Etusivu / Toimintamuotomme / Löytävä nuorisotyö

Löytävä nuorisotyö

"Nuoruus on sallittua - myös julkisissa tiloissa"

Löytävä nuorisotyö on kynnyksetöntä ja alle 18-vuotiaille suunnattua. Hanke toimii sellaisissa julkisissa ja puolijulkisissa ympäristöissä, joissa nuoret mielellään kokoontuvat. Tärkeitä toimintaympäristöjä hankkeessa ovat esimerkiksi kauppakeskukset, julkisen liikenteen solmukohdat ja kirjastot.  
 
Löytävä nuorisotyö -hankkeessa kehitetään uutta nuorisotyön muotoa ja toimintamallia nuorten kanssa toimivien tahojen käytännön yhteistyön parantamiseksi ja resurssien paremmaksi hyödyntämiseksi. Hankkeessa tuotetaan myös ajankohtaista katutason tietoa nuorten maailmasta ja nuoriin liittyvistä ilmiöistä. Yksi tärkeä tavoite on kehittää uusia työkaluja nuorten äänen tavoittamiseen sekä nuorten ja aikuisten vuoropuhelun tukemiseen.

Toiminnan lähtökohta on kasvatuksellinen ja syrjäytymistä ehkäisevä ote. Nuoriin luodaan välittävä, mutta myös rajoja asettava suhde. Hankkeen yhtenä tarkoituksena on haastaa viime vuosina havaitut suuntaukset tarkastella nuorisoa lähinnä ongelmien kautta.

Nuoria on kiva, hyvä ja tärkeä kohdata

Nuorille julkiset ja puolijulkiset tilat - erityisesti sellaiset, joihin julkinen liikenne ylettyy - näyttäytyvät vetovoimaisina, sillä niissä mahdollistuu omaehtoinen ajanvietto, kavereiden tapaaminen ja myös nähdyksi tuleminen. Tällaisissa paikoissa aikaansa saattavat viettää myös sellaiset nuoret, joiden huolestuttavaa elämäntilannetta ei huomata tai siihen ei joko osata tai uskalleta puuttua. Ei ole myöskään tavatonta, että näissä ympäristöissä nuorten seuraan hakeutuu aikuisia, jotka ottavat nuoriin epätoivottavaa kontaktia esimerkiksi päihteitä välittämällä. Löytävässä nuorisotyössä nuorten tervettä kasvua ja hyvinvointia edistetään tuomalla nuorten kohtaamisen osaamista näihin ympäristöihin.

hkt_750x.jpg

Miksi löytävää nuorisotyötä?

Löytävässä nuorisotyössä nuoriin suhtaudutaan myönteisesti ja leimaamattomasti. Nuorilla on oikeus olla ja toimia julkisissa ja puolijulkisissa arkipäivän ympäristöissä siinä missä aikuisillakin. Toiminnan tausta-ajatuksena on, että vastuullista ja aktiivista aikuisuutta edistää kokemus hyväksytyksi tulemisesta sekä ikätasoinen osallistumisoikeus myös yhteisissä tiloissa.

Julkiset ja puolijulkiset tilat ovat usein nuoriso- tai sosiaalipalveluiden suhteen eräänlaista “ei-kenenkään-maata”. Tuomalla näihin tiloihin myös nuorten kanssa työskentelyn ammattilaisia voidaan vahvistaa nuorten läsnäolo-oikeutta ja nuorten kunnioittavaa kohtaamista sekä ennalta ehkäistä konflikteja sekä puuttua huolta herättäviin tilanteisiin.


Hanke toteutetaan Raha-automaattiyhdistyksen (vuoden 2017 alusta STEA) tuella vuosina 2013–2017 Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä Jyväskylässä ja Oulussa. 

Lisätietoja:

Hankevastaava Susanna Ylimys
p. 043 211 2435
susanna.ylimys [at] asemanlapset.fi

stm_tukee_veikkauksen_tuotoilla_sininen_rgb.png

Uutiset

06.09.17

Kehuminen kantaa pitkälle (Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsaus kesä 2017)

Aseman Lapset on jakanut hyvän mielen rintamerkkejä erilaisissa tapahtumissa 
ja ryhmätoiminnan yhteydessä. Ne 
ovat...

Lue lisää

21.06.17

Toiminnanjohtajalta: Verkostojen voima on ihmisissä

Kesän 2017 ajankohtaiskatsauksen pääkirjoitus. Aseman Lasten eri toimintamuodot ovat syntyneet vastauksena...

Lue lisää

21.06.17

Kesän 2017 ajankohtaiskatsauksemme on nyt ilmestynyt!

Koska olemme tietyissä asioissa tyytyväisesti yhä jonkin verran "old school", on Aseman Lapset ry:n...

Lue lisää

20.06.17

PUHEENVUORO: Kotkassa on tekemisen meininki (Aseman Lapset ry:n ajankohtaiskatsaus kesä 2017)

Leena Ruotsalainen, nuorisotoimenjohtaja, Kotkan kaupunki "”Murrosikä on jännää aikaa”, tuumasi yksi Kotkan...

Lue lisää