Etusivu / Toimintamuotomme / Katusovittelu

katusovittelu_rgb_alnetti1_400.png

 

Katusovittelu

Katusovittelussa nuori saa mahdollisuuden ottaa vastuuta teoistaan.

Katusovittelussa nuorten hölmöihin tekoihin tartutaan rakentavalla tavalla. Se tarjoaa nuorelle tukea ja mahdollisuuden tulla kuulluksi. Työmuodossa vahingontekoihin tai lieviin asianomistajarikoksiin syyllistyneet nuoret voivat sovittaa tekonsa pääasiassa jollain muulla tavalla kuin rahakorvauksella. Sovittelu tapahtuu nuoren, asianomistajan, nuoren huoltajien sekä puolueettoman sovittelijan yhteisessä neuvottelussa. Sovittelijoina toimivat ammattikasvattajat varmistavat, että korvaustapa on nuoren ikätasolle sopiva. Korvaus voi olla esimerkiksi työkorvaus, käyttäytymissopimus tai osallistuminen konfliktityöpajaan.

Menetelmää voidaan hyödyntää myös nuorten välisiin konflikteihin, jotka ovat usein monisyisiä. Tapauksissa saattaa olla useita tekijöitä ja uhreja, ja roolit voivat limittyä keskenään. On tärkeää, että jokainen osapuoli saa tilaisuuden esittää oman näkemyksensä tapahtuneesta ja tulla kuulluksi. Sovittelutapaamisessa keskeistä on eri osapuolten kasvokkainen kohtaaminen ja toisen näkökulman kuuleminen.

Joskus jo pelkkä sovitteluun osallistuminen voi opettaa rakentavampia keinoja toimia ikätovereiden kanssa. Tarpeen mukaan tukea ja ohjausta voidaan tarjota niin tekijälle kuin teon uhrille.

Nopea käsittely ja kokonaisvaltaista tukea

Sovitteluun osallistuminen tarjoaa nuorelle mahdollisuuden asioiden nopeaan selvittämiseen. Katusovittelu pyritään järjestämään mahdollisimman pian, yleensä 2 viikon sisällä tapahtuneesta. Nuorten aikakäsitys on erilainen kuin aikuisilla, joten asian nopea käsittely on erityisen tärkeää. Tilanteen selvittäminen auttaa jättämään menneen taakseen ja parhaassa tapauksessa katkaisemaan huolestuttavan kierteen.

Tavoitteena ei ole nuoren rankaiseminen vaan kasvattaminen. Nuoren huoltajat otetaan tilanteen selvittelyyn mukaan alusta lähtien ja toiminnan puitteissa voidaan tarvittaessa tarjota perheelle tukea myös sovitteluprosessin päätyttyä. Sekä nuoren että huoltajien suostumus tarvitaan katusovittelun käynnistämiseksi.

Työmuoto perustuu vahvaan verkostotyöhön. Yhteistyötä tehdään paitsi asianosaisten, myös muun muassa järjestyksenvalvonnan, poliisin, sovittelutoimistojen ja sosiaalitoimen kanssa.

Ryhmätyöskentelyssä keskitytään tunne- ja kaveritaitoihin

Katusovittelutoiminnassa järjestetään myös nuorten konfliktityöpajoja, joita vetävät aina kasvatusalan ammattilaiset. Ryhmissä keskitytään konfliktinratkaisutaitoihin, erilaisten tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisemiseen sekä itsetuntemuksen vahvistamiseen.

Ryhmätoiminnan tarkoituksena on edistää nuoren omaa harkintaa ja kykyä pysyä poissa hankaluuksista. Työpajojen sisältö ja kesto riippuu ryhmän tarpeista, yleensä tapaamisia on 6-12.

Näin katusovittelu etenee

katusovittelu_prosessikaavio.jpg

Katusovittelun tausta

Katusovittelu on alunperin Norjassa kehitetty työmuoto, jonka Aseman Lapset ry on mukauttanut Suomen olosuhteisiin. Vuosien 2013 ja 2014 aikana sovittelutoimintaa toteutettiin pienimuotoisesti Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamien hankkeiden ohessa lähinnä Kampin kauppakeskuksessa ja kauppakeskus Itiksessä. Vuoden 2015 alusta RAY (vuoden 2017 alusta STEA) myönsi toiminnalle kolmevuotisen hankerahoituksen, jonka turvin toimintaa päästiin kehittämään ja laajentamaan valtakunnalliseksi. 

Vuoden 2013 sovittelutapauksista tilattiin valtiotieteen lisensiaatti Irma Nikulalta selvitys, jossa hän arvio mallin soveltuvuutta Suomeen. Loppuraportti on luettavissa täällä.

Vuoden 2017 katusovittelutoiminnan päätavoite on aloittaa menetelmän sisällyttäminen osaksi sovittelutoimistojen keinovalikoimaa. Taavoitteena on saada malli laajasti käyttöön, ja kehittää sovittelutoimintaa lasten ja nuorten tarpeita nykyistä paremmin huomioivaksi.

Hankkeen ohjausryhmätuettu_veikkauksen_tuotoilla_nettikoko_0.jpg

Etelä-Savon ja Varkauden alueen sovittelutoimisto, Reetta Ikonen
Helsingin sovittelutoimisto, Maija Seppänen
Kirkkohallitus, Mikko Mäkelä
Oikeusministeriö, Saija Sambou
Poliisihallituksen edustaja
Rikosuhripäivystys, Jaana Koivukangas
Suomen Pakolaisapu, Mirjam Attias
Suomen Sovittelufoorumi, Maija Gellin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Mari Kaltemaa-Uurtamo

Lisätietoja

  • Timo Kyllönen, puh. 050 492 6673, timo.kyllonen(@)asemanlapset.fi
  • Virpi Roponen, puh. 040 847 5739, virpi.roponen(@)asemanlapset.fi
  • Heikki Turkka, puh. 050 518 5511, heikki.turkka(@)asemanlapset.fi

Katso tästä tekemämme videoesittely katusovittelusta.

Uutiset

07.12.17

K-0 on Suomen Lapsiystävällisin 2017

HopLopin Suomen Lapsiystävällisin 2017 -kilpailun voittajaksi on valittu Aseman Lapset ry:n kiusaamiseen puuttuva K-0-...

Lue lisää

24.10.17

Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka jäseneksi Nuorisotakuu-kärkihankkeen neuvottelukuntaan

Aseman Lapset ry:ssä kiusaamiseen puuttuvaa K-0-hanketta luotsaava Heikki Turkka kutsuttiin mukaan hallituksen...

Lue lisää

11.10.17

Hiphop-artisti Dilemma: "Toivon, että nuoret jaksavat uskoa itseensä, vaikka maailma on joskus raaka"

Joonas Linnamaa alias Dilemma on hiphop-artisti ja entinen perheväkivallan uhri, joka julkaisi omista...

Lue lisää

28.09.17

Osta lippuja Rajattoman joulukonserttiin - tue toimintaamme!

Lions Club Tapiola järjestää Rajaton-yhtyeen joulukonsertin 30.11. Espoon kulttuurikeskuksessa. Lippujen ostajat voivat...

Lue lisää