Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Nuoruus pohjoisen pienessä kylässä

Nuoruus pohjoisen pienessä kylässä

”Peltovuomassa pärräsi nuori heti kuudelta Wautolle. Hän kertoi olevansa ainoa kylillä oleva nuori, muut olivat jossain reissussa.” Saamen kielten viikon kunniaksi katsaus Wauton jaksoon saamelaisten kotiseutualueella.

Buorre beaivi! / Pyeri peivi! / Tiõrv!

Mii gullo? / Mii kulloo? / Mâiʹd teâđak?

Eli ”Hyvää päivää! Mitä kuuluu?” pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Lokakuun toiseksi viimeisellä viikolla vietetään saamen kielten viikkoa.

Aseman Lasten yksi Walkers-autoista toimi saamelaisten kotiseutualueella syksyllä 2018. Seuraavassa pieni katsaus viime syksyn tunnelmiin. Tekstissä käytetyt sitaatit ovat otteita toiminnan päivittäisraportoinnista.

wauton_liikkeet_kartalla.png
Kuva: Wauton pysäkit saamelaisten kotiseutualueella. Sinisellä merkitty Enontekiö, punaisella Utsjoki ja liilalla Inari.

Kavereiden kanssa hengailua ja porotöitä

Saamelaisten kotiseutualueella kylien väliset etäisyydet ovat pitkiä ja nuoria asuu hajallaan myös kylien ulkopuolella. Vapaa-aikaa vietetään tyypillisesti kirkonkylillä, kauppojen pihoilla ja luonnossa, esimerkiksi laavulla nuotion ääressä.

Nuorten ajanviettoon kuuluu Wautolla käytyjen keskustelujen perusteella muun muassa laskettelu, hiihtäminen, luistelu, pyöräily, valokuvaus, lukeminen, kavereiden kanssa hengailu – ja porotyöt. Wautolla kuultiinkin arkisia keskusteluja esimerkiksi poron nylkemisestä.

Koska harrastustarjonta on rajallinen, moni nuori kehittää itse vapaa-ajan toimintaansa.

”Nuoret harmittelivat sitä, ettei tanssiharrastuksen ryhmää jatkettu heidän kylällään vähäisen osallistujamäärän takia."

Jos mieluista harrastusta ei lähellä järjestetä, nuoret harrastavat mahdollisuuksiensa mukaan itse kotona.

Yläasteikäisillä omat mopot ja moottorikelkat mahdollistavat sujuvamman liikkumisen kotoa keskustoihin ja nuorten hengailupaikkoihin. Mopot ovat nuorille tärkeitä ja niiden esittely osa sosiaalista kanssakäymistä.

”Nuori mielissään esitteli Mihkulle itse laittamaansa mopoa käsityöläisen ylpeydellä. Siinä lomassa keskustelu soljui mopojen, mönkijöiden, metsästyksen ja moottorikelkkojen maailmassa. Sivuttiin myös liikenneturvallisuutta, hillastusta, laskettelurinteitä ja kylän sisäisiä suhteita.”

Kyläkoulun lakkautus puhututti

Nuoria mietityttää samankaltaiset asiat asuinpaikasta riippumatta: oma paikka yhteisössä, seurustelu, seksi, oma tulevaisuus, perhesuhteet. Arkista puhetta käydään leffoista, sarjoista ja musiikista. Arjen todellisuus on kuitenkin varsin erilainen kuin kaupunkilaisnuorilla:

”Auto liikkui Peltovuoma-Vuontisjärvi -akselilla. Nuorten puhuivat paljon siitä, miten heidän koulunkäyntimotivaatioonsa vaikutti negatiivisesti kyläkoulun lakkautus ja koulun vaihto sekä ne toimet, millä tavalla koulun vaihto, asiasta tiedottaminen ja oppilaiden integrointi toteutettiin. Nuoret olivat seuranneet jännityksellä netistä äänestystä kyläkoulun tulevaisuudesta.”

Wautolla pohdittiin paljon sitä, millaista on olla nuori ja asua pienessä pohjoisessa kylässä. Joillekin pikkukylässä asuminen on vaikeaa, mutta toisille kylä on tärkeä oma asuinpaikka, jossa on kaikki tarpeellinen – paitsi toimivat liikenneyhteydet.

wauto_saapuu_saamelaiskarajille.png
Kuva: Wauton saapuminen Utsjoen saamelaiskäräjille syksyllä 2018.

Yhteisöllisyyttä ja kaipuuta ikätovereiden seuraan

Nuoret osaavat arvostaa elinympäristönsä yhteisöllisyyttä. Aina ei ole saatavilla omanikäistä seuraa ja silloin vapaa-aikaa vietetään aikuisten kanssa. Nuoret esimerkiksi kertoivat tienaavansa pientä taskurahaa kuskatessaan silloin tällöin aikuisia moottorikelkalla ravintolaillan päätteeksi kotiin.

Nuoret puhuivat myös siitä, kuinka hyvän ystävän löytäminen voi olla hankalaa. Nuoria on alueella vähän eikä omanikäistä ja samoista asioista kiinnostunutta seuraa tahdo aina löytyä. Wauto toi tilanteeseen hetkellistä apua.

“Ajettiin Inariin. Ivalosta lähti yksi tyttö kyytiin tapaamaan kavereita Inariin. Se oli hieno juttu, hän ei olisi päässyt muuten syysloman aikana kavereita tapaamaan. Nuoria oli illan aikana kolme, kaikki vakiokävijöitä Inarin kirkonkylän nuorisotilalla.”

Yksi saamelaisten kotiseutualueen erityispiirteistä oli yhteistoiminnan saumattomuus. Tiiviissä yhteisössä toiminnassa mukana olleet ihmiset tunsivat pääosin toisensa jo entuudestaan. Alueen yhdessä tekemisen asenne oli toimintajakson aikana vahva.

Saamen kieltä ja oman identiteetin pohdintaa

Wauto-toiminnan yksi tavoite oli tarjota saamelaisille nuorille mahdollisuuksia osallistua nuorisotyöhön saamen kielellä. Yksi alueen toimintavastaavista ja osa toiminnassa mukana olleista vapaaehtoisista olivat saamenkielisiä.

Nuoret käyttivätkin kieltä luontevasti silloin, kun paikalla oli muita saamenkielisiä. Erityisesti ilahdutti, kun nuoret toisinaan vaihtoivat kielen saameksi oma-aloitteisesti. Yleisempää nimittäin on kielenvaihto toiseen suuntaan.

”Osa nuorista vaihteli etu- ja takaosan välillä ja porukka puhui keskenään molempia kieliä sujuvasti sekaisin.”

Toimintailloissa keskusteltiin myös saamen aseman vahvistumisesta ja vertailtiin kielen asemaa Norjan ja Suomen puolella. Toisaalta eräs nuori kertoi kokevansa etääntymistä saamelaisuudesta ja pohtivansa, mikä hänen paikkansa maailmassa on.

Tällä hetkellä alueella ei ole saamenkielistä nuorisotyöntekijää. Tarve olisi ilmeinen, ja saamelaisella nuorisotyöntekijällä varmasti paljon annettavaa saamelaisnuorille oman identiteetin rakentamiseen.

wauto_pohjoisessa.png
Kuva: Wauto matkalla Inarista Utsjoelle.

Saamen kielten viikon lisäksi vuonna 2019 vietetään kansainvälistä alkuperäiskansojen kielten teemavuotta. Saamelaiskäräjät on mukana teemavuoden toteuttamisessa yhteistyössä Norjan ja Ruotsin saamelaiskäräjien kanssa.

Lisätietoja Wauton toiminnasta täältä tai Niilo Karjalaiselta, niilo.karjalainen [at] asemanlapset.fi, p. 040 575 9364 ja Minna Lahtelalta, minna.lahtela [at] asemanlapset.fi, p. 040 777 8683.

Teksti: Iina Juntunen


 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

05.02.20

Avoin työpaikka: Talonmestari Walkers-talolle Helsingin Kamppiin

Oletko alle 30-vuotias, täysi-ikäinen, nuori aikuinen? Oletko reipas ja tulet hyvin juttuun ihmisten...

Lue lisää

10.01.20

Avoin työpaikka: Hae yhteisökehittäjäksi nuorten Kuopioon!

Haluatko tehdä merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä nuorten parissa? Etsimme nyt nuoriso- ja verkostotyön...

Lue lisää

25.11.19

Yhdessä romaninuorisotyötä kehittämässä

Aseman Lasten ja romanijärjestöjen yhteistyö on lisännyt osaamista ja kulttuurin ymmärrystä puolin ja toisin. ...

Lue lisää

05.11.19

Mitä mä voin tehdä, että kaikilla on hyvä hengailla?

Löytävä nuorisotyö haastoi aikuiset ja nuoret pohtimaan yleistä viihtyisyyttä viime kevään ja kuluvan syksyn aikana eri...

Lue lisää