Etusivu / Toimintamuotomme / Katusovittelu

katusovittelu_rgb_alnetti1_400.png

Katusovittelu

Katusovittelussa nuori saa aidosti mahdollisuuden ottaa vastuuta teoistaan.

Katusovittelu on nuorten pysäyttämistä oikealla hetkellä. Se tarjoaa nuorelle tukea ja mahdollisuuden tulla kuulluksi. Työmuoto perustuu verkostotyöhön. Yhteistyötä tehdään paitsi asianosaisten, myös mm. järjestyksenvalvonnan, poliisin, sovittelutoiminnan ja sosiaalitoimen kanssa.

Katusovittelu toimii periaatteella, jossa vahingontekoihin tai lieviin asianomistajarikoksiin syyllistyneet nuoret voivat sovittaa tekonsa jollain muulla kuin rahakorvauksella. Sovittelu tapahtuu nuoren, asianomistajan ja puolueettoman sovittelijan yhteistapaamisessa.

Sovitteluun osallistuminen tarjoaa nuorelle mahdollisuuden asioiden nopeaan selvittämiseen. Nuori ei myöskään jää yksin vaikeassa tilanteessa. Tavoitteena ei ole nuoren rankaiseminen, vaan kasvattaminen ja tarvittaessa huolestuttavaan kierteeseen ajautuneen nuoren pysäyttäminen. Nuoren huoltajat otetaan tilanteen selvittelyyn mukaan alusta lähtien. Toiminnan puitteissa voidaan tarvittaessa tarjota perheelle tukea myös sovitteluprosessin päätyttyä.

Ryhmätyöskentelyssä keskitytään tunne- ja kaveritaitoihin

Katusovittelutoiminnassa järjestetään myös nuorten ryhmiä, joita vetävät aina kasvatusalan ammattilaiset. Ryhmissä keskitytään konfliktinratkaisutaitoihin, erilaisten tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisemiseen sekä itsetuntemuksen vahvistamiseen.

Koulutuksen tarkoituksena on edistää nuoren omaa harkintaa ja kykyä pysyä poissa hankaluuksista. Ryhmissä nuorten kanssa käydään läpi myös sovittelun perusteita, jotta he voivat jatkossa toimia esimerkiksi katusovitteluun päätyvien nuorten "tukihenkilöinä".

Katusovittelun tausta

Katusovittelu on alunperin Norjassa kehitetty työmuoto, jonka Aseman Lapset ry on mukauttanut Suomen olosuhteisiin. Vuosien 2013 ja 2014 aikana sovittelutoimintaa toteutettiin pienimuotoisesti Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamien hankkeiden ohessa lähinnä Kampin kauppakeskuksessa ja kauppakeskus Itiksessä. Vuoden 2015 alusta RAY (vuoden 2017 alusta STEA) myönsi toiminnalle kolmevuotisen hankerahoituksen, jonka turvin toimintaa päästiin kehittämään ja laajentamaan valtakunnalliseksi. 

Vuoden 2013 sovittelutapauksista tilattiin valtiotieteen lisensiaatti Irma Nikulalta selvitys, jossa hän arvio mallin soveltuvuutta Suomeen. Loppuraportti on luettavissa täällä.

Vuoden 2017 katusovittelutoiminnan päätavoite on aloittaa menetelmän sisällyttäminen osaksi sovittelutoimistojen keinovalikoimaa. Taavoitteena on saada malli laajasti käyttöön, ja kehittää sovittelutoimintaa lasten ja nuorten tarpeita nykyistä paremmin huomioivaksi.

Hankkeen ohjausryhmä

Etelä-Savon ja Varkauden alueen sovittelutoimisto, Reetta Ikonen
Helsingin sovittelutoimisto, Maija Seppänen
Kirkkohallitus, Mikko Mäkelä
Oikeusministeriö, Saija Sambou
Poliisihallituksen edustaja
Rikosuhripäivystys, Jaana Koivukangas
Suomen Pakolaisapu, Mirjam Attias
Suomen Sovittelufoorumi, Maija Gellin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Mari Kaltemaa-Uurtamo

Lisätietoja

  • Timo Kyllönen, puh. 050 492 6673, timo.kyllonen [at] asemanlapset.fi
  • Virpi Roponen, puh. 040 847 5739, virpi.roponen [at] asemanlapset.fi
  • Heikki Turkka, puh. 050 518 5511, heikki.turkka [at] asemanlapset.fi

stm_tukee_veikkauksen_tuotoilla_sininen_rgb.png

Uutiset

07.04.17

Teemakysely nuorille: Kuinka voit?

Nuoret täyttivät helmikuussa hyvinvointiaiheista kyselyämme talvilomatapahtuma Reaktorissa. Suurin osa...

Lue lisää

07.03.17

Nuorten hengaaminen kauppakeskuksissa puhuttaa

Viime viikkoina on toistuvasti uutisoitu nuorten kokoontumisesta ja ajanvietosta kaupallisissa tiloissa eri puolilla...

Lue lisää

22.02.17

Aseman Lapset Reaktorissa hiihtolomaviikolla

Aseman Lapset on mukana talvilomaviikolla järjestettävässä Reaktori-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 22.–24.2....

Lue lisää

07.10.16

Äänestä Ollia Vuoden vapaaehtoiseksi!

Aseman Lapset ry:n ehdotus Kansalaisareena ry:n Vuoden vapaaehtoinen -nimityksen pokkaajaksi on Walkers-wapari Olli...

Lue lisää