Heikki Turkka.


Café Walkers ke 21.10.2015 teemalla "Katusovittelu ja nuorten rikokset"

Lokakuisessa Café Walkersissa keskusteltiin katusovittelun mahdollisuuksista nuorten rikosoirehdintaan puuttumisessa.

Aiheen pariin johdattelivat yliopistotutkija Mikko Aaltonen Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutiosta, ylikonstaapeli Anne Terävä Helsingin poliisilaitokselta sekä Aseman Lapset ry:n katusovittelu-hankkeen työntekijät Heikki Turkka ja Virpi Roponen.


Café Walkers ke 1.4.2015 teemalla "Pienten lasten sosioemotionaalinen kasvatus"

Kevään Café Walkersissa keskusteltiin tunne- ja vuorovaikutustaitojen merkityksestä arjen haasteista selviytymisessä sekä siitä, miten pieniä lapsia ja heidän perheitään voidaan tukea tunne- ja kaveritaitojen opettelussa.

Keskustelua alustivat lapsiperhetyön asiantuntija Pia Graniittiaho (Barmavårdsföreningen i Finland), yliopisto-opettaja ja päiväkodin johtaja Nina Aartokallio sekä lastentarhanopettaja Suvi Suvanto.


Café Walkers ke 10.12.2014 teemalla "Työtä katuväkivaltaa vastaan"

Vuoden viimeisessä Café Walkersissa keskusteltiin katuväkivallasta. Syksyn aikana varsinaisen katuväkivaltaa ehkäisevän työn lisäksi median rooli on mietityttänyt nuoria työssään kohtaavia ammattilaisia.

Tilaisuuden tervetuliaissanat lausui Aseman Lapset ry:n hallituksen puheenjohtaja Heli Vainio. Tämän jälkeen äänessä olivat toiminnanjohtajamme Christian Wentzel ja katuväkivaltaa ehkäisevän hankkeemme työntekijä Tuire Witting. Keskustelua herättelivät puheenvuoroillaan myös valokuvauksen ja videon ammattilainen Sami Kulju, näyttelijä Eppu Pastinen sekä Nuorten hankkeen projektisuunnittelija Nina Vaaranen-Valkonen.


Café Walkers to 22.5. 2014 teemalla "Nuoret hatkalaiset"

Kevään 2014 Café Walkersissa puheena oli nuoret "hatkalaiset". Kotoa tai lastensuojelulaitoksista karanneiden nuorten tilanteesta on pitkään kannettu huolta lastensuojelussa. Erityistä huolta ovat aiheuttaneet ne eri vaara- ja riskitilanteet, joihin nuoret hatkoillaan joutuvat. 

Tilaisuuden alustivat nuorten kriisityön ja vastaanoton vs. johtaja vs. Tove Salakka Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta sekä pitkään aihepiirin parissa toimineet Petri Tyynelä ja Marko Remahl, jotka työssään etsivät ja kuljettavat hatkassa olevia nuoria.


Café Walkers ti 8.10.2013 teemalla "Lasten ja nuorten oikeus tunnetaitojen oppimiseen"

Kolmannessa Café Walkersissa käsiteltiin tunnetaitojen tärkeyttä. Avaintekijänä tunnetaitojen oppimisessa ovat lasten ja nuorten arjessa toimivat aikuiset ja heidän tapansa nähdä ja kohdata lapsi tai nuori.

Keskustelua olivat käynnistämässä nuorten väkivallantekijöiden kehityskulkuja tutkinut TtT Minna Rytkönen, opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Elise Virnes sekä Aseman Lapset ry:n Friends-suunnittelija ja -kouluttaja Minttu Oinonen.


Café Walkers to 14.2.2013 teemalla "Nuoret julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa"

Ystävänpäivän Café Walkersissa alkuvuodesta 2013 keskusteltiin nuorten hengailusta ja vapaa-ajanvietosta julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa. 

Keskustelun alusti maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori Sirpa Tani puheenvuorollaan "Hengailu kaupunkitilan väljentäjän". Kommenttipuheenvuorot oman työnsä näkökulmasta oli pyydetty Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitiolta, erikoiskirjastonhoitaja Aila Kaunisvaaralta Espoon kirjastotoimesta sekä kauppakeskus Kampin kauppakeskuspäällikkö Heli Vainiolta.


Ensimmäinen Café Walkers 17.9.2012 

Ensimmäisen Café Walkersin käynnisti valtiosihteeri Raimo Sailas puheenvuorollaan nuorten syrjäytymisestä. Omasta työstään kummunneesta kokemuksista sekä katutason näkökulmasta puhetta jatkoi Aseman Lapset ry:n Heikki Turkka.


 

Uutiset

18.12.18

Aseman Lapset ry:n Bunkkeritiimi kohtaa pitkittyneitä nuorten konflikteja

(Teksti on alun perin julkaistu Haaste-lehdessä 4/2018.)  Aseman Lapset ry:n Bunkkeritiimi työskentelee nuorten...

Lue lisää

27.11.18

Nuorten oleskelutila Stedi avattu kauppakeskus Rediin

Helsinkiin kauppakeskus Rediin on avattu nuorille avoin oleskelutila Stedi, jonka toiminnasta Aseman Lapset ry vastaa...

Lue lisää

02.11.18

Wauto yhdisti kuhmolaiset

Walkers-auto, tuttavallisemmin Wauto, on matkailuautoon rakennettu matalan kynnyksen kohtaamispaikka nuorille...

Lue lisää

10.10.18

Walkers-bussi jatkaa Itäkeskuksessa vuoden loppuun saakka

Alkusyksyn Helsingin Itäkeskuksessa toiminut Walkers-bussi jatkaa alueella toisen kohtaavan työn jakson. Nuoret ovat...

Lue lisää