Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Puheenvuoro: Rikos ja ratkaisu

Puheenvuoro: Rikos ja ratkaisu

Vaikeista asioista keskustelu on – ööö – no, vaikeaa. Sovittelussa se kuitenkin on se koko pointti. Erityisesti nuorten kohdalla sovittelun on nähty olevan sopiva tapa käsitellä ja ratkaista rikoksia ja riitoja. Sovittelussa on helpompi myöntää teko ja ilmaista katumusta kuin oikeudessa.

Rikosoikeudessa edelleen ajatellaan rangaistuksen olevan eräänlainen oikeutettu kosto, jonka rikoksentekijä on ansainnut lakia rikkomalla. Rikosprosessin ongelmana on myös leimaavuus. Nuorten rikoksissa kuitenkin kyse usein on ajattelemattomuudesta ja kokeilemisenhalusta, puhumattakaan tyhmyyden tiivistymisestä kaveriporukassa.

Sovittelussa pyritään kannustamaan nuoria osallisuuteen, kohtaamiseen ja vastuunottoon omasta tötöilystä. Sen sijaan, että kysyttäisiin millainen rangaistus olisi oikeudenmukainen, kysytään, miten kannustetaan osallisia käsittelemään seuraamuksia ja korjaamaan tilanne.

Sovittelu on yhtä lailla – ja perinteistä rikosprosessia enemmän – myös rikoksen uhrin äänen esiin nostamista ja tukemista. Rikoksesta tai konfliktista seuranneisiin henkisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin vahinkoihin keskittyvällä mallilla vältetään oikeuslaitoksen voittaja–häviäjä-asetelma.

Sovittelussa keskustelu alkaa ja loppuu niihin aiheisiin, jotka ovat osapuolille itselleen merkityksellisiä. Sovittelufilosofia tarjoaa toimivan rakenteen vaikeiden asioiden kohtaamiseen puolueettomien sovittelijoiden läsnä ollessa, oli kyse sitten rikoksesta ja muusta konfliktista. Keskeisenä periaatteena on kaikkien osapuolten vapaaehtoinen ja riittävään tietoon perustuva suostumus tapaamiseen.

Parhaimmassa tapauksessa sovittelussa tuotetaan positiivista, niin sanottua uudelleen integroivaa häpeää. Häpeää, joka ei syyllistä töppäyksen tehnyttä, vaan joka voi johtaa tapauksesta oppimiseen ja josta seuraa lopulta hyvä mieli. Sovittelu voikin näyttäytyä nuoren elämässä positiivisesti eteenpäin vievänä kokemuksena.

Sovitteluneuvotteluissa kerrotaan tarinoita ja nostetaan esiin tapahtumien herättämiä tuntemuksia – ja mietitään yhdessä käyttäytymisen vaikutuksista muihin ihmisiin. Nuorten sovitteluneuvotteluissa nousee usein esiin myös vanhempien huolenaiheita. Sovittelukeskusteluissa katse suunnataan tapahtuneen lisäksi tulevaisuuteen ja rakentaviin ratkaisuihin. Siksi sovitteluneuvottelut ovat nuorille positiivisen oppimisen paikkoja. Kuten Ossi Eskelisen (2005) tutkimuksessa todetaan, sovittelun jälkeen nuorten ”hermot vapautu ja tuli puhdas olo”.

 

Jussi Vesikansa, kouluttaja, lastensuojelun sosiaalityöntekijä, VTM

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

15.01.20

Blogikirjoitus: Aseman Lapset - syrjäyttävien rakenteiden purkamista jo 30 vuotta

Nuoret eivät ole yhtenäinen joukko, vaan kaikissa ikäluokissa yksilöllisiä tarinoita on yhtä monta kuin on ihmistä....

Lue lisää

14.01.20

Itsetunnon kohotusta ja tunteiden tunnistamista treenataan monin eri keinoin

Puistopolun erityisluokka harjoitteli tunnetaitoja vuoden ajan Friends-ohjelman avulla.   Tunne- ja...

Lue lisää

10.01.20

Avoin työpaikka: Hae yhteisökehittäjäksi nuorten Kuopioon!

Haluatko tehdä merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä nuorten parissa? Etsimme nyt nuoriso- ja verkostotyön...

Lue lisää

17.12.19

Blogi: Vanhemman ja nuoren yhteinen aika ei vaadi ihmetekoja

Näin joulun lähestyessä monet odottavat rauhoittumista ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Se, että vanhemmat pysähtyvät...

Lue lisää