Etusivu / Toimintamuotomme / Taivun, pystyn, pärjään

Taivun, pystyn, pärjään -hanke

Monet talousvaikeuksissa olevia nuoria aikuisia työssään kohtaavat ammattilaiset tuntevat sanan ”mörkölipasto”. Sillä tarkoitetaan sitä kaapin perukkaa, johon laskut ja muu posti avaamattomana työnnetään, koska niiden avaaminen pelottaa liikaa.

Aseman Lapset ry:n uusin avaus on keväällä 2015 käynnistynyt ”Taivun, pystyn, pärjään” -hanke. Toiminnan lähtökohtana on, että myös taloudenhallinnassa tarvitaan tunnetaitoja tiedon lisäksi.

Hankkeessa eri alojen ammattilaisten käyttöön tuotetaan konkreettinen työmenetelmä, jonka avulla aikuistuvia nuoria voidaan tukea löytämään keinoja kohdata erilaisia arkipäivän haastavia tilanteita. Vaikeassa tilanteessa jo olevia voidaan tukea selviytymistaitoja vahvistamalla. Huolista seuraavaa pahaa oloa helpottamalla madalletaan kynnystä asioihin tarttumiseen tai vain edesautetaan arkista pärjäämistä.

Taivun, pystyn, pärjään –hanke yhdistää tunne- ja arjenhallintataidot

Positiivisen mielenterveyden idealle perustuva työmuoto on Friends-ohjelman aikuisille suunnattu versio ”Strong not tough”. Ryhmätoimintaa ja vertaisoppimista hyödyntävä Friends on systemaattinen ja monessa eri toimintaympäristössä hyödynnettävä väline positiivisen mielenterveyden ja elämäntaitojen vahvistamiseen. Suomessa Friends-ohjelmasta on ennestään käytössä ala- ja yläkouluikäisille tarkoitetut versiot sekä varhaiskasvatus- ja alkuopetusikäisten Fun Friends -ohjelma. 

Kohderyhmät

ryhmatoiminnan_teemat.jpg

Toiminnan keskeinen kohderyhmä ovat 18–25-vuotiaat aikuistuvat nuoret, joiden talouden- ja elämänhallintataitoja toiminnalla halutaan tukea. Ohjelmassa harjoiteltavia teemoja ovat muun muassa omien tunteiden tunnistaminen, sisäisen puheen ohjaaminen rakentavampaan suuntaan sekä erilaiset ongelmanratkaisu- ja selviytymisstrategiat.

Työmuoto nähdään hankkeessa keinona tukea myös nuoria vanhempia perhe-elämässä ja vanhemmuudessa.

Pikkulapsiaika on perheelle usein haastava, ja tiukan talouden lisäksi vanhemmaksi kasvaminen ja parisuhdekysymykset saattavat asettaa haasteita vanhempien henkiselle jaksamiselle.

Työmuotoa tarjotaan eri alojen ammattilaisten käyttöön

Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana sekä talous- että perhetyöpainotteisia työmuotoja pilotoidaan yhdessä yhteistyökumppanien, mm. työpajatoiminnan ja nuorille asumispalveluja tarjoavien tahojen, kanssa. Lokakuussa 2015 käynnistyy mm. nuorille yksinhuoltajaäideille tarkoitettu ryhmätoiminta yhteistyössä Vuosaaren seurakunnan kanssa.

Hankkeen toisen ja kolmannen vuoden tavoitteina on ryhmätoiminnan lisäksi kouluttaa eri alojen ammattilaisia työmuodon käyttöön osana omaa työtään. Hankkeen puitteissa toteutettavat koulutukset ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia.

desktop32-003.jpg

Taivun, pystyn, pärjään -hanke toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön Terveyden edistämisen määrärahalla ja Aseman Lapset ry:n omarahoituksella vuosina 2015–2017. Ryhmätoiminnan vahvistamiseen ja nuorille aikuisille suunnatun verkkomateriaalin tuottamiseen on saatu avustusta myös Palkansaajasäätiöltä.

Toiminnasta vastaavat Friends-suunnittelija Minttu Oinonen ja järjestösihteeri Hannamari Marttio Aseman Lapset ry:stä. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat muun muassa Takuu-Säätiö, Nuorisosäätiö, Nuorisoasuntoliitto ja NäytönPaikka ry.

Lataa ammattilaisille tarkoitettu esite toiminnasta tästä.

Jos haluat tietää toiminnasta lisää, otathan yhteyttä! 

  • Minttu Oinonen, puh. 040 582 3856 tai minttu.oinonen [at] asemanlapset.fi
  • Hannamari Marttio, puh. 050 377 8877 tai hannamari.marttio [at] asemanlapset.fi

 

Uutiset

19.06.18

Työntekijä tutuksi: Niilo, Wauto-toimintavastaava

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee monenlaista työtä. Tehtävänäni...

Lue lisää

12.06.18

Työntekijä tutuksi: Elsu, yhteisökehittäjä, löytävä nuorisotyö

Aseman Lapset ry on nuorten hyvinvoinnin parantamiseen pyrkivä organisaatio, joka tekee nuorten kanssa monenlaista...

Lue lisää

04.04.18

Miksi kiusaamista ei saada loppumaan kouluissa?

Yhteistyö aikuistoimijoiden välillä ontuu Kiusaamistapausten monisyisyys, luottamuksen puute kodin ja koulun välillä...

Lue lisää

24.10.17

Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka jäseneksi Nuorisotakuu-kärkihankkeen neuvottelukuntaan

Aseman Lapset ry:ssä kiusaamiseen puuttuvaa K-0-hanketta luotsaava Heikki Turkka kutsuttiin mukaan hallituksen...

Lue lisää