Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Keväinen ilta Wauton mukana – Kotkan nuoret kiittelevät välitöntä, rentoa ja luottamuksellista ilmapiiriä

Keväinen ilta Wauton mukana – Kotkan nuoret kiittelevät välitöntä, rentoa ja luottamuksellista ilmapiiriä

Walkers-autot eli Wautot ovat pyörien päällä liikkuvia nuorten kohtaamispaikkoja. Ympäri Suomen liikkuu neljä Wautoa, kutsumanimiltään Kissa, Ilves, Leijona ja Tiikeri. Kissan pyörät kulkivat keväällä Kotkassa. Aseman Lapset ry matkasi kaupunkiin ja nousi Wauton kyytiin sen viimeisenä toimintailtana.

Kotka näyttäytyy kauniina bussin ikkunasta, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Kaupungin keskustassa sijaitsevan Yhteisötalo Messin pihalla Wauto-iltaan ovat valmistautumassa nuorisonohjaajat Mikko Kiri, Sonja Heletoja sekä Toni Raukola. Ammattilaisten lisäksi nuoria kohtaamaan ovat lähdössä myös Wapari Suvi Silvala ja harjoittelija Annemari Sipari. Waparit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka toimivat ammattilaisten rinnalla.

Wautot tarjoavat nuorisoalan ammattilaisille keinon täydentää paikallisen nuorisotyön katvealueita. Walkers-autoissa nuorille on tarjolla maksutonta kahvia, korttipelejä sekä turvallisten aikuisten seuraa. Tarvittaessa nuoren on mahdollista saada myös kohdennettua tukea ja ohjausta elämäntilanteeseensa. Wautoilla mennään paikkoihin, missä nuoret viettävät aikaansa.

Kotkan toimintatavassa nuorten on ollut mahdollista kutsua Wauto toivomaansa paikkaan puhelimitse tai sosiaalisen median kautta. Kissa-Wauton puhelin soi Yhteisötalon pihassa. On aika käynnistää Wauto.

Wauto tuonut kaupungin nuorisotoimijoita yhteen

Liikkuvan kohtaamispaikan ensimmäisenä pysäkkinä toimii Merikeskus Vellamo. Kevään ensimmäisten auringonsäteiden lämmittäessä satama-alueella sijaitsevan Vellamon liepeille pystytetään nuorille tuolit. Pysäkille meidät ovat kutsuneet kaksi kaverusta, mopopoikia kumpikin. Kevään aikana heistä ja Wauton työntekijöistä on tullut toisilleen hyvinkin tutut. Pysähdyspaikalla poikien kanssa jutustellaan kuulumisista. Tunnelma nuorten ja Wauto-aikuisten kesken on välitön ja rento, poikien luottamus Walkers-autoa liikuttavaan aikuisjoukkoon näkyy.

Wauto-toimintaan on kaupungin nuorisotoimen lisäksi osallistunut muitakin tahoja.

- Verkostoituminen eri nuorisotoimijoiden kesken on ollut viime vuosina kaupungissa tiivistä, kertoo Kotkan kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen.

Wauto-toimintavastaava Mikko Kiri on samoissa ajatuksissa Ruotsalaisen kanssa. Kiri kertoo, että Walkers-auto on yhdistänyt alueen nuorisotoimijoita ja yhteistyö heidän kanssaan on ollut sujuvaa. Wauto-toimintaan on osallistunut muun muuassa Kotka-Kymin seurakunta, joka on vastannut yhdestä Wauto-illasta viikottain. Myös turvallisuustoimijat Avarn ja Securitas, poliisi sekä etsivä nuorisotyö ovat osallistuneet Wauton liikuttamiseen Kotkassa.

Merikeskus Vellamolla Wauto-puhelin pirahtaa taas soimaan, ja matka jatkuu.

Illan ensimmäisellä pysäkillä Merikeskus Vellamolla. Vasemmalta: Harjoittelija Annemari Sipari, nuori, nuorisonohjaaja Sonja Heletoja, nuori, Wauto-toimintavastaava Mikko Kiri ja nuorisonohjaaja Toni Raukola.

Liikkuva nuorten kohtaamispaikka herättää huomiota

Pyörät liikkuvat kohti Metsolan alueella sijaitsevaa Kilpisen jalkapallokenttää, minne entuudestaan tuttu nuori on liikkuvan kohtaamispaikan tilannut. Poika viipyy pitkän tovin Wautossa aikuisten kanssa jutellen. Mikko Kiri kertoo myöhemmin, että nuorella on taustallaan rankkoja vaiheita. Wautosta nuorelle on tullut paikka, jossa voi olla oma itsensä ja tuoda esiin vaikeitakin keskustelunaiheita.

- Koulukiusatuiksi tulleet nuoret saattavat kiertää nuorisotilat kaukaa, jottei heidän tarvitse törmätä kiusaajiin kouluympäristön ulkopuolella, arvelee Kiri.

Wauto on tarjonnut tilan, missä voi viihtyä ilman, että kokee pelkoa kiusatuksi tulemisesta. Walkers-auton avulla kaupungissa on tavoitettu paljon nuoria, jotka muutoin ovat olleet nuorisopalveluiden ulkopuolella.

Wauto herättää mielenkiintoa kylissä ja kaupungeissa. Kilpisen kentällä Wautoa käy ihmettelemässä isä lapsineen. Nuoret pojat keskittyvät Wautolla vappuaaton kunniaksi jaettujen munkkien nauttimiseen, kun vanhemman kanssa keskustellaan liikkuvasta nuorisotyöstä.

Kilpisen kentältä matkataan Karhulan kaupunginosaan. Vellamolta tutut mopopojat saapuvat Wautolle, samoin muutama muukin tuttu nuori. Myös poliisipartio käy tervehtimässä. Poliisit vinkkaavat, että kaupungin keskustassa nuoria on liikkeellä satamäärin. Wauto-illan tahti vaihtuu rauhallisesta hektiseen.

Illan viimeisellä pysäkillä

Walkers-auto jää parkkiin Kotkan keskustorille, mistä osa työntekijöistä jalkautuu puistoon.

Nuoret ovat juhlatuulella, ja puistossa tapahtuu myös ikävä välikohtaus. Tällaista sattuu joskus. Onneksi nuorisotyöntekijä ottaa tilanteeen haltuun.

Nuoria vierailee viimeisellä pysäkillä tiiviiseen tahtiin. Illan aikana tutuiksi tulleet mopopojat ovat seuranneet Wautoa myös torin pysäkille. Pojat kertovat, että käyvät säännöllisesti Wautolla siellä vallitsevan lämpimän tunnelman vuoksi.

Jotta yhteys Wauton vakiokävijöihin ei katkea, järjestetään heille jatkossa kaupungin Taidetila Kanvaasissa viikoittain kokoontuva taidepiiri. Mikko Kiri toivoo, että kokoontuminen Kanvaasilla tarjoaa nuorille mahdollisuuden oman kaveriporukan ja viiteryhmän muodostamiseen.  

Aseman Lasten ja Kotkan nuorisopalveluiden yhteistyö jatkuu

Vaikka Wauto lähtee kaupungista, yhteistyö Aseman Lasten ja Kotkan nuorisopalveluiden kesken saa jatkoa. Kaupunkiin saapuu toukokuussa Helkaman Walkersille lahjoittamat Walkers-pyörät, Willarit. Uutta liikkuvan nuorisotyön muotoa pilotoidaan Kotkan lisäksi Helsingissä. Wauto-jakso ei jää Kotkan viimeiseksi, vaan Walkers-auto palaa sinne vuoden 2020 alussa.

- Wauto sopii erinomaisesti liikkuvan nuorisotyön yhdeksi työmuodoksi. Kotka on maantieteellisesti laaja, ja kaikilla nuorilla ei alueellaan ole mahdollisuuksia päästä nuorisotoimintojen piiriin. Walkers-autolla olemme päässeet kaupungin eri kolkille kohtaamaan nuoria, kertoo nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen.

Toimintavastaava Mikko Kiri summaa ajatuksensa Wauton Kotkan jaksosta:

- On ollut ilo huomata, että vapaa-ajallaan nuoret tulevat mielellään aikuisten luo juttusille. Nuorisotiloille koululaiset saattavat tulla koulurooleissaan, ja aikuisten haastaminen siellä on yleisempää. Wauto on ollut neutraalimpi tila nuorten kohtaamiselle. Mukavaa, että Walkers-auto palaa Kotkaan myös tulevaisuudessa, Kiri iloitsee.

Illan päätteeksi Wauto kaartaa kohti Yhteisötalo Messiä, missä ilta päättyy tuttuun tapaan - on aika kuunnella illan viimeinen hidas. Mukana ovat myös illan mittaan pysäkiltä toiselle kiertäneet mopoilevat nuoret. Valot sammutetaan Wautosta, ja musiikki täyttää tilan. Mopopojat ovat oikeassa - Kotkan Wautolla tunnelma on lämmin.

Aurinko on laskenut jo tunteja sitten. Mopojen takavalot katoavat kaupungin yöhön.

Illan viimeistä hidasta odottaen. Vasemmalta: nuorisonohjaajat Toni Raukola, Sonja Heletoja ja Mikko Kiri.

Seija Laitinen
Kirjoittaja työskentelee Aseman Lapsissa viestintäassistenttina

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

24.02.20

Blogikirjoitus: Illuusio siitä, että menestyminen olisi geneettistä, on roskapuhetta

Juuri kukaan meistä ei tehnyt sitä itse. Kun katsoo minua, näkee tänään kohtuullisen menestyneen kolmekymppisen...

Lue lisää

05.02.20

Avoin työpaikka: Talonmestari Walkers-talolle Helsingin Kamppiin

Oletko alle 30-vuotias, täysi-ikäinen, nuori aikuinen? Oletko reipas ja tulet hyvin juttuun ihmisten...

Lue lisää

05.02.20

Blogikirjoitus: Jospa kuitenkin kysyisimme?

Hyvää tarkoittavat aikuiset, jotka eivät asetu lapsen ja nuoren asemaan ja näkökulmaan, voivat saada aikaan...

Lue lisää

22.01.20

Aseman Lasten toimisto muuttaa

Aseman Lasten toimistotilat Narinkkatorin kupeessa vaihtuvat tammi-helmikuun vaihteessa uusiin tiloihin osoitteessa...

Lue lisää