Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Eskarit opettelevat tunnetaitoja koulua ja elämää varten

Eskarit opettelevat tunnetaitoja koulua ja elämää varten

Esikoululaiset saivat välineitä tunteiden tunnistamiseen ja haasteiden kohtaamiseen Friends-kerhossa.

Munkkiniemessä sijaitsevan päiväkoti Ruusun pieni jumppasali on tupaten täynnä esikoululaisia ja heidän vanhempiaan. He ovat tulleet Friends-kerhon viimeiseen tapaamiseen. Lapset ovat kokoontuneet kymmenen kertaa harjoittelemaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja, haasteista selvitymistä, rentoutumista ja myönteisiä ajattelumalleja. Nyt isät ja äidit ovat päässeet mukaan katsomaan ja kokeilemaan mitä eskariryhmä Kiulukat on kerhossa tehnyt.

­ – On mahtavaa, että vanhemmat ovat näin aktiivisesti mukana tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelussa. Heidän roolinsa on erittäin merkittävä etenkin pienten lasten kohdalla, ryhmää ohjannut Friends-kouluttaja Armi Wallén sanoo.

Eskarilaiset ovat saaneet Friends-harjoituskirjat omakseen, ja tehtäviä on tehty myös kotona vanhempien kanssa. Nyt kun ohjelman teemat ovat tuttuja, voi opittuja taitoja käyttää monissa arkisissa tilanteissa. Tänään niitä harjoitellaan tehtäväradalla, jonka lapset vanhempineen saavat kiertää ja laittaa jokaisesta suoritetusta tehtävästä tarran passiin.

Mistä on tänään tullut hyvä mieli?

Eskarilainen Milja Valiente on silminnähden innoissaan tehtävistä ja siitä, että isä tekee niitä hänen kanssaan. Rasteilla on päässyt muun muassa kertomaan mikä tänään on ollut mukavaa, pohtimaan mitkä asiat itsessä ja vanhemmassa ovat samanlaisia ja mitkä erilaisia sekä keksimään keinoja helpottaa koulunaloitusjännitystä. Miljalle tehtävät ovat olleet helppoja, ja passi on pian täynnä sydäntarroja.

– Kerhossa harjoiteltiin punaisia ja vihreitä ajatuksia. Silloin kun oli punaiset silmälasit päässä, piti sanoa tylsiä ajatuksia ja kun oli vihreät lasit päässä, piti sanoa kivoja ajatuksia. Ope sanoi vaikka ”miltä tuntuu mennä kouluun” ja punainen ajatus oli En uskalla ja vihreä ajatus Olen rohkea, Milja kertoo.

Isä Javier nyökkäilee vieressä ja pitää vuorovaikutustaitoja tärkeimpinä lapsille opetettavista asioista ja toivoo niiden harjoittelun jatkuvan myös koulussa.

 

korjattu_lapset_vanhemmat_kopio.jpg

Milja Valiente ja Vilppu Hailikari pohtivat mitkä ajatukset ovat auttavia eli vihreitä ja mitkä haitallisia eli punaisia. ”Lukeminen on liian vaikeaa on punainen ajatus”, Milja tietää. Vilppu puolestaan osaa kääntää ajatuksen vihreäksi: ”Voin harjoitella ja opin lukemaan”. Isät Javier ja Ville antavat vinkkejä.​ Kuva: Sampo Saikkonen

 

Friends-ohjelma

Friends on lasten, nuorten ja vanhempien mielen hyvinvointia edistävä sekä ahdistusta ja masennusta ennaltaehkäisevä ohjelma. Friends opettaa tunnistamaan ja käsittelemään tunteita, kannustaa myönteisiin ajattelumalleihin sekä tarjoaa selviytymiskeinoja vastoinkäymisten kohtaamiseen. Ohjelma vahvistaa minäkuvaa ja itsetuntoa sekä lisää uskoa omaan pärjäävyyteen. Ohjelmasta on käytössä omat versiot eri-ikäisille.

WHO:n suosittelemaa Friends-ohjelmaa voidaan käyttää sekä ryhmä- että yksilötyöskentelyssä. Suomessa ohjelman materiaalin tuottajana ja kouluttajaorganisaationa toimii Aseman Lapset ry.

Lue lisää

 

”Isi on mun roolimalli”

Vilppu Hailikari istuu hiljentyneen jumppasalin penkillä isänsä Villen kanssa. Tehtävät herättelevät keskustelua, ja nyt on hetki aikaa jutella rauhassa. Isä myöntää, ettei kaikkiin kysymyksiin löydy aikuiselta heti vastauksia. Vilppu osasi heti vastata kysymykseen kuka on roolimallisi, mutta isä joutui hetken pohtimaan. Lapsi osaa myös esimerkiksi nimetä itselleen läheisimmät ihmiset nopeasti, mutta aikuinen saattaa joutua hetken miettimään.

– Tehtävät ovat olleet Vilpulle mieluisia, ja harjoittelua voi kirjan avulla jatkaa myöhemminkin. Ei olisi ollenkaan pahitteeksi, jos itsekin kävisi kirjan tehtävät läpi, Ville Hailikari pohtii.

Viimeisellä rastilla lapset ja vanhemmat valitsevat toisilleen vahvuuspinssit. Vaihtoehtoina on muun muassa vahva, rakas, suloinen, sisukas ja hauska. Oma vahvuus paitaa koristamaan ja sitten herkuttelemaan. Milja saa rintaansa isän valitseman ihana-pinssin ja lähtee hymyillen hakemaan itselleen tikkarin. Lähtiessään jokainen lapsi saa lisäksi todistuksen Friends-ohjelmaan osallistumisesta.

 

Julkaistu Töölöläinen-lehdessä huhtikuussa 2019.

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

26.06.20

Aseman Lapset 30v – otteita julkaisuistamme vuosien varrelta

Julkaisemme kesällä torstaisin sosiaalisen median kanavissamme katsauksia menneeseen. Miltä näytti ensimmäisen...

Lue lisää

22.06.20

Aseman Lasten toiminta kesällä

Ei unohdeta nuoria ja nuorisotyötä poikkeusoloissakaan! Järjestömme luonteeseen kuuluu nopea reagointi nuorten elämässä...

Lue lisää

09.06.20

Nuoret pitävät Walkers-toimintaa merkityksellisenä

”Täältä sain hyvän kaveriporukan ja tunsin ensimmäistä kertaa, että kuulun johonkin. Aina kun tulin tänne, joku...

Lue lisää

09.06.20

Blogikirjoitus: Kuka haistattelijaa ja hankalinta osaa ja jaksaa?

Nuori herää perusviikonloppuaamuna poliisivankilasta, putkasta. Hänet on tuotu alkuyöstä koppiin rauhoittumaan....

Lue lisää