Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Takku-hankkeessa selvitetään opiskelun esteitä

Takku-hankkeessa selvitetään opiskelun esteitä

Yhteistyössä Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on vähentää toisen asteen opintojen keskeytymistä. 

Toisen asteen opinnot eivät kaikkien kohdalla etene toivotusti ja esimerkiksi runsaat poissaolot ovat vaarassa estää opintojen etenemisen. Kesällä käynnistyneen Takku-hankkeen työntekijät eli Takku-ohjaajat toimivat linkkinä oppilaitoksen ja opiskelijan välillä tukien opiskelijaa yksilöllisesti, rinnalla kulkien. 

Ohjaajat selvittävät opiskelijan kanssa, mistä poissaolot tai muut opintojen edistymisen esteet johtuvat, ja millaista tukea opiskelija tarvitsee pystyäkseen sitoutumaan opintoihinsa. Yhdessä voidaan laatia esimerkiksi suunnitelma rästiin jääneiden koulutehtävien hoitamiseksi. 

Oppilaitoksissa on kova tarve ammattilaisille, joilla on aikaa ja osaamista kohdata nuorten moninaisia tilanteita. Esimerkiksi Gradiaan tulee nuoria useilta paikkakunnilta eikä itsenäistyminen aina suju kivuitta. Vaikka nuori tunnistaisi avun tarpeen, voi tukipalveluiden piirin hakeutuminen itsenäisesti tuntua ylivoimaiselta. Takku-ohjaaja voikin lähteä saattamaan ja tarvittaessa myös osallistua nuoren tilannetta tukeviin tapaamisiin. 

Kolmihenkinen tiimi opiskelijoiden tukena  

Hankkeen kohderyhmänä ovat 15–29-vuotiaat nuoret. Ensisijaisesti nuoret ohjautuvat hankkeeseen oppilashuollon tai nuoren oman yhteydenoton kautta. Ohjaajiin voi olla yhteydessä myös, jos on huolta kaverin tilanteesta. 

Tuen piiriin pyritään saamaan erityisesti sellaisia nuoria, joiden opiskelua päihteidenkäyttö tai mielenterveysongelmat vaikeuttavat. Työssä keskitytään kokonaisvaltaisen arjen hallinnan ja hyvinvoinnin tukemiseen kiinteässä yhteistyössä oppilashuollon ja muiden ammattilaisten kanssa. 

Hankkeessa työskentelee kolmihenkinen tiimi: Gradialta projektipäällikkö Heli Metsänen ja nuorisotyöntekijä Päivi Puttonen puolet työajastaan sekä Aseman Lapsilta projektityöntekijä Erja Stenberg

Yhteistyö Takku-ohjaajien kanssa toivottavasti vahvistaa myös opetus- ja ohjaushenkilökunnan taitoja nuorten kohtaamisessa ja ohjaamisessa. Tavoitteena on erityisesti vahvistaa päihde- ja mielenterveysongelmien riittävän varhaista tunnistamista ja osaamista ohjata nuoret tarvittavan tuen piiriin. 

Tukipalveluja viedään nuorten luokse 

Työn tavoitteena on madaltaa ohjaus- ja tukipalveluihin osallistumisen kynnystä viemällä palveluita niihin ympäristöihin, joissa nuoret muutenkin liikkuvat tai viettävät aikaansa, kuten kaupunkialueen kauppakeskuksiin. Esimerkiksi kauppakeskus Forumissa sijaitsevalla nuorten kohtaamispaikka Bostarilla hankkeen työntekijöitä voi tavata torstaisin klo 12–16. 

Lisäksi työtä kohdennetaan Gradian kampuksille ja asuntoloihin Jyväskylässä ja Jämsässä. Käytännössä työntekijät jalkautuvat näihin ympäristöihin. Hankkeen työntekijät ovat jo kiertäneet ahkerasti Gradian kampuksia ja tehneet kasvojaan nuorille ja oppilaitoksen henkilökunnalle tutuiksi. Hankkeessa hyödynnetään myös etäneuvontaa ja -ohjausta esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston (ESR) avustuksella.  

Lisätietoja

Heli Metsänen
projektipäällikkö
heli.metsanen [at] gradia.fi
p. 040 341 5470

Erja Stenberg
projektityöntekijä 
erja.stenberg [at] asemanlapset.fi
p. 043 211 1403


 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

06.08.20

Walkers-bussi Korsoon alkusyksyksi

Walkers-bussin iloinen joukko liikkuu elo-lokakuussa Korsossa. Kaikille nuorille avoin liikkuva nuorisotila pysäköi...

Lue lisää

26.06.20

Aseman Lapset 30v – otteita julkaisuistamme vuosien varrelta

Julkaisemme kesällä torstaisin sosiaalisen median kanavissamme katsauksia menneeseen. Miltä näytti ensimmäisen...

Lue lisää

22.06.20

Aseman Lasten toiminta kesällä

Ei unohdeta nuoria ja nuorisotyötä poikkeusoloissakaan! Järjestömme luonteeseen kuuluu nopea reagointi nuorten elämässä...

Lue lisää

02.06.20

Walkers-bussin toiminta kesällä

Keikka on alkamassa ja nuotit hukassa. Nuorten tehtävänä on auttaa hajamielistä muusikkoa! – Walkers-bussi...

Lue lisää