Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Tunnetyöskentelyllä luodaan uskoa omaan pärjäävyyteen

Tunnetyöskentelyllä luodaan uskoa omaan pärjäävyyteen

Monet talousvaikeuksissa olevia nuoria aikuisia työssään kohtaavat ammattilaiset tuntevat sanan ”mörkölipasto”. Sillä tarkoitetaan sitä kaapin perukkaa, johon laskut ja muu posti avaamattomana työnnetään, koska niiden avaaminen pelottaa liikaa.

- Mörön kohtaaminen vaatii aina rohkeutta. Välttely voi johtaa asioiden kärjistymiseen tai siihen, että pelko saa kohtuuttoman mittaluokan, kuvailee Aseman Lapset ry:n Friends-toiminnasta vastaava Minttu Oinonen.

Nyky-yhteiskunnassa kuluttaminen, esimerkiksi ”shoppailu”, on monille tapa palkita itseään, joillekin myös keino hetkellisesti helpottaa esimerkiksi ahdistuneisuuden tunteita.

– Rahankäyttöön sitoutuu monenlaisia tunteita ja mielen liikkeitä. Esimerkiksi rahavaikeuksista johtuva ahdistus saattaa kasvaa niin pahaksi, että alkaa ilmetä uniongelmia, jatkaa järjestösihteeri Hannamari Marttio, toinen hankkeen työntekijöistä.

Keinoja haasteiden kohtaamiseen

Aseman Lapset ry:n ”Taivun, pystyn, pärjään” -hanke on käynnistynyt keväällä 2015. Hankkeessa ammattilaisten käyttöön tuotetaan konkreettinen työmenetelmä, jonka avulla aikuistuvia nuoria voidaan tukea löytämään keinoja kohdata erilaisia arkipäivän haastavia tilanteita. 

Toiminnan lähtökohtana on, että myös taloudenhallinnassa tarvitaan tunnetaitoja tiedon lisäksi. Vaikeassa tilanteessa jo olevia voidaan tukea selviytymistaitoja vahvistamalla. Huolista seuraavaa pahaa oloa helpottamalla madalletaan kynnystä asioihin tarttumiseen tai vain edesautetaan arkista pärjäämistä.

– Ihmisen mielelle jatkuva tuskaisuus on erittäin kuormittavaa. Oman ”sisäisen puheen” kääntäminen moittivasta kannustavaksi on keskeinen tapa vaikuttaa tähän. Myös nauraminen on yksi tärkeä olon keventämisen keino, Oinonen kuvailee.

Ohjelmassa harjoiteltavia teemoja ovat muun muassa omien tunteiden tunnistaminen, sisäisen puheen ohjaaminen rakentavampaan suuntaan sekä erilaiset ongelmanratkaisu- ja selviytymisstrategiat.

– Aikuistuvilla nuorilla kyky tarttua omiin impulsseihin saattaa olla vielä kehittymässä. Kyky toimia rakentavalla tavalla voi vaatia sellaista harjoitusta, jota esimerkiksi kotoa ei välttämättä ole saatu, Marttio näkee.

Tukea lapsiperhearkeen

Positiivisen mielenterveyden idealle perustuva työmuoto nähdään hankkeessa keinoksi tukea myös nuoria lapsiperheitä. Pikkulapsiaika on perheelle usein haastava, ja tiukan talouden lisäksi vanhemmaksi kasvaminen ja parisuhdekysymykset saattavat asettaa haasteita vanhempien henkiselle jaksamiselle.

– Syksyllä on käynnistymässä muun muassa nuorille yksinhuoltajaäideille tarkoitettu ryhmä yhteistyössä Vuosaaren seurakunnan kanssa, Oinonen kertoo.

Hankkeessa onkin alusta lähtien ollut vahva verkostotyön ja työmuodon jalkauttamisen henki. Yhteistyötä tehdään muun muassa monialaisen Mun talous -verkoston toimijoiden kanssa. Yhdistämällä eri tahojen erityisosaamista saadaan hyvin laaja-alainen näkemys taloudenhallinnan kysymyksiin.

Hankkeen toisen ja kolmannen vuoden tavoitteina on ryhmätoiminnan jatkamisen lisäksi kouluttaa eri alojen ammattilaisia työmuodon käyttöön osana omaa työtään. Hankkeen puitteissa toteutettavat koulutukset ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia.

 

Taivun, pystyn, pärjään -hanke

Sosiaali- ja terveysministeriön Terveyden edistämisen määrärahalla ja Aseman Lapset ry:n omarahoituksella vuosina 2015–2017 toteutettavassa hankkeessa pilotoidaan Friends-ohjelman aikuisille suunnattua versiota ”Strong not tough”. Toiminnan keskeinen kohderyhmä ovat 18–25-vuotiaat nuoret.

Ryhmätoimintaa ja vertaisoppimista hyödyntävä Friends on systemaattinen ja monessa eri toimintaympäristössä hyödynnettävä väline positiivisen mielenterveyden ja elämäntaitojen vahvistamiseen. Suomessa Friends-ohjelmasta on ennestään käytössä ala- ja yläkouluikäisille tarkoitetut versiot sekä varhaiskasvatus- ja alkuopetusikäisten Fun Friends -ohjelma.

Ryhmätoiminnan vahvistamiseen ja nuorille aikuisille suunnatun verkkomateriaalin tuottamiseen on saatu avustusta myös Palkansaajasäätiöltä.

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

03.12.19

Iiro Kuosmasen keikkakuvia Walkers-talolla 5.12. saakka

Lupaava nuori valokuvaaja löysi oman alansa Walkersin kautta. Uunituore näyttely on esillä tämän viikon ajan. 18-...

Lue lisää

27.11.19

Opintovierailulla saatiin uusia ideoita ja toimintamalleja

Viime kesänä joukko Aseman Lasten työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita lähti Skotlantiin opintovierailulle. Meitä oli...

Lue lisää

25.11.19

Yhdessä romaninuorisotyötä kehittämässä

Aseman Lasten ja romanijärjestöjen yhteistyö on lisännyt osaamista ja kulttuurin ymmärrystä puolin ja toisin. ...

Lue lisää

20.11.19

Walkers on Wheels -hankkeen loppuseminaari pe 13.12.2019

Yhdenvertaista nuorisotyötä nollasta sataan! Tule kuulemaan mitä syntyy neljästä matkailuautosta, 30...

Lue lisää