Frontpage / Aseman Lapset Ry Jarjesto / Historiaa

Walkers valmistuu

Teksti on julkaistu Citari-lehden numerossa 2/1994.

Hallituskadun toimitilat ovat olleet remontissa helmikuusta lähtien. Töitä on tehty etupäässä vapaaehtoisin voimin - tietysti omat poikamme Olkku ja Sami ovat olleet ahkerasti vasaran ja pensselin varressa. Olkku johtaa kunnostustöitä ja hänen vastuullaan on myös vapaaehtoisten koulutus sekä tuleva yökahvilatoiminta.

Kahvilapuolen sisustuksen ovat suunnitelleet sisustusarkkitehdit Marja ja Trjö Turkka. He ovatkin ahkerasti vierailleet työmaalla, jossa timpurina ovat ansiokkaasti kunnostautuneet mestari Aarre Sivinen ja monitaituri Kai Rantanen. Sähkökytkentöjen järjestelyitä on loistavasti hoitanut Vaito Harjukoski. Muista nuoremmista vapaaehtoisista superrakentajista mainittakoon Petri, Mika, Mikko ja Hessu, jotka ovat ahertaneet kisälleinä mestareiden apureina. Nuoriso- ja sosiaalialan harjoittelijat ovat niinikään osallistuneet talkoisiin merkittävällä panoksellaan. Sosiaalialan harjoitttelua on ainakin ollut vapaaehtoisten työntekijöiden muonittaminen nakeilla ja ranskalaisilla sekä yleinen suursiivous, jota vuosikausia Alkon käytössä olleet tilat suorastaan kiljuen kerjäsivät. Monet yritykset ovat tukeneet tilojen kunnostusta lahjoittamalla tarvikkeita tai muuten olleet talkoohengessä mukana.

Toimitilat käsittävät yhtenäisen 300 m2 suuruisen kahvila- ja kokoustilan, jota somistaa kaunis pylväsrivi. Pöydät on tehty Helsingin kaupunkin työkeskuksessa arkkitehtien piirustusten mukaisesti. Irtotuolit ovat vanhoja koulun tuoleja, mutta sohvapenkit on tehty paikanpäällä mestari SIiisen käsityönä piirustusten mukaisesti. Tarjoilutiski on vielä hieman keskeneräinen, samoin kuin inva-WC, jonka jouduimme rakentamaan alkutekijöistä lähtien. Istumapaikkoja WALKERSiin tulee n. 100.

Kahviotilan lisäksi huoneistoon kuuluu sosiaalitilat eli pieni kotikeittiö, jonka yhteydessä on vapaaehtoisten lepo- ja virkistystilaa ihan riittävästi. Sen vieressä on Olavin ja Samin toimisto, joka toiminee sitten heidän virkistyspaikkanaan. Sitten vielä löytyy hallinto- ja komentokeskus, jossa valtaa pitää Hannu ja Heli. Heidän viereisessä huoneessa majailevat ajoittain läheiset ystävämme ja yhteistyökumppanimme Helsingin kaupungin etsivän nuorisotyön Luotsi-projektin työntekijät, jotka niinikään saalistavat samoilla keskustan vesillä.

Vaikka toimitilat ovatkin olleet remontissa koko alkuvuoden, on toimintaa päästy jo aloittamaan ja valmistelemaan. Vapaaehtoisten työntekijöiden koulutus on tapahtunut työmaalla maalipurkkien ja lastulevyjen seassa. Jokaviikkoiseen koulutukseen on osallistunut n. 70 erittäin aktiivista ja motivoitunutta nuorten ystävää. Vapaaehtoisten ikärakenne vaihtelee 17-70 vuoteen ja lähes kaikki ammattialat aina kotirouvasta liikejuristiin ovat myös edustettuina. Ensimmäinen ulkopuolinen toimitiojen käyttäjä oli minisyteri Ilkka Kanerva, joka avasi kansliapäällikkö Pertti Sorsan ja Martin Saarikankaan kanssa nuorten työllistämiskampanjan 18.2.1994.

Kulunut kevät on ollut myös erittäin vilkas vierailijoiden ja opintoryhmien suhteen: Lukemattomat eri tahot eri puolilta maata ovat käyneet tutustumassa toimintaamme ja ajatuksiimme sirkkelin soidessa ja vasaroiden paukkkuessa taustamusiikkina. Ainakin kahvikupposen olemme pystyneet tarjoamaan ja onhan sekin jo kokemus sinänsä. Mieluisana vierailuna jäi mieleen erään erityisluokan käynti hiljattain luonamme. Onpa sisään rymistellyt jo muutama kadun nuorisoporukkakin kysellen,milloin oikein avaatte paikan. Viranomaisluvat puuttuvat vielä tässä vaiheessa toukokuun alussa. Varsinaista nuorison kahvilatoimintaa emme ole vielä pystyneet aloittamaan. Olemme lähteneet kuitenkin ulos kadulle vapaaehtoisten työntekijöiden kanssa perjantai-iltaisin ja otamme nuoria vastaan pienissä ryhmissä tutustumaan uuteen paikkaan. Siitä se alkaa.

nayttokuva_2019-6-19_kello_9.55.40_0.png

nayttokuva_2019-6-19_kello_14.13.42.png

nayttokuva_2019-6-19_kello_9.55.19.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti on julkaistu Citari-lehden numerossa 2/1994. Citari oli vuosina 1993-1999 ilmestynyt Aseman Lapset ry:n lehti, joka ”pyrki vaikuttamaan viranomaisiin, päättäjiin ja suureen yleisöön riskiolosuhteissa elävien lasten ja nuorten auttamiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi.” Lehti ilmestyi neljä kertaa vuodessa.