Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Työtä seksuaalisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi

Työtä seksuaalisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi

Ihastuminen, seurustelun aloittaminen ja päättäminen, seksi, sydänsurut – seksuaalisuuteen liittyvät kokemukset ja mietteet ovat osa nuoruutta. Monilla nuorilla on suuri tarve päästä jakamaan mieltä askarruttavia asioita luotettavan aikuisen kanssa. 

Useimmat haluavat käydä keskustelut jonkun muun kuin omien vanhempiensa kanssa – ja joskus ollaan tilanteissa, joiden purkamiseen tarvitaan ammattilaisten apua. Viime syksynä Aseman Lasten toiminnassa havaittiin, että seurusteluun ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat puhututtivat nuorten keskuudessa tavanomaista enemmän.

Aihepiiri mietitytti myös työntekijöitä: huolta heräsi esimerkiksi suurten ikäerojen seurustelusuhteista sekä siitä, kuinka osa tytöistä sieti epäkunnioittavaa käytöstä seurustelukumppaneiltaan. Eri toimintamuodoissamme kohdattiin aikaisempaa enemmän myös nuorten pohdintoja sekä oman sukupuolen että seksuaalisen suuntautumisen suhteen.

Ymmärryksen lisäämiseksi järjestö kutsui marraskuussa 2018 nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia ja asiantuntijoita keskustelemaan erityisesti suurten ikäerojen seurustelusuhteista. Keskustelutilaisuus vahvisti käsitystä siitä, että Aseman Lapsilla on tarvetta osaamisen vahvistamiseen tällä saralla.

Menetelmiä Aseman Lasten toimintaympäristöihin

Eva Ahlströmin säätiö (Eva Ahlström Stiftelse) myönsi järjestölle avustuksen, jonka turvin keskitytään 13–21-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisen hyvinvoinnin vahvistamiseen, muun muassa omien rajojen tunnistamiseen ja turvataitojen vahvistamiseen. Töitä tehdään myös seksuaalisuuden taustalla vaikuttavien asioiden kuten itsetuntoon ja tunnetaitoihin liittyvien teemojen parissa. Esimerkiksi ensimmäinen ero on nuorelle usein dramaattinen tapahtuma.

Työn parissa pääsi maaliskuussa aloittamaan Maarit Taipalinen. Maarit on pohjakoulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja ja työskennellyt pitkään Lahden nuorisopalveluissa. Lisäksi Maarit on opiskellut neuropsykiatriseksi valmentajaksi ja seksuaalineuvojaksi. Kesäkuussa osaaminen vahvistuu entisestään, kun hän valmistuu seksuaaliterapeutiksi.

Työtä on toteutettu osana Walkers-talon ja Walkers-bussin toimintaa sekä jalkautumalla löytävän nuorisotyön matkassa. Projektin tavoitteena onkin kehittää menetelmiä ja toimintamalleja näihin ympäristöihin.

Ryhmätoiminnassa huomioidaan vertaisryhmän merkitys  

Kevät on kulunut sekä yksilö- että pienryhmätyöskentelyn parissa. Kontaktia ja luottamusta on luotu Kampissa Narinkkatorin laidalla aikaansa viettäviä nuorten kanssa. Joukkoon kuuluu kirjava joukko eri alakulttuurien edustajia. Yhteisössä on myös sisäisiä jännitteitä. Monilla nuorilla on myös ehtinyt kertyä kohtaamisia eri viranomaisten kanssa. tyttotyo_0.jpg

Kampin nuorten kanssa on tarkoitus hyödyntää erityisesti ryhmätoimintaa, jonka avulla yksilöiden lisäksi voidaan vaikuttaa laajemmin myös kaveripiirin asenteisiin ja toimintaan. Työskentely aloitettiin yhteistyössä poliisin kanssa keskustellen 27 nuoren kanssa Walkers-talolla huhtikuisena lauantaina. Paikalle tulleista 18 nuorta oli kiinnostunut jatkotyöskentelystä. Yhdeksän nuoren kanssa onkin jo ehditty aloittaa ryhmätoiminta, jonka on tarkoitus kokoontua kevään aikana lauantaisin. Porukkaa kohdataan säännöllisesti Walkers-talolla ja jalkautuessa ja jatkotyöskentelyä suunnataan tarpeen mukaan.

Joskus elämäntilanne vaatii yksilöllisempää tukea

Yksilötyössä on työskennelty rankkojenkin elämäntilanteiden parissa. Yhteistyössä Helsingin nuorisopalveluiden ja etsivän lähityön kanssa ratkaisuja on etsitty muun mussa holtittoman seksuaalisen käyttäytymisen loppumiseksi ja arjen hallinnan tukemiseksi. Yksilötyössä on saatu huomata, kuinka nuori usein isojenkin pulmien keskellä rauhottuu, kun saa tilaisuuden kasvotusten ja kunnioittavassa ilmapiirissä jutella turvallisen aikuisen kanssa. Tieto siitä, että tapaamisten ulkopuolella saa aina soittaa on monelle korvaamatonta.

Yksilötyöhön asiakkaat ohjautuvat pääasiassa Aseman Lasten omasta toiminnasta. Walkers-talon ja -bussin toiminnan sekä jalkautuvan työn lisäksi yksi nuori on ohjautunut yksilöasiakkaaksi katusovittelun kautta.

Kesällä Maarit tulee liikkumaan muun muassa Walkers-bussin matkassa Itä-Helsingissä, Walkers-talolla vuoroja tehden sekä erityisesti Helsingin keskusta-alueella jalkautuen. Syksyllekin on jo suunnitelmia pienryhmätoiminnan, yksilötyön ja työvälineiden kehittämisen saralta.

Lisätietoja: Maarit Taipalinen, p. 050 476 0344 tai maarit.taipalinen [at] asemanlapset.fi.

Lisää uusi kommentti

Uutiset

24.02.20

Blogikirjoitus: Illuusio siitä, että menestyminen olisi geneettistä, on roskapuhetta

Juuri kukaan meistä ei tehnyt sitä itse. Kun katsoo minua, näkee tänään kohtuullisen menestyneen kolmekymppisen...

Lue lisää

05.02.20

Avoin työpaikka: Talonmestari Walkers-talolle Helsingin Kamppiin

Oletko alle 30-vuotias, täysi-ikäinen, nuori aikuinen? Oletko reipas ja tulet hyvin juttuun ihmisten...

Lue lisää

05.02.20

Blogikirjoitus: Jospa kuitenkin kysyisimme?

Hyvää tarkoittavat aikuiset, jotka eivät asetu lapsen ja nuoren asemaan ja näkökulmaan, voivat saada aikaan...

Lue lisää

22.01.20

Aseman Lasten toimisto muuttaa

Aseman Lasten toimistotilat Narinkkatorin kupeessa vaihtuvat tammi-helmikuun vaihteessa uusiin tiloihin osoitteessa...

Lue lisää