Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Mutsifrendit luotsaavat vanhemmille suunnattua henkistä happihyppelyä

Mutsifrendit luotsaavat vanhemmille suunnattua henkistä happihyppelyä

Perheet ovat olleet kovilla etäkoulun, -töiden, tiskivuoren ja ruoanlaiton yhteensovittamisessa. Huolta onkin kannettu vanhempien jaksamisesta. Aseman Lasten mielen hyvinvointia tukevassa Friends-toiminnassa aloitettiin pääsiäisen jälkeen Facebookissa viikoittaiset livelähetykset, joissa hyödynnetään Friends-ohjelman tarjoamia keinoja vanhempien jaksamisen tukemiseksi.

kuva_2._kolmannessa_jaksossa_28.4._teemana_olivat_toiveet_0.jpg

Kolmannessa jaksossa 28.4. teemana olivat toiveet. Mukana oli kokenut nuorisotyöntekijä ja neljän lapsen isä Jani Hoviaro.

Lapsiperheissä viime viikkoina koettuja tilanteita ja tuntemuksia on puolituntisissa lähetyksissä käsitelty huumoria unohtamatta. Tavoitteena on löytää konkreettisia keinoja selvitä erilaisista kuormitusta aiheuttavista tilanteista. Tähän mennessä Aseman Lasten Facebook-sivulla neljä jaksoa pyörinyttä livelähetystä tullaan näillä näkymin jatkamaan ainakin kesäkuun alkuun.

Lähetykset on suunnattu kaikille vanhemman rooliin samaistuville: niin äideille, iseille kuin äiti- ja isäpuolillekin. Livelähetyksissä on ollut mukana muutamakymmen katsojaa, ja osallistujat jakaneet mukavasti myös omia mietteitään. Tallenteita on jälkikäteen katsottu parhaimmillaan 1400 kertaa.

Asiantuntemusta ja omien kokemusten jakamista

Resilienssi – psyykkinen joustavuus, stressin vaikutus kognitiivisiin kykyihin, tunteiden synnyttämät keholliset reaktiot. Muun muassa tällaisia teemoja on tähän mennessä ehditty pohtia. Asiantuntijatiedon lisäksi lähetyksissä on haaveiltu ääneen rauhassa nukkumisesta ja työpöydästä muuton keskellä.

Mutsifrendit eli suomenkielisen Friends-ohjelman kouluttaja-suunnittelijat kasvatustieteilijät Minttu Oinonen ja Armi Wallen sekä sosiaalipsykologi Anna-Riikka Vuori elävät kukin tahoillaan lapsiperhearkea myös itse.

– Toivottavasti meidän kokemuksien, myös niiden vähemmän hohdokkaiden hetkien, jakaminen auttaisi vanhempia löytämään armollisuutta, jota tässä ajassa nyt tarvitaan, Armi Wallen toivoo.

Vaikka peruskoulut toukokuun puolivälissä aukeavat, tulee poikkeustilanne todennäköisesti jossain muodossa jatkumaan pitkäänkin. Riman laskemisen taito on jatkossakin siis tärkeä. Välillä on ok antaa lapsen olla puhelimella pidempään, laittaa leffa pyörimään ja syödä eineksiä. Etenkin, jos se vapauttaa aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

– Aikuisten hyvinvointi luo perustan lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Kun vanhempi löytää itselleen sopivat keinot mielen rauhoittamiseen, vapautuu energiaa muuhun, Anski Vuori muistuttaa.

kuva_1._toisessa_jaksossa_21.4._aiheena_olivat_tunteet_ja_olot_0.jpg

Toisessa jaksossa 21.4. aiheena olivat tunteet ja olot, joita lapsiperheiden vanhempien arkeen tällä hetkellä kuuluu.

Tunnetaitojen harjoittelu osaksi arkea

Omien ja perheenjäsenten tunteiden tunnistaminen ja sietäminen ei aina ole helppoa. Perheenjäsenillä voi olla hyvin erilaisia tapoja reagoida tunteisiin: yksi vetäytyy, toinen paiskoo ovia.

Lapsen tunteiden käsittelytaidot ovat vasta kehittymässä, ja monet kaipaavatkin kipeästi aikuisen apua voimakkaiden tunteiden kanssa pärjäämiseen. Tilanteet eivät ole vanhemmille helppoja, ja varsinkaan väsyneenä niiden hoitaminen ei aina mene putkeen. Onneksi tilanteet voi jälkikäteen purkaa ja niistä oppia.

Tunnetaitoja voi treenata arjen tuoksinassa pienillä kysymyksillä: mitkä asiat ovat päivän aikana tuoneet hyvää mieltä tai millaisia tunteita eri tilanteisiin on kuulunut.

Lasten kanssa touhuilu muistuttaa myös aikuisia tärkeistä taidoista, kuten kyvystä iloita pienistä asioista. Tässä hetkessä mukavaa yhteistä tekemistä voi esimerkiksi olla lasten vauvavalokuvien katsominen ja yhdessä koettujen, hyvien hetkien muistelu.

– Se on monille lapsille mieleistä puuhaa, ja hoivaa lapsen ja vanhemman suhdetta, Minttu Oinonen sanoo.

Mutsifrendit Aseman Lasten Facebook-sivulla tiistaisin klo 17.30. Jaksot ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

Mielen hyvinvointia tukevalla Friends-ohjelmalla vahvistetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Ohjelmaa voidaan hyödyntää muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja terveydenhuollossa ryhmä- ja yksilötyössä.

Ohjelman avulla opitaan tunnistamaan ja käsittelemään tunteita sekä käyttämään myönteisiä ajattelumalleja. Aseman Lapset ry tarjoaa koulutusta ohjelman hyödyntämiseen. Koulutus ja materiaalit ovat saatavilla myös ruotsiksi. Lue lisää: https://www.asemanlapset.fi/fi/toimintamuotomme/friends

Juttu on julkaistu alun perin Veikkauksen sivuilla: https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/article/avustukset/2020/aseman-lapse...


 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

02.06.20

Walkers-bussin toiminta kesällä

Keikka on alkamassa ja nuotit hukassa. Nuorten tehtävänä on auttaa hajamielistä muusikkoa! – Walkers-bussi...

Lue lisää

28.05.20

Poikkeusaika on lisännyt nuorten välinpitämättömyyttä

Arjen aikataulujen väheneminen on saanut osan nuorista höllentämään suhtautumistaan päihteiden käyttöön ja päihtyneenä...

Lue lisää

18.05.20

Pasila-hankkeen arkea poikkeusoloissa: Koulutehtäviä ja kuulumisia

Viime viikkoina Pasila-hankkeen asiakkaiden kanssa työskentely on ollut ennen kaikkea koulunkäynnin...

Lue lisää

20.04.20

#turvallinenaikuinen -kampanja kertoo nuorille, että täällä ollaan

Erityisesti nyt korona-aikana nuoret viettävät paljon aikaa kotona ja netissä. Moni on todella yksin ja kokee myös...

Lue lisää