Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Nuoret ovat ottaneet uuden liikekeskuksen omakseen

Nuoret ovat ottaneet uuden liikekeskuksen omakseen

Nuorisonäkökulman huomioimisesta jo kauppakeskusten suunnitteluvaiheessa hyötyvät kaikki. Kun nuoret kokevat olonsa tervetulleeksi ja pelisäännöt luodaan yhdessä, nuoret ottavat tilan omakseen ja aikuisten sekä nuorten yhteiselo lähtee sujumaan. Esimerkiksi Vantaalla pohjatyö liikekeskus Dixin osalta aloitettiin hyvissä ajoin ennen keskuksen avaamista.

Löytävän nuorisotyön työskentely Dixissä käynnistyi jo viime vuoden puolella. Ennakoinnissa keskeinen rooli on ollut työryhmällä, jossa on liikekeskuksen toimijoiden lisäksi mukana muun muassa poliisi ja nuorisotyön ammattilaisia.

Alueella on maaliskuusta eteenpäin toiminut myös Walkers-bussi. Eri toimintamuotojen läsnäololla on haluttu tuoda vahvistusta nuorten kohtaamiseen.

- Kun läsnä on nuoriin myönteisellä asenteella suhtautuvia, tarvittaessa rajoista muistuttavia aikuisia, kunnioittavat nuoret tiloja ihan eri tavalla kuin tilanteessa, jossa he kokevat aikuisten puolelta lähinnä negatiivisia reaktioita. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi ilkivallan vähenemisenä, Löytävä nuorisotyö -hankkeesta vastaava Susanna Ylimys kertoo.

Alueella onkin jalkauduttu säännöllisesti yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

- Nuoret alkavat jo tunnistaa, moikkailevat ja tulevat juttelemaan. Se, että nuori alkaa avata elämäänsä on osoitus luottamuksesta, jonka rakentuminen puolestaan vaatii läsnäoloa, Löytävä nuorisotyö -hankkeessa Vantaan alueesta vastaava Mikko Riiheläinen pohtii.

Aikuisten asenne vaikuttaa nuorten olemiseen

Dixin ympäristö on kevään mittaan saanut näkyvyyttä mediassakin – eikä yksinomaan positiivisessa mielessä. Raflaavat jutut nuorista eivät ole omiaan lisäämään nuorten ja aikuisten keskinäistä ymmärrystä.

Jalkautuvassa työssä on myös havaittu tapauksia, joissa nuorten rauhallistakin olemista on pidetty häiritsevänä. Toisaalta nuoret eivät aina osaa ottaa muita tilan käyttäjiä huomioon. Kaiken keskiössä on kuitenkin tapa, joilla näihin tilanteisiin puututaan.

 - Jos aikuinen lähestyy nuorta negatiiviseen sävyyn käskyttämällä, on provosoituminen usein taattu, toteaa Walkers-bussin toimintavastaava Timo Kyllönen.

 - Nuoret kyllä ymmärtävät, kun esimerkiksi melutason nousemisesta huomauttaa ystävällisesti, jatkaa Walkers-bussilla työskentelevä Petteri Pietinen.

Liikekeskuksen puolelta suhtautuminen nuoriin on kuitenkin ollut lähtökohtaisesti myönteistä. Varsin lämpimiäkin kohtaamisia on päästy todistamaan. Koruihin ja asusteisiin erikoistunut Glitter esimerkiksi lahjoitti tuotteitaan bussin bingopalkinnoksi.

- Ainahan uuden keskuksen aukeamisesta seuraa jonkinlaista kuhinaa. Vaikuttaa siltä, että Dixissä on aika nopeastikin löydetty mukava tasapaino, Kyllönen pohtii.

Bussin kolmen kuukauden läsnäolosta alueella on saatu kiitosta muun muassa poliisilta. Sen nähdään osaltaan vaikuttaneen siihen, että tilanne alueella vaikuttaa nyt varsin rauhalliselta.

Yhteistyöllä nopeaa reagointia

Ilmiötasolla on jälleen kerran havaittu nuorten taidokas joukkoliikenteen hyödyntäminen. Kontaktia on otettu esimerkiksi nuorisoporukkaan, joka näyttää liikkuvan sujuvasti paitsi pääkaupunkiseudulla myös Keravan ja Järvenpään suuntaan.

Walkers-bussi on ympäristö, jossa voidaan luontevasti puuttua toisinaan nuorten keskuudessa ilmeneviin hölmöihinkin ideoihin.  Esimerkiksi yksi suunnitteilla ollut joukkokärhämä saatiin nopealla reagoinnilla ja kuntien rajat ylittävällä yhteistyöllä estettyä.

- Kaikki lähti siitä, kun bussilla seurattiin nuorten keskustelua ja bongattiin sieltä hälyttäviä sävyjä, Walkers-nuorisotyöntekijä Nina Liuko kertoo.

Kesällä aukeava kehärata laajentaa liikkumismahdollisuuksia entisestään. Tähän on kuitenkin valmistauduttu sekä järjestön omasta että muiden toimijoiden toimesta. Löytävä nuorisotyö -hankkeen koordinoima kehäradan ja länsimetron vaikutuksia tarkasteleva Ratatyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran alkuvuodesta. 

Vantaan nuorisopalvelut puolestaan sai vastikään rahoituksen Nuorisotyö raiteilla -hankkeeseensa, jossa yhtenä tavoitteena on kerätä tietoa nuorten liikkumisen myötä syntyvistä ilmiöistä. Myös Löytävä nuorisotyö kohdentaa syksyllä tehostetusti jalkautumisresursseja kehäradan ympäristöön.

- Eri toimijoiden välinen yhteistyö on välttämättömyys, kun puhutaan nuorten liikkumisesta. Vantaan nuorisopalveluiden kanssa yhteistyölle on niin hyvä perusta olemassa, että löydämme varmasti helposti yhteisen sävelen tässäkin projektissa, Riiheläinen toteaa.

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

16.09.20

Blogikirjoitus: Aina väärässä paikassa

1980-luvulla Helsingin keskusta oli levoton paikka. Nuorten päihteidenkäyttö lisääntyi, rikollisuus siirtyi yhä...

Lue lisää

15.09.20

Nuorisotyön ammattilainen – vastaa julkisiin tiloihin jalkautuvan työn kyselyyn!

Monissa kunnissa lisättiin julkisiin tiloihin jalkautuvaa nuorisotyötä koronakeväänä. Aseman Lasten löytävässä...

Lue lisää

14.09.20

Blogikirjoitus: Nuorten tarpeet muuttuvat, muuttuuko nuorisotyö?

Tukka sekaisin, hieman liian suuri flanelipaita puolihuolimattomasti napitettuna sekä toisessa kädessä kahvikuppi ja...

Lue lisää

01.09.20

Mennään sinne missä nuoret ovat

Työn takana: Niilo Karjalainen, hankekoordinaattori Walkers on Wheels on Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen hanke,...

Lue lisää