Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Julkisiin tiloihin jalkautuvassa työssä ollaan nuorten saatavilla myös nuorisotilojen ulkopuolella

Julkisiin tiloihin jalkautuvassa työssä ollaan nuorten saatavilla myös nuorisotilojen ulkopuolella

Työn takana: Tuomo Kantele, yhteisökehittäjä, löytävä nuorisotyö tuomo_kantele_1_0_0_0.jpg

Löytävässä nuorisotyössä nuorisotyöllistä osaamista viedään kauppakeskuksiin, julkisen liikenteen risteyskohtiin sekä muualle julkisiin tiloihin, missä nuoret viettävät aikaansa. Kohderyhmänä ovat kaikki näissä tiloissa aikaansa viettävät nuoret. Kuopiossa nuorten pariin jalkautuu Tuomo Kantele yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.  

– Kaikki nuoret eivät löydä nuorisotiloille tai ohjatun vapaa-ajan toiminnan piiriin ja he, jotka löytävät, usein käyttäytyvät siellä sillä tavalla kuin oletetaan, että pitäisi käyttäytyä. Julkiseen tilaan meneminen monipuolistaa kuvaa nuorten vapaa-ajasta, Tuomo kertoo. 

Jalkautumispari on löytynyt muun muassa kaupungin ja seurakunnan nuorisotyöntekijöistä sekä koulukuraattoreista. Yhden illan aikana nuoria kohdataan Kuopiossa keskimäärin parikymmentä. 
 
Toiminnan tarkoitus ei ole nuorten aktivoiminen tai häätäminen vaan kohtaaminen, keskusteleminen ja aikuisen läsnäolon mahdollistaminen. Ilman aikuisten läsnäoloa ajanvietto voi toisinaan äityä villiksi ja muiden huomioiminen unohtuu. Silloin keskustellaan, mitä pitää muistaa, jotta ajanvietto yhteisissä tiloissa olisi jatkossakin mahdollista.  
 
– Aktiivisella ja säännöllisellä jalkautumisella on mahdollista saada oma paikka katukuvassa aika nopeastikin. Kuopiossa on päästy puolessa vuodessa siihen, että jalkautumisiltana Sokoksen takana tai kauppakeskus Apajassa tervehdittäviä on reilusti myös hiljaisempina iltoina.  

Kohtaamisia ja katutodellisuuden havainnointia 

Useimmiten nuoret ovat mielissään kohtaamisista. Luottamuksen rakentaminen vaatii kuitenkin aikaa ja ensimmäisissä kohtaamisissa nuoret saattavat testata. Nuorisotyöntekijän tai esimerkiksi koulukuraattorin näkeminen tutun tilan ulkopuolella voi tuntua oudolta: “miksi te täällä ootte”, “kiinnostaako teitä muka oikeesti meidän tekemiset”, “esitätte vaan”.  

Julkisissa tiloissa kohdataan myös sellaisia nuoria, joilla on elämässään isoja huolia, mutta jotka eivät syystä tai toisesta käy nuorisotiloilla tai ole muuten löytäneet luotettavaa aikuista, jolle jutella. 
 
– Se on aina itsellekin hieno muistutus työmuodon tarpeesta. Nuorelle voi merkitä todella paljon, että aikuinen tulee hänen luokseen ja on läsnä. Yhdenvertaisena siinä tilanteessa. 
 
Joskus joudutaan puuttumaan tavalla, josta nuori ei pidä. Aina nuorelle kuitenkin selitetään, miksi toimitaan kuten toimitaan.  

Kohtaavan työn lisäksi työssä havainnoidaan katutodellisuutta ja viedään ilmiötason tietoa muiden tahojen tietoon. Jos havaitaan jotain huolestuttavaa, lähdetään yhdessä miettimään ratkaisuja. Kuopiossa yhteistyötä on tehty poliisivetoisen Ankkuri-toiminnan ja oppilashuollon kanssa.   

Poikkeustilanteessa nuorisotyöntekijä on monelle nuorelle arjen kannattelija 
 

Tuomo aloitti työnsä löytävässä nuorisotyössä juuri, kun yhteiskunta meni koronan takia kiinni.  
 
– Lähdimme yhdessä eri tahojen kanssa pohtimaan nuorten tuen tarvetta ja keinoja sen viemiseksi nuorten luo. Pääsimme yhdessä kehittämään ammattialat ylittävää katutyötä.  
 
Etenkin viime keväänä ja kesällä turvallisten aikuisten läsnäolo väheni monen nuoren elämässä, kun koulut ja nuorisotilat olivat kiinni ja monet harrastuksetkin tauolla. Vanhemmilla ei aina ollut aikaa tai voimia tukea nuoria. Kaveripiiri kaupungilla olikin monen pelastusrengas. 

Koronan aikana jalkautuvan työn turvallisuuskysymyksiä on jouduttu miettimään korostuneesti. Julkisten tilojen ilmapiiri muuttui nopeasti, kun työmatkaliikkujat lähes katosivat katukuvasta, ja jäljelle jäivät asunnottomat ja päihdeongelmaiset aikuiset, joiden tilannetta koronatilanne kärjisti lohduttomasti.  

Onneksi nuorten kohtaaminen onnistuu turvaväleilläkin, tervehtiä voi kyynärpäällä tai jalalla. Nuorten juttelun tarve aikuisten kanssa kasvokkain on ollut suuri. 

Määrällisesti nuoria kohdattiin keväällä ja kesällä vähemmän, mutta heitä, joita kohdattiin, on ollut erityisen tärkeä kohdata. Monessa perheessä lomautukset ja työttömyys aiheuttavat huolta tulevasta. 

– Nuorisotyöntekijöillä on ollut iso rooli turvan ja toivon tuojana. Viime kuukausina onkin ollut helppo nähdä oman työn yhteiskunnallinen merkitys ja se tuntuu hyvältä. 

Tuomo Kantele 

  • Työskennellyt Aseman Lapsissa maaliskuusta 2020. 
  • Koulutukseltaan sosionomi (amk) 
  • Motto: Eiköhän me tästä yhdessä selvitä. 

Kuopion lisäksi löytävää nuorisotyötä toteutetaan tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Lisäksi toimintaa on juurrutettu Jyväskylään, Ouluun ja Tampereelle. 

Työn takana -juttusarja on osa Aseman Lapset ry:n 30-vuotisjuhlavuotta. Sarjassa esitellään Aseman Lasten toimintaa työntekijöiden näkökulmasta. Järjestössä on töissä 40 nuoriso-, kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaista. Tilaa sähköinen uutiskirjeemme tästä.


 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

01.12.20

Tyttötyössä on tuotu seksuaaliterveyteen liittyviä tietoja ja taitoja nuorten vapaa-aikaan

“Kiitti kaikesta tästä, tuntu hyvältä jo pelkästään se et tiesi et joku oikeesti jaksaa kuunnella.” ...

Lue lisää

01.12.20

Yksilöllisellä tuella vähennetään toisen asteen opintojen keskeytymistä

Työn takana, Erja Stenberg, projektityöntekijä, Takku-hanke  Opiskelijalla voi olla monenlaisia haasteita,...

Lue lisää

26.11.20

Tyttötyön päätöstilaisuuden tallenne katsottavissa

Tilaisuudessa ääneen pääsivät Tyttötyön projektityöntekijä Maarit Taipalinen, kasvattaja Taina Viikari Walkers-bussilta...

Lue lisää

25.11.20

Blogikirjoitus: Nuoret ovat voimavara

On korvaamattoman merkityksellistä yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta, kuinka hyvät edellytykset pystymme luomaan...

Lue lisää