Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Poikkeusaika on lisännyt nuorten välinpitämättömyyttä

Poikkeusaika on lisännyt nuorten välinpitämättömyyttä

Arjen aikataulujen väheneminen on saanut osan nuorista höllentämään suhtautumistaan päihteiden käyttöön ja päihtyneenä ajamiseen. Pussikaljailmiö nostaa päätään nuorten keskuudessa pitkästä aikaa. Nuorten parissa toimivat ammattilaiset jalkautuvat koulujen päättäjäisviikonloppuna kaduille ja julkisiin tiloihin, ja vanhempien kannattaa suunnitella päättäjäispäivän ohjelmaa yhdessä nuoren kanssa. 

Aseman Lapset ry:n työntekijöitä toimii eri puolilla Suomea, ja erityisesti alkoholin lisääntynyt käyttö nuorten keskuudessa on näkynyt jo viime kesästä lähtien. Korona-aika on tuonut monilla paikkakunnilla ilmiön näkyviin aiempaa selkeämmin, ja jopa alakouluikäisiä nähdään viikollakin humaltuneena. kuvitusta-katu.jpg

– Erityisesti nyt poikkeusaikana monella nuorella asenne on ollut kovin välinpitämätön ja esimerkiksi mopolla ajellaan vaikka muutama kalja on tullut juotua. Poliisilta ja muulta verkostolta on tullut samansuuntaista viestiä, Kajaanissa toimiva hankekoordinaattori Miikka Kortelainen kertoo. 

Kortelainen on tehnyt kevään aikana säännöllisesti jalkautuvaa työtä yhteistyökumppaneiden kanssa Kajaanin alueella. Kannabis, nuuska- ja tupakkatuotteetkin näkyvät nuorten käytössä, alkoholi kuitenkin erityisen huolestuttavana. 

– Vanhempien tulisi olla tietoisia siitä, miten nuoret aikaansa viettävät. Tässä auttaa paljon se, että kotona puhutaan kaikesta, ei pelkästään ikävistä tapahtumista tai kun menee huonosti, Kortelainen sanoo.

Päättäjäisjuhlintaa yhteisin pelisäännöin 

– Koulujen päättäjäiset on iso juttu nuorille, ja moni on tottunut juhlimaan sitä suurissakin porukoissa ja usein päihtyneenä. Kun suuret kokoontumiset kielletään, olisi vanhempien osattava ehdottaa jotain tilalle. Voisiko koko perhe tehdä yhdessä jotain kivaa tai voisiko takapihalla järjestää pienen kaveriporukan kanssa piknikin? yhteisökehittäjä Eliisa Ahlstedt pohtii. 

Ahlstedt kollegoineen jalkautuu yhteistyökumppaneiden kanssa pääkaupunkiseudulla nuorten pariin julkisiin ja puolijulkisiin tiloihin sekä normaalioloissa että nyt. Hän kehottaa sopimaan yhteiset pelisäännöt, esimerkiksi että nuori täytyy saada kiinni puhelimestaan ja kotiin tullaan tiettyyn aikaan. 

– Nuorelle on myös tosi tärkeä kertoa, että aikuiselle saa aina soittaa ja kotiin saa aina tulla. Vaikka olisi juonut tai mokannut jotenkin, Ahlstedt painottaa.

Turvallisia aikuisia liikkeellä 

Aseman Lasten työntekijöitä voi nähdä yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa jalkautumassa koulujen päättäjäisviikonloppunakin Helsingissä, Kajaanissa ja Kuopiossa. Nuorten kanssa jutellaan ja oleskellaan, ja tarvittaessa tilanteisiin puututaan. 

Muun muassa Itä-Uudenmaan poliisi on toivonut, että vanhemmat sekä ottaisivat selvää nuorten suunnitelmista että vastaisivat mahdolliseen vieraasta numerosta tulevaan puheluun, sillä soittaja voi olla poliisi tai nuorisotyöntekijä. 

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

06.08.20

Walkers-bussi Korsoon alkusyksyksi

Walkers-bussin iloinen joukko liikkuu elo-lokakuussa Korsossa. Kaikille nuorille avoin liikkuva nuorisotila pysäköi...

Lue lisää

26.06.20

Aseman Lapset 30v – otteita julkaisuistamme vuosien varrelta

Julkaisemme kesällä torstaisin sosiaalisen median kanavissamme katsauksia menneeseen. Miltä näytti ensimmäisen...

Lue lisää

22.06.20

Aseman Lasten toiminta kesällä

Ei unohdeta nuoria ja nuorisotyötä poikkeusoloissakaan! Järjestömme luonteeseen kuuluu nopea reagointi nuorten elämässä...

Lue lisää

02.06.20

Walkers-bussin toiminta kesällä

Keikka on alkamassa ja nuotit hukassa. Nuorten tehtävänä on auttaa hajamielistä muusikkoa! – Walkers-bussi...

Lue lisää