Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Kiusaamiseen puuttuva K-0-työ mahdollistaa ratkaisujen löytymisen haastaviin ja pitkittyneisiin koulukiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin

Kiusaamiseen puuttuva K-0-työ mahdollistaa ratkaisujen löytymisen haastaviin ja pitkittyneisiin koulukiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin

Lain mukaan jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen koulunkäyntiin. Kouluterveyskyselyn mukaan kuitenkin noin kuusi prosenttia koululaista kokee koulukiusaamista viikoittain tai vielä useammin. Aikuiset kokevat usein neuvottomuutta lasten ja nuorten uhmakkaan ja väkivaltaisen käytöksen edessä. Etsitään syyllisiä, rankaisukeinoja ja – onneksi usein myös toimivia keinoja tilanteen muuttamiseen ja osapuolten tukemiseen ja auttamiseen.  

- Työskentelemme päivittäin kaikkein haastavimpien konfliktitapausten parissa. Aseman Lapset ry:ssä kehitetty kiusaamiseen puuttuva K-0 antaa aikuisille työkaluja toimia konfliktitilanteissa rakentavasti ja tehokkaasti yhdessä, kertovat kouluttaja Ville Koikkalainen ja hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman Lapset ry:stä. 

Toimintatapa on tehokas esimerkiksi tapauksissa, joissa kiusaaminen on pitkittynyttä ja vakavaa. Tärkeässä osassa on nopea puuttuminen, tilanteiden analysointi, yhteistyö ja konfliktien jälkeinen seuranta. K-0 ei korvaa mitään olemassa olevaa toimintaa, vaan tukee jo olemassa olevia toimenpiteitä. 

Työskentely on sitä tehokkaampaa, mitä laajemmin mukaan otetaan eri osapuolia kuten konfliktissa mukana olevat lapset ja nuoret, heidän vanhempansa, opettaja ja muuta koulun henkilökuntaa, tilanteesta riippuen myös poliisin, nuorisotyön ja sosiaalitoimen edustajat.  

K-0:n käyttöönotosta sovitaan Aseman Lapset ry:n kanssa, ja yhteistyösopimus laaditaan paikkakuntakohtaisesti. Käyttöönotto on maksutonta, mutta vaatii kunnalta panostusta henkilöresursseihin kuten johdon tukeen, K-0-työntekijän palkkaamiseen ja hänen rinnalleen koulutettaviin muihin ammattilaisiin. Kunta saa Aseman Lapset ry:ltä koulutus- ja konsultointiapua sekä tukea koko prosessin ajan. 

Tällä hetkellä K-0 on käytössä Helsingissä, Lohjalla, Järvenpäässä ja Rovaniemellä. Tulokset ovat olleet hyviä, ja tapauksiin on pystytty tarttumaan nopeasti ja tuloksellisesti. 

Nuorisotutkimusverkoston julkaisema Noora Hästbackan tutkimus Monialainen verkostotyö ja koulukiusaaminen kertoo K-0-työstä. Tutkimus osoittaa, että pitkittyneet kiusaamistilanteet ovat monisyisiä ja puuttumisen käytännöt ovat epäselviä, kun toimenpiteitä tarvitaan niin yksilöiden kuin ryhmien tasoilla. Eri toimijoiden ja perheiden välisellä yhteistyöllä voidaan vastata tutkimuksen esiin nostamiin haasteisiin ja puuttua rakentavammin vakaviin kiusaamistilanteisiin.

Asiasta antavat lisätietoja kouluttaja Ville Koikkalainen, ville.koikkalainen [at] asemanlapset.fi, p. 050 592 2554, sekä hankepäällikkö Heikki Turkka, heikki.turkka [at] asemanlapset.fi, p. 050 518 5511. 

Uutiset

21.10.20

Julkisiin tiloihin jalkautuvassa työssä ollaan nuorten saatavilla myös nuorisotilojen ulkopuolella

Työn takana: Tuomo Kantele, yhteisökehittäjä, löytävä nuorisotyö  Löytävässä nuorisotyössä nuorisotyöllistä...

Lue lisää

19.10.20

Walkers-bussin seuraava alue on Espoon Saunalahti

Saunalahdessa kokeillaan uudenlaista konseptia, sillä koronarajoitusten takia Walkers-bussilla on voinut viettää...

Lue lisää

08.10.20

Blogikirjoitus: Kuraattori koulun seinien ulkopuolella nuoria kohtaamassa

Kun tutut nuoret tulivat ensimmäistä kertaa vastaan kaupungilla vapaa-ajanvietossa, minua jännitti. Koulun käytävillä...

Lue lisää

30.09.20

Kiusaamiseen puuttuva työ on mielekästä ja tärkeää

Työn takana: Julia Saarholm, kouluttaja Aseman Lasten kolmen toimintamuodon rypäs, ns. bunkkeritiimi, työskentelee...

Lue lisää