Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Blogikirjoitus: Nuorten tarpeet muuttuvat, muuttuuko nuorisotyö?

Blogikirjoitus: Nuorten tarpeet muuttuvat, muuttuuko nuorisotyö?

Tukka sekaisin, hieman liian suuri flanelipaita puolihuolimattomasti napitettuna sekä toisessa kädessä kahvikuppi ja toisessa biljardikeppi. Olen huomannut, että monen aikuisen ihmisen stereotyyppinen käsitys nuoriso-ohjaajasta on tämä.

Aivan tuulesta temmattu tämä kuvaus ei ole, sillä nuorisotyön villeinä vuosina 1970-luvulta aina 1990-luvulle nuorisotyö on monin paikoin tarkoittanut oheisen kuvauksen mukaisia työntekijöitä, lähiöihin rakennettuja nuorisotaloja sekä ulkoroskiksessa diskoiltana odottavaa kilju-aarretta Mehu-Katti-lekkerissä.

Pitkä matka on näistä ajoista tultu tähän päivään, onnekseni näen nuoriso-ohjaajien ammatillisen osaamisen ottaneen aimo harppauksen näistä ajoista eteenpäin. Tänä aikana myös nuoriso on muuttunut kosolti, eikä lainkaan vähiten erilaisten trendivirtausten ja digitalisaation myötä.

Jos kultaisella 90-luvulla ainut keino tavata toisia nuoria oli kokoontua diskoon tai lähteä parveilemaan päämäärättömästi kaupunkikeskustaan, niin tänä päivänä nuoret pystyvät hyvinkin nopealla aikataululla sopia älypuhelimella kokoontuvansa esimerkiksi kaupan aulaan tai koulun takapihalle. Nuorilla on edelleen kaiken digivouhotuksenkin keskellä tarve tavata toisiaan kasvotusten.

Nuorten kokoontumiskulttuuri on muuttunut näihin päiviin tultaessa melko voimallisesti siten, että nuoret viettävät nykyään suurimman osan vapaa-ajastaan julkisissa sekä puolijulkisissa tiloissa. Esimerkiksi ulkona, puistoissa, koulujen pihoilla ja kaduilla viettää vapaa-aikaansa päivittäin nuorista puolet. Vastaavasti nuorisotaloja ja tiloja käyttää aktiivisesti nuorista ainoastaan noin 10 prosenttia. Molemmat luvut selviävät Aseman Lapset ry:n keräämästä aineistosta, jossa nuoret ovat päässeet itse sanoittamaan omaa arkeaan.

Viimeisten viiden vuoden aikana edellä mainittuun haasteeseen vastaavat liikkuva ja jalkautuva nuorisotyö ovat saaneet yhä enenevemmissä määrin jalansijaa nuorisotyön kentällä, mitä voi pitää erinomaisena suuntauksena! Toisin sanoen, yhä useampi nuoriso-ohjaaja on rohkaistunut lähtemään kohtaamaan nuoria ilman seinien ja rutiinien tarjoamaa "suojaa" sinne, missä nuoret jokapäiväistä arkeaan todella elävät. Edelleen näyttää kuitenkin kansallisesti tarkasteluna siltä, että suurin resurssi kiinnitetään ja sidotaan seinien sisällä nuorisotaloilla tapahtuvaan toimintaan.

Onkin aiheellinen kysymys pohtia, että jos maailma nuorten ympärillä on muuttunut vuosikymmenten saatossa ja sitä kautta nuorten tarpeet ovat muuttuneet kosolti, niin missä määrin nuorisotyö on itse pystynyt kehittymään 30 vuodessa? Kuinka se pystyy vastaamaan tämän päivän nuorten arkeen sekä niihin moninaisiin haasteisiin, joista suinkaan ainoa ei ole tämä nuorten kokoontumiskulttuurin muutos.

Tässä riittänee pohdittavaa meille jokaiselle näin nuorisotyön viikon jälkeenkin!

Miikka Kortelainen

Kirjoittaja työskentelee Aseman Lapsien hankekoordinaattorina Walkers-On-Wheels-hankkeessa.

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

16.09.20

Blogikirjoitus: Aina väärässä paikassa

1980-luvulla Helsingin keskusta oli levoton paikka. Nuorten päihteidenkäyttö lisääntyi, rikollisuus siirtyi yhä...

Lue lisää

15.09.20

Nuorisotyön ammattilainen – vastaa julkisiin tiloihin jalkautuvan työn kyselyyn!

Monissa kunnissa lisättiin julkisiin tiloihin jalkautuvaa nuorisotyötä koronakeväänä. Aseman Lasten löytävässä...

Lue lisää

01.09.20

Mennään sinne missä nuoret ovat

Työn takana: Niilo Karjalainen, hankekoordinaattori Walkers on Wheels on Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen hanke,...

Lue lisää

24.08.20

TIEDOTE: Walkers-bussilla kohdataan korsolaisia nuoria ja tiivistetään alueen toimijoiden yhteistyötä

Vapaa julkaistavaksi heti, 24.8.2020 Liikkuvaa nuorisotyötä poikkeusoloissa Aseman Lapset ry:n Walkers-bussi...

Lue lisää