Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Puheenvuoro: Rikos ja ratkaisu

Puheenvuoro: Rikos ja ratkaisu

Vaikeista asioista keskustelu on – ööö – no, vaikeaa. Sovittelussa se kuitenkin on se koko pointti. Erityisesti nuorten kohdalla sovittelun on nähty olevan sopiva tapa käsitellä ja ratkaista rikoksia ja riitoja. Sovittelussa on helpompi myöntää teko ja ilmaista katumusta kuin oikeudessa.

Rikosoikeudessa edelleen ajatellaan rangaistuksen olevan eräänlainen oikeutettu kosto, jonka rikoksentekijä on ansainnut lakia rikkomalla. Rikosprosessin ongelmana on myös leimaavuus. Nuorten rikoksissa kuitenkin kyse usein on ajattelemattomuudesta ja kokeilemisenhalusta, puhumattakaan tyhmyyden tiivistymisestä kaveriporukassa.

Sovittelussa pyritään kannustamaan nuoria osallisuuteen, kohtaamiseen ja vastuunottoon omasta tötöilystä. Sen sijaan, että kysyttäisiin millainen rangaistus olisi oikeudenmukainen, kysytään, miten kannustetaan osallisia käsittelemään seuraamuksia ja korjaamaan tilanne.

Sovittelu on yhtä lailla – ja perinteistä rikosprosessia enemmän – myös rikoksen uhrin äänen esiin nostamista ja tukemista. Rikoksesta tai konfliktista seuranneisiin henkisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin vahinkoihin keskittyvällä mallilla vältetään oikeuslaitoksen voittaja–häviäjä-asetelma.

Sovittelussa keskustelu alkaa ja loppuu niihin aiheisiin, jotka ovat osapuolille itselleen merkityksellisiä. Sovittelufilosofia tarjoaa toimivan rakenteen vaikeiden asioiden kohtaamiseen puolueettomien sovittelijoiden läsnä ollessa, oli kyse sitten rikoksesta ja muusta konfliktista. Keskeisenä periaatteena on kaikkien osapuolten vapaaehtoinen ja riittävään tietoon perustuva suostumus tapaamiseen.

Parhaimmassa tapauksessa sovittelussa tuotetaan positiivista, niin sanottua uudelleen integroivaa häpeää. Häpeää, joka ei syyllistä töppäyksen tehnyttä, vaan joka voi johtaa tapauksesta oppimiseen ja josta seuraa lopulta hyvä mieli. Sovittelu voikin näyttäytyä nuoren elämässä positiivisesti eteenpäin vievänä kokemuksena.

Sovitteluneuvotteluissa kerrotaan tarinoita ja nostetaan esiin tapahtumien herättämiä tuntemuksia – ja mietitään yhdessä käyttäytymisen vaikutuksista muihin ihmisiin. Nuorten sovitteluneuvotteluissa nousee usein esiin myös vanhempien huolenaiheita. Sovittelukeskusteluissa katse suunnataan tapahtuneen lisäksi tulevaisuuteen ja rakentaviin ratkaisuihin. Siksi sovitteluneuvottelut ovat nuorille positiivisen oppimisen paikkoja. Kuten Ossi Eskelisen (2005) tutkimuksessa todetaan, sovittelun jälkeen nuorten ”hermot vapautu ja tuli puhdas olo”.

 

Jussi Vesikansa, kouluttaja, lastensuojelun sosiaalityöntekijä, VTM

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

06.08.20

Walkers-bussi Korsoon alkusyksyksi

Walkers-bussin iloinen joukko liikkuu elo-lokakuussa Korsossa. Kaikille nuorille avoin liikkuva nuorisotila pysäköi...

Lue lisää

26.06.20

Aseman Lapset 30v – otteita julkaisuistamme vuosien varrelta

Julkaisemme kesällä torstaisin sosiaalisen median kanavissamme katsauksia menneeseen. Miltä näytti ensimmäisen...

Lue lisää

22.06.20

Aseman Lasten toiminta kesällä

Ei unohdeta nuoria ja nuorisotyötä poikkeusoloissakaan! Järjestömme luonteeseen kuuluu nopea reagointi nuorten elämässä...

Lue lisää

09.06.20

Nuoret pitävät Walkers-toimintaa merkityksellisenä

”Täältä sain hyvän kaveriporukan ja tunsin ensimmäistä kertaa, että kuulun johonkin. Aina kun tulin tänne, joku...

Lue lisää